En del av

Därför jobbar småbarnsmammorna deltid trots larmen om dålig pension

01 jul, 2021 
AvJennifer Berglund
Bild på Elisabeth och Mia
Mindre pengar till pensionen, sämre löneutveckling och omöjligt att göra karriär är vad som ofta förknippas med att arbeta deltid. Men vad sägs om mer tid med barnen och mindre risk för sjukskrivning? Småbarnsmammorna Elisabeth och Mia har båda valt att jobba deltid och ångrar sig inte för en sekund.
Annons
Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomen

Det pratas ofta om att småbarnsåren är otroligt tuffa och kräver mycket av föräldrar – och det med rätta. Det är en period i livet där nästan all tid och energi läggs på barnen och föräldrar gör allt för att få livspusslet att gå ihop.

Att få ihop vardagen genom att välja deltidsarbete under småbarnsåren kan vara tabubelagt och som förälder vågar ibland inte yttra sitt val av rädsla för att behöva lyssna på hur mycket man kommer halka efter i både karriär och rent ekonomisk.

Men det stämmer, att jobba deltid ger sämre pension, men att göra det under några år påverkar pensionen förhållandevis lite, menar en rapport från förhandlings- och samverkansrådet PTK. Dessutom finns fler faktorer som påverkar din pension, och just ”deltidsfällan” har fått mer uppmärksamhet än andra faktorer.

Annons

– Det pratas otroligt mycket om deltid i kombination med pension. Men man tycks helt missa diskussionen kring sjukskrivning och lägre pension trots att arbetsrelaterad stress är den främsta orsaken till den lavinartade ökning vi sett av utbrändhet i samhället idag. Kanske är det bättre att jobba deltid och därmed orka med livet utan att bli långtidssjukskriven själv, säger Elisabeth Byström, som jobbar deltid och driver bloggen Minimalisterna.

Flest deltidsarbetare är kvinnor

Deltidsarbete är en lagstadgad rättighet för föräldrar med barn upp till åtta års ålder i Sverige. Trots att rätten till deltid gäller båda män och kvinnor arbetar kvinnor deltid i betydligt större utsträckning än män, trots att männens deltidsarbete faktiskt ökat sedan slutet av 80-talet.

– För två generationer sedan kunde de flesta familjer leva gott på en heltidslön och för en generation sedan var det betydligt vanligare än i dag att en i familjen jobbade halvtid. Visst var det en ekonomisk kvinnofälla att inte jobba heltid, men varför skulle mannens prioriteringar bli norm, frågar sig småbarnsmamman och ekonomen Elisabeth.

Annons

Enligt en rapport från förhandlings- och samverkansrådet PTK är sämre pension den största orsaken till att inte vilja jobba deltid. Men samma rapport visar också att deltidsarbetet endast har en liten inverkan på pensionen medan till exempel låg ingångslön påverkar desto mer.

Tvåbarnsmamman Mia är utbildad ekonom och driver eget företag och jobbar som ekonomikonsult och ekonomicoach – allt på deltid. Trots deltid tjänar hon mer än på ett heltidsarbete och får dessutom mer tid till familjen.

– Jag vill inte jobba järnet i dag för att kunna spara så mycket som möjligt till framtiden och kunna sluta jobba när jag är 45-50 år. Jag vill leva här och nu. För mig är det viktigt att ha ett jobb jag trivs med – ett jobb om inte tar all min tid utan jag vill kunna styra min egen tid.

Barn främsta skälet till att jobba deltid

Enligt PTK:s rapport är barnen det främsta skälet till att jobba deltid. Fyra av tio deltidsjobbare anger föräldraskapet som anledning till deras deltidsarbete, vilket både Elisabeth och Mia känner igen sig i.

Annons

– Långa och stressiga arbetsdagar kan av förklarliga skäl även skapa stress i privatlivet. Inte bara för oss vuxna utan också för våra barn, säger Elisabeth.

– Jag har jobbat deltid sedan första sonen föddes och anpassar mitt jobb efter barnens skoltider. Barnen är små nu men om några år flyttar de hemifrån. Jag vill ha tid att umgås med dem eller bara finnas i närheten av dem nu, uppger Mia.

Elisabeth fortsätter berätta om sitt val att jobba deltid, som enligt henne själv är ett av de bättre val hon gjort:

– Som ekonomisk trygghetsnarkoman har minskad konsumtion, långsiktigt sparande och låga fasta kostnader varit nyckeln till att jag vågat välja deltid.

Källa: PTK

Annons