Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

Bli mamma efter 35 gynnar hälsan.
TV: Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning
0:59

Efter reklamen: TV: Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

(0:59)

Svenska förstföderskor blir allt äldre – samtidigt haglar varningarna om vad hög ålder kan utgöra för hot för både mamma och barn. Men det finns även flera fördelar med att ha lämnat 20-årsåldern bakom sig innan man tar det stora steget in i föräldraskapet.

Barn till äldre mammor är smartare och mer framgångsrika, enligt ny forskning. Mer vatten på kvarnen för de som vill vänta med mödraskapet, och kanske sätta karriären och livsstabiliteten först.

Det här ska enligt studien leda till att äldre kvinnors barn har bättre förutsättningar i skolan och får mer uppmärksamhet från sin mammor, vilket gör att de utvecklas bättre emotionellt och intellektuellt.

En annan studie visar att kvinnor som är över 25 år när de får sitt första barn löper elva procent större chans att leva till 90 års ålder, jämfört med kvinnor som är under 25 år när de blir mammor. Studien visar också att chansen till ett långt liv är större för de kvinnor som har två till fyra barn, jämfört med dem som bara har ett.

Dessutom: Enligt forskare vid Birkbeck University och University College i London mår barn födda av mammor som är 40+ bättre än barn till yngre mödrar. Barnen med äldre mammor visade sig löpa 22 procent lägre risk att skadas i en olycka, medan risken att hamna på sjukhus innan tre års ålder sjönk med en tredjedel.

Föda efter 35

Nu visar dessutom ännu en ny studie att mamman kan gynnas av att föda barn efter att hon har fyllt 35. I den har forskarna studerat 830 kvinnor i klimakteriet, och resultatet visar att kvinnor som födde barn efter 35 års ålder också hade bättre kognitiv förmåga och verbalt minne.

Forskarna drar slutsatsen att det beror på ökade nivåer av östrogen och progesteron, hormoner som hänger ihop med graviditet och barnafödande OCH med hjärnans kemi och funktion.

Dessutom visade studien att kvinnor som fött första barnet efter 24 års ålder gjorde bättre ifrån sig när man satte deras mentala skärpa, problemlösning och verbala färdigheter på prov genom olika tester.

Källa: Elite Daily, Studien “Effect of Reproductive History and Exogenous Hormone Use on Cognitive Function in Mid- and Late Life”

Foto: IBL

Mer läsning för dig
Anna försökte hitta en omöjlig mammaroll: ”Fanns lite utrymme att känna som jag"
Titiyo blev mamma vid 50: ”Första tiden med lilla Bibi var tuff”
Josefina blev mamma efter 40: "Lyckligare än såhär blir jag inte"