Skådespelaren Claudia Galli Concha om föräldraskapet och mammalivet

claudia galli concha

Då och då tar ett snack med härlig morsa som bjussar på mammalivet och föräldraskapet precis som det är. Häng med in vardagen hemma hos energifyllda och härliga skådespelaren Claudia Galli Concha.

Se också: Det här är artikelserien Ett snack med

Artikelserien "Ett snack med"
0:34

Efter reklamen: Artikelserien "Ett snack med"

(0:34)

Slå på ljud

Det var redan under 1990-talet som Claudia tog Sverige med storm när hon spelade stora roller i både tv-serier och filmer. Idag driver tvåbarnsmamman, skådespelaren och filmproducenten ett omtyckt Instagramkonto som inspirerar flera tiotusentals följare med härligt innehåll varje dag. Allt från mode och mammaliv till hur man ger vardagen det där lilla extra.

För Motherhood berättar hon om hur hon är som mamma, vad hon gör när föräldraskapet känns extra svårt och hur det är att jobba tillsammans med sin man.

Claudia Galli Concha ärliga ord om föräldraskapet

Hej Claudia! Hur mår du idag?

– Hej! Idag mår jag väldigt bra. Jag har haft en förmiddag med vab, men kring lunch bytte min man av mig så att jag kunde gå på ett lunchmöte. Det är en solig fredag och nu gör jag en intervju samtidigt som jag går en promenad. Perfekt!

Vad härligt. För den som inte känner dig. Hur skulle du beskriva Claudia Galli Concha?

– Oj, vilken svår fråga. Jag är skulle nog beskriva mig som en sökare, tänkare, positiv, kreativ, levnadsglad och familjekär person.

Claudia Galli Concha
x

Ålder: 43.

Familj: Gift med Manuel och de har döttrarna Chloe, 6 år, och Celeste, 5 år.

Bor: På Östermalm i Stockholm samt sommarhus i Roslagen.

Gör: Filmproducent, skådespelerska, jobbar med sociala medier och delägare i modemärket I’m your sister.

Aktuell med: En webbkurs Mindre prylar – mer liv

Följ: @claudiagconcha

Mitt motto: Få in så mycket njut du kan i livet

Så himla fint, för det är precis så vi uppfattar dig. Du har två döttrar, Chloe och Celeste. Hur skulle du säga att föräldraskapet är?

– Helt fantastiskt och det bästa som har hänt mig! Mitt liv har uppnått en ny dimension, ett liv som jag vill njuta av varenda sekund. Innan barnen kunde jag ibland ifrågasätta livet, lite som är det här allt? Men nu med barnen finns det liksom en anledning till precis allt. Varenda sekund med dem blir så maxad – och jag älskar det!

Underbart att höra. Vad skulle du säga är det bästa med att vara förälder?

– Den ovillkorliga kärleken. Den är så stark, men inte självklar. Jag upplever den så tydligt med mina barn och jag hoppas och tror att de känner likadant. Det är liksom en kärlek som finns där oavsett vad som händer. Tidigare i mitt liv har jag upplevt en hel del villkorlig kärlek och det är varken härligt eller tryggt, men det är så tydligt att det här är något annat. Den här känslan är så fin!

Och vad är det jobbigaste?

– Det jobbigaste är nog att tiden går så fort. Det är så många saker vi och barnen vill göra och vi vill hinna med, men det går ju inte alltid. Tiden blir så otroligt dyrbar. Jag undrar vad jag gjorde med all tid innan jag fick barn.

claudia galli concha myser med döttrarna chloe och celeste

Att få barn är det bästa som hänt Claudia. Här med döttrarna Chloe och Celeste.

Vad är ditt tips när föräldraskapet känns extra jobbigt?

– För mig är ett bra team kring barnen en viktig nyckel. Kommunikationen med Manuel, min man, a och o, det gör så att teamwork:et mellan oss som föräldrar förblir intakt. Jag tror att om föräldraskapet känns jobbigt kanske det handlar om att man som förälder inte får avlastning. Man är ingen supermänniska, som förälder känner du många känslor, och det måste man får göra men det viktiga är att barnen inte kommer i kläm. Jag brukar tänka att man blir en starkare människa om man tar hand om sig själv. Om man går på reserver hela tiden blir det inte bra.

Vad gör du för att ta hand om dig själv?

– Två dagar i veckan ser jag till att göra något bara för mig själv. Det kan vara allt från att gå och träna, läsa bok och dricka gott kaffe på något mysigt kafé till att ta någon härlig skönhetsbehandling eller gå i terapi.

När insåg du att det var viktigt med den tiden?

– När barnen började förskolan efter att jag hade varit hemma med dem i fem år, var det som att jag skulle ta igen en massa jobbtid under de sex timmarna de var på förskolan, och jag jobbade så intensivt så jag knappt hann andas. Jag började känna att jag inte hade så mycket liv i mitt eget liv. Jag sätter alltid barnen först och när jobbet fick sin plats fanns det ingen tid kvar för mig. När jag insåg att jag knappt gjorde något för mig själv kom jag till en punkt där jag behövde ge mig själv tid.

