Därför kan det vara bra att ibland umgås med bara ett av barnen

splitbild på mammor som umgås med sina barn

Glada vuxna och barn som aldrig (okej, sällan) bråkar. Att alla ska vara tillsammans som familj är något många föräldrar strävar efter.

Som i de flesta förhållanden kan även familjerelationer ibland bli för mycket. Ni kanske inte alltid är överens eller så börjar barnen söka uppmärksamhet genom att bråka med varandra. Till slut tar irritationen över så pass mycket att den härliga familjestunden byts ut mot dålig stämning. Känner du igen?

Se också: Expertens råd: Så blir ni av med tjatet hemma

0:59

Efter reklamen: Se hur ni blir av med tjatet hemma

(0:59)

Liksom vuxna som ibland behöver ta en paus från varandra, behöver även syskon i en familj göra det – och att få göra det tillsammans med en förälder har många fina fördelar.

– Det finns ett jättestort värde i att umgås med bara ett barn och låta det barnet få utrymme, säger Paulina Gunnardo, beteendevetare och barnexpert.

Därför är det bra att ibland umgås med bara ett barn

Under småbarnsåren blir du avbruten stup i kvarten. Det är någon som ramlar, spiller ut sitt mjölkglas eller någon som bara har många viktiga saker att berätta.

– Om du tänker ur föräldrars perspektiv... Det är något helt annat att som vuxen få gå och ta en fika med en annan vuxen under en timme, än att till exempel vara på ett mingel med andra personer. Du får ut mycket mer av tiden ni har tillsammans, menar Paulina.

Paulina Gunnardo

Paulina Gunnardo.

Ungefär så här kan du tänka när det gäller att låta ett barn få umgås ensam med dig. Paulina berättar att det finns något som heter barnstyrd tid. Det betyder att du planerar in till exempel en kvart där det endast är ett barn i familjen som får fullt fokus.

– Att ha stunder nu som då där du fokuserar på endast ett barn är otroligt värdefullt för relationen och även på sikt. Ju äldre barnet blir kommer du märka att kompisar blir allt viktigare. Det ligger i vår natur att vi sikt ska frigöra oss allt mer. Kompisar och andra sammanhang får därför allt större plats i barnens liv, säger hon.

mor och dotter på utflykt

Det spelar ingen roll hur gammalt ditt barn är, att ge hen fult fokus är lika viktigt. Foto: TT

Trots att kompisar blir allt viktigare behöver barnen sina föräldrar. Att se till att ha stunder tillsammans och att hålla samtalet med barnen vid liv är supervärdefullt!

– Får barnen tid med oss, en stund för samtal om stort som smått, ökar det chanserna för att barnet ska vända sig till oss senare i livet när hen behöver stöd.

Ibland kan det vara bra att låta barnet bestämma vad ni ska göra. Det behöver inte alltid handla om stora upplevelser, att sitta och prata tillsammans, käka en glass eller kanske ta en cykeltur räcker bra.

mamma och dotter yogar

Varför inte köra lite yoga tillsammans? Foto: TT

– Då har du chans att ställa följdfrågor och verkligen låta barnet få dela med sig av det som är viktigt för hen, vilket visar att du är genuint intresserad av vad barnet säger och gör. Att få egen tid med barnet är en investering för relationen, avslutar Paulina.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Lösningen som funkar bäst vid syskonbråk – experten tipsar
Veckans läsarfråga: Hur tacklar jag barnens lögner?
8 saker du inte kommer få gjorda – när barn nr 2 kommit