En del av

Därför behövs Internationella kvinnodagen: ”Många av oss är trötta”

08 mar, 2021 
Lovisa Svedlund
Motherhoods bloggare
Mammornas livspussel och kvinnornas situation i världen. Vi listar tre anledningar till att Internationella kvinnodagen behövs – och frågar Motherhoods profiler varför de uppmärksammar den utifrån ett mammaperspektiv.
Annons
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i SverigeBrand logo
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige

Den 8 mars på Internationella kvinnodagen varje år, uppmärksammar vi jämställdhet mellan män och kvinnor världen över. Fortfarande tjänar män i Sverige nästan tio procent mer än kvinnor, helt utan förklaring. Och exemplen på hur världen och Sverige fortfarande inte är jämställda är långt fler än så.

Så är välden och Sverige icke jämställda – 3 tydliga exempel

Här är tre områden där siffrorna talar sitt tydliga språk: världen är inte jämställd.

För det första lägger kvinnor i Sverige fortfarande långt mycket mer tid än män på arbetet som behöver göras i hemmet. I åldrarna 20-64 år tillbringar kvinnor nästan 26 timmar i veckan med sådant arbete, medan männen lägger drygt 21 timmar i veckan.

Många av oss är väldigt, väldigt trötta som mammor och kvinnor. Därför vill jag belysa internationella kvinnodagen ur ett mammaperspektiv.

Sarah Delshad, profil hos Motherhood

Tittar man vidare på chefspositioner är det inte inte heller här jämställt i Sverige. Inom privat sektor är bara drygt 3 av 10 chefer kvinnor. I börsnoterade företag i Sverige var bara 1 av 10 vd:ar kvinnor.

Annons

För det tredje kan man lyfta blicken ut mot världen. Fördelningen av makt i politiska parlament globalt sett har också långt kvar till jämställdhet. 2020 var cirka 75 procent av alla platser i världens parlament fyllda med manliga representanter.

Detta var tre exempel. Det finns alldeles för många till.

Motherhoods profiler om Internationella kvinnodagen

På Motherhood vill vi alltid lyfta dig som är mamma! Ett sätt vi ger dig pepp, stöd och delat moderskap är med våra profiler. Mänskliga, ledsna, arga, mäktiga, peppande och sjukt roliga morsor.

Vi frågade några av dem varför de tycker att Internationella kvinnodagen fortfarande behövs ur ett mammaperspektiv:

Den behövs för att vi fortfarande i Sverige idag inte har en förlossningsvård som utgår från kvinnornas önskan och kvinnornas kroppar. En vård som det dras ner på, igen och igen och igen. Eller vad sägs om lika lön för lika arbete?

Annons

Den här dagen behövs tills dess att det är en fullkomlig självklarhet att kvinnor har samma rättigheter som män. Något vi är ganska långt ifrån idag skulle jag säga, även om vi är något närmre i vissa delar av västvärlden. Dock betyder inte det att man på något sätt kan slappna av. Det är också viktigt att lyfta blicken och se hur kvinnor i andra delar av världen har det och lever. Så den här dagen behövs i allra högsta grad för att lyfta de här frågorna. Tyvärr.

Den behövs för att kvinnor på många håll i värden fortfarande ses som en andra klassens medborgare. Vilket är helt sjukt.

Att få ihop livets alla delar som mamma, som kvinna, som partner, som anställd eller som egenföretagare är svårt. Man ska hinna med sociala relationer, man ska hinna med träning. Livspusslet som det så bra kallas tär på många av oss. Många av oss är väldigt, väldigt trötta som mammor och kvinnor. Därför vill jag belysa internationella kvinnodagen ur ett mammaperspektiv.

Källor: Statistiska centralbyrån, Bolagsverket, Världsbanken

Foto: TT

Annons