En del av

Experten: Därför ska inte ditt barn lyda

07 nov, 2022 
Hannah Bergroth
Att sätta gränser kan vara svårt, speciellt när barnet ändå gör som hen vill. Men ska man som förälder sträva efter att få barn att lyda? Paulina Gunnardo är specialist inom barns utveckling och hon menar att det ibland är bra att de inte lyder.
Annons

För det mesta handlar föräldraskapet om skratt, glädje och mysiga stunder tillsammans med barnen. Att dagligen få umgås med minimänniskor är det bästa lyckopillret som ger mer energi än något annat.

Men lika väl som det ger kraft och styrka att vara någons förälder, kan det också vara väldigt krävande. Det kommer stunder när du behöver vara den där vuxna som sätter gränser och säger till – vilket kan kan kännas som världens största utmaning.

Se också: 5 tecken på att du bor med en ”threenager”

Se 5 tecken på att du bor med en "threenager"Brand logo
Se 5 tecken på att du bor med en "threenager"

Att argumentera med ett litet barn är oftast svårt för i vissa situationer vill du bara att barnet ska lyssna på det du säger. Men är det alltid ”mamma som vet bäst!”?

Paulina Gunnardo är beteendevetare med specialisering inom barns utveckling. Hon säger att det faktiskt ibland är bra barn inte lyder sina föräldrar. Hon drar en parallell till det som händer i världen just nu.

Annons

– Titta bara på hur världen ser ut idag. Tänk vilken tur att det finns människor som vågar ifrågasätta auktoriteter! Att vi inte bara köper att någon säger åt oss att göra en viss sak eller leva på ett visst sätt. Hur hade världen sett ut om alla hade gått och lydit vuxna med makt?, säger hon.

Paulina Gunnardo
Paulina Gunnardo är själv tvåbarnsmamma. Foto: Kajsa Stina Romin

Barn som inte lyder? Det kan vara orsaken

Barn behöver förstå sin omvärld och hitta sin plats i den. I takt med att de växer och utvecklas behöver även gränserna justeras. Vad klarar barnet av själv? Vad behöver man som vuxen eller förälder hjälpa till med?

Paulina menar att om barn ifrågasätter och inte lyder kan det i grunden handla om en sund utveckling där de får testa just detta.

– Barn behöver uppleva frihet och att de med tiden klarar allt mer själva. Dessutom behöver de även förstå poängen med de gränser som deras föräldrar sätter och varför de ibland ska lyda. En förälders uppgift är att lyckas förklara det så att barnet förstår.

Annons

Hur kan man som förälder göra för att hitta balansen med att barnet ska lyda och låta barnet testa själv, tycker du?

– För att hitta balansen tror jag det är bra att man nu som då stannar upp och reflekterar över gränser. Fråga sig själv vad man verkligen vill att ska funka. Jag tror inte att föräldrar vill att barn ska lyda blint i allt, det handlar snarare om att man vill rusta barnen för vad de kan möta i andra relationer.

Ja, för det enda man som förälder vill är ju att det ska gå bra för barnen när de är vuxna – när man själv inte längre finns där.

Paulina säger att relationen är grunden för i stort sett allt, och speciellt när det handlar om tillit. Att barnen vet och känner att de är älskade, och att deras förälder menar väl oavsett om det handlar om sätta gränser, klä på mössa när det är minusgrader eller snyta lilla näsan när den är snorig.

– Att föräldrar respekterar barnen och lyssnar på dem, släpper fram deras idéer och låter dem få vara med och bestämma är viktigt. Men ibland måste man sätta tydliga gränser och det gör man ju av kärlek, säger Paulina.

Ju bättre relationen är mellan barn och förälder – desto lättare blir det för barnet att vara sig själv.

Därför ska barn inte alltid lyda

Att barn inte lyder kan bero på olika saker och även påverka vardagen på varierande sätt. Paulina menar att det generellt är en bra sak med att barn inte alltid lyder.

Annons

– Barn testar vad de kan påverka, att de gör sin röst och sin åsikt hörd och att de märker att man kan ifrågasätta. På så vis får de öva sig på att alla kan tycka olika och komma fram till något bra tillsammans. Att göra det i familjen är en perfekt plats att öva på.

Men ibland behöver barn givetvis lyda sina föräldrar eller någon annan vuxen. Att springa över vägen eller hoppa i soffan med godis i munnen kan direkt vara farligt och ge fruktansvärda konsekvenser. Då handlar en önskan om att barnet ska lyda om kärlek, säger Paulina och förklarar:

– Det handlar om att man vill skydda barnet från det som kan vara farligt eller dåligt för hen, avslutar hon.

Beteendevetaren: 3 saker att tänka på när det gäller att få barn att lyda

1. Vilka viktiga gränser har vi, när vi vill att barnet ska lyda?

2. Förstår barnet varför vi har dessa gränser?

3. Föräldrar säger ofta ”nej” till saker utan att reflektera. När barnet inte gör som du säger, testa att släppa in barnet och lyssna på vad hen har för idéer? Det kan leda till ett fint samtal och att en gräns eventuellt kan justeras.

Foto: TT/Kajsa Stina Romin

Annons