Barnpsykologen: "Föräldrar, lägg ner mobilen vid matbordet"

Familj med smartphones vid matbordet.

Medium shot of a family sitting side by side at the kitchen table and watching their smartphones and tablets; Shutterstock ID 1270985776; Purchase Order: 123; Job: ; Client/Licensee: ; Other:

Allt fler småbarnsföräldrar sitter med dator, surfplatta eller smartphone vid matbordet. Istället borde vi passa på att umgås med våra barn, anser barnpsykologen Malin Alfvén.

Varannan svensk förälder skulle vilja äta fler måltider tillsammans med barnen, visar en ny undersökning från Arla.

I dag ägnar 8 av 10 föräldrar sammanlagt bara 30 minuter per dag åt att äta tillsammans med sina barn. Kvalitén på detta familjeumgänge försämras också av att allt fler tar med sig sin smartphone, surfplatta eller laptop till matbordet. En tredjedel av de tillfrågade i undersökningen uppgav att de plockade fram sin mobil redan vid frukostbordet.

Välj alternativ till skärmar

– Det är viktigt att umgås med barn i vardagen och prata om den del av barnens dag som man som förälder inte är en del av. Tekniken är ett fantastiskt hjälpmedel i många sammanhang men surfplattor och mobiler får inte dominera hela familjetillvaron. Att pyssla och lösa kluringar tillsammans helt utan skärmar över ett kvällsmål är ett bra alternativ, säger Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog, i ett pressmeddelande från Arla.

Foto: TT