En del av

Smittan minskar: Nya restriktioner 15 juli – detta gäller

15 jul, 2021 
AvJohanna Bengtsson
corona 15 juli 2021
Coronasmittan i Sverige minskar och därmed kan ytterligare restriktioner nu tas bort. Från och med 15 juli gäller nya lättare regler för bland annat restauranger och sportevenemang.
Annons
Lättare restriktioner från den 15 juli - detta gäller för steg 3Brand logo
Lättare restriktioner från den 15 juli - detta gäller för steg 3

Sedan mars förra året har coronapandemin härjat i Sverige. Först nu kan man se en stabil nedgång i både antal smittade och antalet personer inlagda på sjukhus för covid-19. Nu har dessutom nära 70 procent av den vuxna befolkningen i Sverige fått minst en dos vaccin.

– Utvecklingen går stadigt åt rätt håll. Smittspridningen och belastningen på vården minskar, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) under måndagens presskonferens.

Restriktionerna lättas

I och med den stabila nedgången av smittade kan nu Folkhälsomyndigheten upphäva några av de regler och restriktioner som tidigare har satts in.

Från och med den 15 juli slopas bland annat kraven på ett minsta antal kvadratmeter per person för handelsplatser, gym, museer och nöjesparker. Detta gör att du inte längre kommer att behöva köa för att vänta ut folk i små butiker eller caféer för att själv få komma in.

Annons

Det resulterar också i att nöjesparker som till exempel Liseberg och Gröna Lund också kan ta in betydligt fler besökare än tidigare. Förbudet att sälja biljetter till mer än 50 procent av platserna för långväga kollektivtrafik tas också bort.

tjejer åker berg och dalbana
Nöjesparker, museum och gallerior kan nu åter igen välkomna ett stort antal besökare.

Publikreglerna för exempelvis fotbollsmatcher, konserter, bio och demonstrationer kvarstår i nuvarande nivå. Det vill säga ett tak på 300 personer gäller för sittande publik inomhus och 3 000 för sittande publik utomhus. Storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på till exempel en fotbollsmatch, höjs dock från fyra till åtta personer.

Nya restriktioner 15 juni innebär:

  • Förbudet för långväga kollektivtrafik att sälja biljetter till mer än 50 procent av platserna tas bort.
  • Kommuners möjlighet att förbjuda tillträde till platser där trängsel kan uppstå upphävs.
  • Regleringen om ett visst antal kvadratmeter per person för handelsplatser, gym, museer, nöjesparker med mera tas bort.
  • Råden om hur exempelvis nöjesparker ska placera sällskap i åkattraktioner tas bort.
  • Storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning, till exempel fotbollsmatch, höjs från fyra till åtta personer. Det gäller både inomhus och utomhus. Sällskapet ska fortfarande kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter till andra sällskap.

Restriktionerna ska tas bort i fem steg

På regeringens hemsida går det att ta del av hur Sveriges råd och restriktioner successivt ska tas bort. Detta ska göras i fem steg. De restriktioner som lättas och träder i kraft den 15 juli tillhör steg tre.

Restriktionerna kommer att avvecklas i fem steg.

Steg 1 och 2

I det första steget den 1 juni förlängde man bland annat serveringsställens öppettider till klockan 22.30. I steg två var den stora förändringen att deltagartaket höjdes för privata sammankomster. Då var det fritt fram för 300 deltagare med anvisade sittplatser inomhus och 600 personer utomhus.

Annons

Steg 3 till 5

Nu väntas alltså ytterligare lättnader i steg tre den 15 juli och i steg fyra som troligen träder i kraft i september. Då väntas bland annat att deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort helt. Restriktionerna för restaurangnäringen lättas också, bland annat avseende storlek på sällskap.

I steg fem, som ännu inte är helt fastställt, ska resterande restriktioner som kvarstår också plockas bort.

Annons