En del av

Bianca Salmings chock över hyllningen till pappa Börje

13 feb, 2023 
Simon Nilsson Larsson
I helgen hyllades hockeylegenden Börje Salming i Gävle med en match mellan Tre kronors och Toronto Maple Leafs veteranlag.
Dottern Bianca Salming var på plats, och chockades av uppslutningen.
Annons
Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriärenBrand logo
Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriären

Den 24 november förra året gick Börje Salming bort i sviterna av ALS. Han blev 71 år gammal och begravdes på Skogskyrkogården i Stockholm i slutet av december.

Innan sin död fick Börje Salming ta del av massvis med hyllningar. Dels i sin gamla hemstad Toronto under hall of fame-veckan, där en kväll ägnades åt Toronto Maple Leafs storstjärna.

I Sverige fick han också ta emot publikens jubel under Tidernas hockeygala när han bland annat valdes in i Sveriges all star-lag. Därtill har han fått en gata uppkallad efter sig i Kiruna.

Dottern Bianca Salming har tidigare berättat hur glad hon är över att Börje Salming fick uppleva alla hyllningar.

Annons

– Jag är väldigt tacksam över allt stöd och all kärlek. Jag vet att det har betytt allt för pappa under den här tiden, så jag vill också tacka åt honom, sade hon till Expressen kort efter hans bortgång.

Börje och hustrun Pia Salming, strax efter det tuffa ALS-beskedet i höstas.
Börje och hustrun Pia Salming, strax efter det tuffa ALS-beskedet i höstas.

Bianca Salming: “Blev faktiskt lite chockad”

I helgen spelades en välgörenhets i Börje Salmings namn. I “Game for Börje” möttes veteranlag från Tre Kronor och Toronto Maple Leafs där många gamla lagkamrater spelade för att samla in pengar till Börje Salmings ALS-stiftelse.

Matchen spelades i Brynäs hemmaarena i Gävle, där Börje Salming spelade mellan 1970 och 1973. Under den tiden vann han två SM-guld.

Annons
Börje Salming fanns ofta med och stöttade sin dotter Bianca och hennes friidrottskarriär.
Börje Salming fanns ofta med och stöttade sin dotter Bianca och hennes friidrottskarriär.

Dottern Bianca var på plats även den här gången, och hon hade inte räknat med det stora uppståndelse som det faktiskt blev.

– Det känns helt otroligt. Jag blev faktiskt lite chockad när jag kom hit, jag hade ingen aning om att det skulle vara en sån stor grej här, säger hon till Sportbladet.

Stig Salmings dubbla känslor inför hyllningen

Pappan hade nog varit tacksam, tror hon, även om han hade haft svårt att ta in allt.

– Jag tror att han hade älskat det här. Eller han hade blivit fascinerad, för att han var så ödmjuk. Han hade nog inte fattat ”gör alla det här för mig?” Han hade nog haft svårt att förstå det.

Annons
Börje Salming återförenades med Stig Salming, i taket på gamla Gavlerinken.
Börje Salming återförenades med Stig Salming, i taket på gamla Gavlerinken.

En annan som var på plats för matchen var Stig Salming, Börjes storebror. Under kvällen hissades lillebroderns vepa och hänger nu bredvid Stigs – något som var en dröm för honom.

– Det sägs så. Jag tycker naturligtvis att det är otroligt hedersamt att få det på så vis till slut. Man får också lov att säga att det känns tungt och vemodigt, säger Stig Salming till Sportbladet.

Det här är ALS – så utvecklar det sigBrand logo
Det här är ALS – så utvecklar det sig

Foto: TT

Annons