Det tror vi många kan vara med om. Men du, på tal om när barnen var små… Du valde att vara föräldraledig länge. Berätta om det.

– När jag blev gravid med Chloe bestämde jag direkt att jag ville vara hemma så länge som möjligt. Vi hade turen att få barn nummer två rätt tätt så det blev så att jag var hemma med båda tjejerna i fem år. Som skådespelare är man ibland borta på inspelning i långa perioder och det ville jag inte.

chloe och celeste

I fem år var Claudia hemma med döttrarna. En tid hon ser tillbaka på med värme och tacksamhet.

Hur upplevde du föräldraledigheten?

– Eftersom både jag och min man jobbar inom samma bransch och min man har eget produktionsbolag kan vi i princip jobba var som helst. Därför valde vi att åka till Los Angeles när jag var ledig. Vi stannade i tre år. Jag tror att det också var mycket det som gjorde att jag var sugen på att vara hemma så länge. Att vara föräldraledig där var så enkelt.

Hur ser ert liv ut nu, hemma i Sverige?

– Chloe går i förskoleklass och Celeste gå på förskola. Vi försöker göra mycket tillsammans, som exempelvis att äta frukost och följa flickorna till skola och förskola. Sen kan resten av dagen se lite olika ut. Ibland jobbar jag med mina sociala kanaler, med min webbkurs som jag släpper nu i dagarna, går på möten eller gör en provfilmning.

Vardagarna brukar bli stressiga. Vad gör du för att undvika det?

– Jag tycker inte om stress, speciellt inte på morgnarna. Därför brukar jag se till att vi lägger fram allt kvällen innan och förbereder så mycket som möjligt. Dessutom brukar jag gå upp en stund tidigare och göra mig klar innan resten av familjen vaknar.

Vad gör du gör att göra den lite extra härlig?

– Jag försöker hitta på saker när jag hämtat barnen. Jag vill maxa livet alla dagar och försöker kapsla in varje dag och göra något nytt, lärorikt och inspirerande. Vi tycker om att uppleva nya saker i vår familj.

Vad vill du ge dina barn?

– Trygghet, ovillkorlig kärlek och mod.

chloe och celeste

Det skiljer sig ett år mellan systrarna Chloe och Celeste.

Du är aktiv på sociala medier. Berätta, vad vill du ge dina följare?

– Jag vill ge dem grundläggande livsglädje, att livet är här och nu. Jag vill inspirerade dem till att varje dag ska kännas speciell, och det behöver inte vara stora saker – det räcker att man dricker ditt eftermiddagskaffe på ett nytt kafé. Självklart visar jag att livet inte är ett rosa moln, jag är öppen om min terapi och mina mörka dagar. Jag försöker se mina sociala kanaler som en dagbok och en kanal att sprida liv och glädje.

Fint! Vad delar du inte med dig av?

- Jag är rätt så transparent med allt, som att livet går upp och ner. Men det är klart, jag skulle inte skriva om dispyter jag har med människor och sen lägger jag inte ut något om min familjs och mina vänners privatliv, mitt konto och att vara aktiv där är mitt val och jag vill inte att folk ska vara stressade att hamna där om dom inte vill.

Förutom Instagram jobbar du även som skådespelare och producent. Vad är roligast?

– Oj, det är omöjligt att svara på. Jag får kraft, energi och inspiration från alla saker jag gör.

skådespelaren claudia galli concha

”Jag har skapat ett drömliv för mig själv”, säger Claudia.

I filmen Suedi har du jobbat tillsammans med din man. Berätta, hur är det att jobba tillsammans med sin partner?

– Vi har alltid jobbat ihop, jag vet inte hur det skulle vara att inte jobba tillsammans. Vi har stor respekt för varandra och jobbar bra ihop. Vi driver ju en familj tillsammans och det är ju ett projekt i sig, haha! Men när det gäller Suedi så är filmen hans. Det var hans idé och han har skrivit manus. Jag älskade manuset och har nog aldrig skrattat så mycket medan som när jag läste det. Jag är så glad att jag fick vara med och göra filmen.

claudia och mammen manuel

”Jag vet inte hur det skulle vara att inte jobba tillsammans”, säger Claudia om att ha sin man Manuel som arbetskompis.

Härligt att höra. Men du, nu ska vi strax avsluta. Så småningom börjar våren närma sig. Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser alltid fram emot att resa och vi ska förhoppningsvis åka till Los Angeles i påsk. Jag ser också fram emot att få hänga mer i vårt hus som vi köpte förra våren.

Och till sist… Vad drömmer du om just nu?

– Just nu drömmer om att gå och hämta mina döttrar och möta upp min man. Det bästa jag vet är när alla är samlade.

Foto: Privat

Mer läsning för dig
Pillan om att vara mamma på egen hand: ”Med lite kreativitet löser jag det mesta”
Influencern Hanna Happy: ”Vi ställde in oss på att tvillingar skulle bli supertufft”
Vanja Wikström: ”Saker som är vardagsmat för andra blir lyx för oss”

Utvald läsning