Det här är bästa julklappen till ditt barn – enligt forskningen

Två barn tittar på ett paket

Julen är barnens högtid och vem vill inte se små ögon tindra av förväntan och lycka på julafton? Men vad gör barn lyckliga på riktigt? Så här säger forskningen:

Se även: Roliga lekar att göra under ledigheten

7 jullekar att leka under ledigheten
1:05

Efter reklamen: 7 jullekar att leka under ledigheten

(1:05)

Slå på ljud

Färre julklappar bättre än många

Bästa julklappen till barn är gemensam tid

Forskaren Clair Lerner har gjort en djupdykning i vad som bygger glädje och lycka hos de små, både på kort och lång sikt. Att få många (och kanske hårda?) paket står ofta på barnens önskelista. Men enligt Lerner gör ett överflöd av paket att barnen faktiskt leker mindre med sina presenter. Hon menar också att för många möjligheter och leksaker gör att barnen lättare tappar både koncentration och tacksamhetskänsla, både kring paketöppningen men också sen när barnet ska leka med sina presenter.

Så många julklappar får barn i genomsnitt – och det blir föräldrarnas prislapp

Lerner får medhåll från Michael Malone, professor i förskolepedagogik vid University of Cincinnati. Malones forskning visade att färre leksaker gjorde barnet mer benäget att dela med sig av presenterna men också ökade förmågan att samarbeta med andra.

Tid tillsammans är bästa gåvan

Tid tillsammans är bästa julkappen

Thomas Gilovich, en psykologprofessor vid Cornell University, har gjort flera studier kring lycka och återkommer till samma resultat: Lycka kommer från erfarenheter, inte saker. Att skapa eller ge gemensamma upplevelser, som sedan blir trygga och kärleksfulla minnen att se tillbaka på, väger tyngre än prylar menar han. Han studier har också visat att barn blir mer tacksamma och generösa när de får upplevelser istället för saker.

Gladare och kanske smartare barn

julklappstips flicka

I en studie vid Oxford University analyserade man över 3 000 barn och deras framgång i skolan. De barn som tillbringade mer tid med sina föräldrar och hade färre leksaker hade det enklare med skoluppgifterna. De hade också bättre social och emotionell utveckling jämfört med de barn som spenderade mer tid med leksaker, tv eller smartphones. Forskarnas slutsats var att föräldrars uppmärksamhet och tid gynnar barnet betydligt bättre än leksaker och skärmar.

Foto: TT
Källor: Cornell University, motherly

Mer läsning för dig
22 gånger vi har velat fira jul i Astrid Lindgrens värld
Får du din julvila, mamma? 5 sätt att dela upp högtidens måsten
Vi lagar mat ingen gillar – och 7 andra julmissar varje familj kan känna igen

Utvald läsning