En del av

Därför är ditt äldsta barn ditt smartaste barn

15 apr, 2019 
Nina Nyström
Syskon läser för bebis
Det finns mycket forskning på hur vi påverkas av vår plats i syskonskaran – och så fort något nytt dyker upp skickas det till syskonen med ett "vad var det jag sa!". Och att äldre syskon är smartare är egentligen ingen nyhet – men visste du hur mycket du som förälder kan påverka det?
Annons

Många flerbarnsföräldrar kan nog erkänna att standarden och ambitionerna för föräldraskapet sänks en gnutta för varje barn?

Inte sällan har ettan fått hemlagade puréer (matad och noggrant torkad) och totalt skärmförbud, samt gått på såväl babyrytmik och babysim som babymassage. Tvåan däremot fick burkmat med egen sked, såg Frost från 1,5 års ålder, fick mest babysånger från paddan och massage av storasyskonets avundsjuka nypande. Trean? Geggar loss på det resten av familjen äter och får ”massage” när storasyskonen omsorgsfullt knölar ner dem i dockvagnen. TV:n, den är på mest hela tiden.

En ganska naturlig utveckling eftersom du trots allt fortfarande bara har två händer och dygnet har samma antal timmar. Men syskon lär sig mycket av att umgås med varandra – och kärlek finns det så det räcker och blir över till alla.

Men en sak du inte bör låta passera medan livet swishar förbi, är den mentala stimulansen av ditt yngsta barn. Forskning som publicerats i Journal of Human Resources har nämligen visat att yngre syskon har sämre kognitiva förmågor än förstfödda, redan från ett års ålder.

Annons

Din plats i syskonskaran kan påverka hela ditt liv

Och statistiken följer med upp i åldrarna – även i utbildningsgrad och karriärval kan man se skillnader relaterbara till plats i syskonskalan. Ett flertal studier har visat att yngre syskon har lägre IQ, tjänar mindre, går färre år i skolan och har större risk att dömas för brott.

Forskarna menar att förutom att vi har mindre tid till syskonen, kan andra möjliga förklaringar till detta också vara att en del mammor blir mindre restriktiva med alkoholintag under nästföljande graviditeter, samt uppsöker mödravården senare och ammar mer sällan än med första barnet. Men förmodligen ligger den största delen av förklaringen just i att vi inte har samma tid för dem.

Alltså – glöm inte bort att läsa för de små barnen, lära dem alfabetet, pussla med dem, ge dem pedagogiska leksaker – och så vidare.

Bild: TT

Annons