Vad hände egentligen 2021? 12 saker du kommer minnas som förälder

Vilken mellolåt nynnade våra barn på i år och vad har vi sett på tv med familjen? Hur var det egentligen att vara förälder och människa i Sverige under 2021? Vi reder ut!

Se också: Europas mysigaste julmarknader 2021

Europas mysigaste julmarknader 2021
1:27

Efter reklamen: Europas mysigaste julmarknader 2021

(1:27)

Slå på ljud

Och när var det egentligen vi kunde se minskat vabbande efter den värsta coronakrisen?

Och kanske minns du regeringskrisen? Alltså, inte den när Magdalena Andersson efter många om och men till slut blev vald till statsminister utan den i somras. När Stefan Löfven historiskt blev avsatt. Ja, svensk politik har haft annat än business as usual i år.

Motherhood har sammanfattat året som gått i gifar– och vi kan lova dig som är förälder HÖG igenkänning.

Januari 2021: Inget umgänge i sikte – riktigt än!

Fortfarande har vi högst begränsade barnkalas – givetvis utomhus. Men redan i december 2020 var Gun-Britt Johnsson, 91, den första svensken som kavlade upp ärmen för att ta emot vaccinet mot covid-19.

I januari 2021 fortsätter man vaccinera den äldre befolkningen och i kikaren ser föräldrar äntligen mindre vab och vanligt umgänge med mormor, farmor, farfar och morfar!

Februari 2021: Hörde vi cronutsemla?

Semlan tar mer kreativa former än någonsin. Wrap, rustik fyllning med rostade mandlar eller cronutsemlan. Vilken var favoriten hos er?

Mars 2021: Rena rama ding dong…

Tusse vinner Melodifestivalen och Christer Björkman programleder själv för första gången. Låten Rena rama ding dong med Eva Rydberg och Ewa Roos blir, kanske lite förvånande, en av låtarna som gick hem hos kidsen.

April 2021: Ljuset återvänder (bokstavligt talat!)

Påsk kommer och vädret är soligt nästan i hela Sverige. Tack säger både stor och liten efter en mörk vinter. Värt en liten segerdans!

Maj 2021: Soffan var vår bästa vän

Ett specialavsnitt av av tv-serien Vänner släpps och i serien Var fan är storken? berättar Carina Berg och Erik Berg öppet om sin längtan efter barn. Hängde du nåt i soffan?

Juni 2021: Vad. Är. Det. Som. Pågår.

Så kom regeringskrisen. Någon som minns? Ja man kan bara säga att det minst sagt varit ett rörigt år i politiken.

Juli 2021: Hörde vi kalas?

Man har börjat vaccinera den medelålders befolkningen och sommaren blir nästan helt som vanligt. Färre reser utomlands men vi kan än en gång ses med andra familjer, fick fira småskaliga studentfiranden och äter tårta med några vänner när våra barn fyller år.

Augusti 2021: Efter solsken kommer… RS

RS-säsongen kommer tidigt och med stark kraft som en följd av pandemin. För alla med nyfödd bebis blir det försiktighet som gäller och kanske oro på nytt.

September 2021: Bonusfamiljen <3

Kulturen som stått still ett tag har börjat rulla och ger ny frukt. Under hösten kommer nya säsonger av mysiga familjeserier som Sex Education, Bonusfamiljen, Solsidan och Succession. Vad tittade du på?

Oktober 2021: Rakt in i framtiden!

Världens länder ses i Glasgow och bestämmer hur vi praktiskt ska nå målen i parisavtalet. Klimataktivister blev besvikna efter mötet men förhoppningsvis tar dealen oss några steg närmre en säker framtid för våra barn.

Samtidigt tar debatten om förlossningsvården fart på nytt. Ett ämne många mammor och pappor känner starkt för.

November 2021: Sveriges första kvinnliga statsminister x2

Sverige får en kvinnlig statsminister. Två gånger. Oavsett var man står politiskt kan det kännas som en seger att fira för våra döttrars framtid.

December 2021: Vaccinpass och jul i liten skara

Det kommer larm om ökad smittspridning och nya virusvarianter. Samtidigt har vaccinpass införts och vi får som det verkar fira lucia, jul och nyår som planerat. Så länge vi stannar hemma med symtom, vaccinerar oss och undviker trängsel.

Foto och gifar: Giphy.com

Mer läsning för dig
12 saker föräldrar (inte) borde göra när bebisen varit vaken hela natten
100 saker barn hade döpts till om vi namngav dem efter våra gravidcravings

Utvald läsning