En del av

Därför bär nästan alla mammor barnet på vänster sida

25 jan, 2017 
https://image.motherhood.se/bylinebild-205x130.jpg.jpg?imageId=2579819&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687Mikaela Alex
På vilken höft bär du barnet?
Bär du ditt barn på en sida av kroppen hela tiden? Det kan finnas en vetenskaplig förklaring till det, menar forskare.
Annons
9 stadier bebisen genomgår de första timmarna
9 stadier bebisen genomgår de första timmarna

När man blir mamma händer det att vissa instinkter bara “kickar in”. Vissa saker bara vet man när de gäller hur man ska hantera ett barn.

Och det kan finnas biologiska orsaker till de här instinkterna. Ett sådant exempel är att de flesta av oss bär våra barn på vänster höft.

Den första tanken kanske är att de flesta av oss är högerhänta och därför vill ha högra handen och armen fri till att göra annat. Men enligt forskare är anledningen till att mellan 70-85 procent bär sitt barn på vänster sida en annan, och det är ganska fascinerande.

En studie från Journal of Nature Ecology visar att den vänstra sidan ger barnet en koppling till trygghet.

Barn blir lugna av att höra mammans hjärtslag

Den högra hjärnhalvan styr vänster sida av kroppen, och det är också den hjärnhalvan som står för det känslomässiga intellektet och bestämmer hur vi interagerar med andra. Så när vi bär barnet på vänster sida av kroppen är det närmast din emotionella sida, och på så sätt kan du lättare känna av om ditt barn känner sig sjukt, rädd, hungrigt etc. Det hjälper mamman att bygga bandet till sitt barn, enligt Nature.com

Annons

En till anledning tros vara att hjärtat sitter på vänster sida i kroppen, och barn upplever en lugnande effekt av att höra mammans hjärtslag.

Studien gjordes inte enbart på människor, utan på en mängd olika däggdjur från valar till kängurur och vildhästar, och visar att det finns liknande band mellan mor och barn inom många av världens arter.

Foto: TT

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons
Innehåller reklamlänkar