En del av

David Sundin är bokaktuell med Pippi Långstrumps kokbok

22 apr, 2022 
AvHannah Bergroth
David Sundin
Foto: Stina Stjernkvist/
Barnfavoriten David Sundin har mycket på gång. Han syns i tv, är på turné med en egen standupshow och så skriver han böcker. Nu är han aktuell med en ny bok - Pippi Långstrumps kokbok. Här berättar han om idén bakom boken och varför hon gillar att skriva till barn.
Annons

Sagoböcker, längre kapitelböcker och roliga serieböcker. Det finns många fördelar med att läsa böcker för sitt barn. Ni får en mysig stund tillsammans och det kan hjälpa barnet att få ett större ordförråd och .

Programledaren David Sundin är känd från bland annat Bäst i test och Melodifestivalen. Förutom stora tv-produktioner har han skrivit böcker som Boken som inte vill bli läst och Boken som VERKLIGEN inte ville bli läst. Nu är han aktuell med sin första kokbok – Pippi Långstrumps kokbok där han tipsar och lagar den mat som nämns i sagorna om Pippi. Det finns enkla recept på allt från pannkakor till klumerulpiller och smarriga tårtor som barn ska kunna laga själv.

– Pippi lagar, bjuder och äter mest hela tiden! Så då tänkte jag… kan det rent utav vara så mycket mat att det kanske räcker till en hel kokbok? Och det gjorde det, säger David om boken.

Motherhood fick en kort pratstund med författaren som bland annat fick berätta varför han väljer att skriva till just barn.

Se också: David Sundin berättar om sin sjukliga shopping i Carina Bergfeldt

David Sundin berättar om sin sjukliga shopping i intervju med Carina BergfeldtBrand logo
David Sundin berättar om sin sjukliga shopping i intervju med Carina Bergfeldt

David Sundin aktuell med ny kokbok – Pippi Långstrumps kokbok

Tjena David! Hur är läget med dig idag?

Annons

– Bra tycker jag! Men det tycker jag ju alltid i och för sig så det betyder nog absolut ingenting.

Haha, okej! Du har precis släppt ny bok för barn, Pippi Långstrumps kokbok. Berätta om boken!

– Det är en bok som såklart samlar all den mat som är med i böckerna och filmerna om Pippi. Jag har sammanställt och skrivit trevliga, matiga texter om alla rätter och påhitt och sen har matproffset Johanna Westman utformat själva recepten, tack och lov.

Åh, drömboken för alla barn. Hur föddes idén till den?

– Jo, men alla barn har ju en Pippi-fas, det är det lag på i Sverige. Och när min dotter Lotta oundvikligen hamnade i sin Pippi-fas så fick jag den stora glädjen att återigen äntra den här världen. Kanske gjorde jag det med nya ögon den här gången för jag la märke till att det var väldigt mycket mat kring Pippi. Hon lagar, bjuder och äter mest hela tiden! Så då tänkte jag… kan det rent utav vara så mycket mat att det kanske räcker till en hel kokbok? Och det gjorde det!

Annons

David Sundin

Ålder: 45.

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Enskededalen, Stockholm.

Gör: Komiker, författare och programledare.

Aktuell: Med Pippi Långstrumps kokbok och standupturnén Nya Svenska Ord.

Vi har sett bilder från när du står och steker pannkakor i Astrid Lindgrens kök – wow!

– Det var otroligt, det var lite av ett… krav jag hade. Att vi skulle ta bilder hemma hos Astrid. Eller i alla fall gå dit och hälsa på. Det har varit stängt där ett tag nu på grund av pandemi och stambyte men snart öppnar det upp igen för allmänheten och jag kan verkligen rekommendera ett besök. Allt är väldigt fint bevarat. Det känns som att Astrid bara är ute och köper kakor och snart kommer hem igen.

David Sundin steker plättar i Astrid Lindgrens lägenhet
Inför boksläppet fotograferades David Sundin i Astrid Lindgrens lägenhet i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist

Det är inte den första barnboken du skriver. Hur kommer det sig att du har så många barnböcker inom dig?

– Det är nog så enkelt att jag i första hand är ett barn. Jag har aldrig slutat fantisera och dagdrömma och det mesta som kommer ut är… rätt barnsligt. Det kan man ju se i Bäst i Test och mycket annat också.

Varför vill du skriva böcker till just barn?

– Det blev så. På ett sätt är det ju enklare, om inte annat är det ju färre sidor. Ibland är jag bra på att hitta genvägar åt mig själv. Nu fick jag bli författare, trots ett pressat schema. Men framförallt är det ju väldigt mycket roligare.

Har du fler bokidéer på gång?

– Oh, ja. En hel rad. Massor med kul som jag bara längtar att få sätta liv till!

Omslaget till Pippi Långstrumps kokbok
Pippi Långstrumps kokbok. Foto: Nordstedts förlagsgrupp/Rabén och Sjögren

Foto: Stina Stjernkvist, Nordstedts förlagsgrupp/Rabén och Sjögren

Annons