En del av

Därför kan närvarande mor- och farföräldrar vara avgörande för barnbarnen

07 apr, 2022 
Avsandra skarin
Fotografpexels
En bild när en mormor eller farmor bakar med sitt barnbarn och en bild där barnbarn sitter på morfar eller farfars axlar

Att få ha närvarande mor- och farföräldrar är en lyx för många barn.
Inte bara för all lek och skoj utan också för att ge extra stöd till hela familjen.
– Om du behöver gråta för att hunden gått bort så finns morföräldrarna där, säger mamman Elizabeth Broadbent, vars föräldrar är involverade i hennes barns liv, till Tiphero.


Annons

Även om föräldrar är toppen så är det mor- och farföräldrarna som är hjältarna för barnen. Det är de som låter en ta en extra kaka, hejar på lite extra under fotbollsmatchen och räcker över en peng, bara för att vara snäll.

Att ha en nära kärleksfull relation gynnar hela familjen och leder till fördelar för alla involverade. Tyvärr finns det många barn som inte har några närvarande mor- och farföräldrar i livet eller i deras närhet. Det finns också sådana som inte har möjligheten eller viljan att prioritera sin barnbarn.

Barnbarn anses vara livets efterrätt och efter att redan ha uppfostrad sina egna barn, finns rutinen hur man tar hand om barnbarnen också. Många mor-och farföräldrar är generösa och skämmer gärna bort sina barnbarn, både med sin sin tid och uppmärksamhet eller ätbara godsaker.

Se också: 5 kändisar som blev mormor eller farmor tidigt

5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigtBrand logo
5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigt

Elizabeth Broadbent är en mamma som uppskattar att hennes föräldrar är närvarande i barnens liv.

– De kramar barnen, frågar om deras dag och bara älskar de. Mina barn får fler som älskar och tar hand om de, vilket är mer värt än något annat.

Annons

Elizabeths mamma behandlar hennes barn som små kungligheter och bär alltid Pringles i handväskan till barnbarnen.

– Varje gång de kommer över ger hon de små presenter, legofigurer. anteckningsböcker eller godis. Och när efterrätten kommer fram finns det minst tre alternativ.

Det är inte bara gynnsamt med en bra relation för barnen och mor-och farföräldrarna. Utan det kan även leda till att föräldrarna får mer hjälp och stöttning i vardagen.

– Vissa kvällar är vi helt utmattade och trötta. Och då är min mamma där med kyckling och dumplings. Herregud, vilken lättnad, att få gå hem till sin mamma och äta mat.

De bästa barnvakterna

Det finns nog inga bättre barnvakter än mor-och farföräldrar. De får dels umgås med sina barnbarn och det ger också föräldrarna chansen att ha en romantisk kväll för sig själva. Något som kanske inte händer allt för ofta under de hektiska barnåren.

För barnen blir det en roligt upplevelse, som ofta brukar leda till till mycket godis och extra lek. Kanske får de titta på en spännande film eller hjälpa till att göra glass.

Det går alltid att lita på att mor-och farföräldrarna finns där. Oavsett om det gäller att fira en födelsedag eller för att få tröst om hunden har gått bort.

– Morföräldrar är inte bara där för barnen. De finns till för hela familjen.

Så har du lyckan och turen att ha en närvarande mor-eller farförälder, se till att tacka dem ordentligt.

Källa: Tiphero.com

Foto: TT

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Annons