En del av

Camilla Läckberg om mammadrivet: ”Lyssna inte på alla jävla råd”

31 aug, 2020 
Nina Nyström
Camilla Läckberg poserar utomhus.
Camilla Läckberg i en intervju om mammadrivet, knepet bakom den lyckliga stjärnfamiljen utanför givna normer och sitt bästa råd till andra mammor.
Annons
Camilla Läckberg – om mammarollen och relationernaBrand logo
Camilla Läckberg – om mammarollen och relationerna

Fyrabarnsmamma Camilla Läckberg har genom åren fått en hel del kritik av andra kvinnor för hur hon behandlar sina barn. Hon respekterar inte deras integritet, hon lämnar dem ensamma för mycket – och hon kammar dem för lite. Camillas öppenhet bjuder den som letar fel på saker att hänga upp sig på. Hon är också en varm förespråkare för Anna Wahlgren, och bara det är ju i många fall att sätta sig själv i skottlinjen.

Men för andra är hon en trygg och übercool mamma, som tydligt ger barnen massor av kärlek, beröm, ansvar och god uppfostran. Hon står upp för sig själv och sina behov, och för sina barn och deras behov.

Skriver utlämnande om föräldraskapets utmaningar

Camilla har vid ett flertal tillfällen skrivit ärligt och utlämnande om föräldraskapets tuffare sidor och visat upp den oglamourösa sidan. Hon tar också ofta rollen som lejonmamma i sociala medier – för sina egna barn så klart, men också för andra mammor och kvinnor.

Annons

Hon har dessutom en ovanligt fin relation med inte bara sina ex, utan även deras ex (barnen har tre olika pappor) – och deras respektive. Hon är stjärnfamiljen personifierad.

Här delar hon några kloka tankar om föräldraskapet.

Du har fyra barn i olika åldrar – hur har din mammaroll förändrats under barnens uppväxt?

– Min äldsta son fyller faktiskt 18 år nu, och för 18 år sedan var jag en väldigt osäker mamma. Jag minns att jag tittade så noga vart jag satte fötterna när jag bar honom i trappan, läste alla innehållsförteckningar och kokade nappflaskor i tjugo minuter. Med mitt andra barn är minnesbilden snarare att jag halvspringer ner för trappan med henne slängd över axeln. Jag har blivit tryggare och säkrare och inte lika rädd för att göra fel.

Om du skulle koka ner det här till ett råd om föräldraskapet till andra kvinnor, vad skulle det vara?

– Mitt bästa råd till nyblivna mammor är att lyssna inte på alla jävla råd hit och dit. Gör det du tycker känns bäst. Och känner du att du behöver hjälp så be om hjälp.

Annons

Du har en väldigt fin relation med dina ex och hela ”stjärnfamiljen”. Vad är knepet för det?

– Dels så tycker jag inte om bråk, och som förälder har man en självklarhet i att inte sätta barnen emellan i en skilsmässa. Det är ju inte de som har valt att skilja sig. Ett resultat av det är att jag har varit tvungen att ta ansvar för att ha en bra relation med den andra föräldern. Det har liksom kommit per automatik. Jag tycker att alldeles för många föräldrar idag sätter sig själva först och låter barnen komma i kläm, och då har man vänt det på fel håll. Det har varit en del jobb ibland. Min exmans exfru är till exempel är en av mina bästa kompisar. Det är en process, inget som kommer över en dag, och i perioder två steg fram och ett tillbaks. Men det är så otroligt värt det.

Foto: TT

Annons