En del av

Varför din 3-åring beter sig som en "threenager"

26 sep, 2022 
Hannah Bergroth
barn blinkar med ögat
Bor det en liten människa som enligt födelsedatumet är tre år – men som har en attityd likt en tonåring, hemma hos dig? Då kan den här läsningen vara till hjälp.
Annons

Att få följa sitt barns utveckling är härligt – men kan också vara riktigt jobbigt! Att som förälder förstå vad bebisen behöver eller INTE behöver kan stundtals vara en svettig och svår utmaning.

I takt med att barnet blir äldre dyker det upp andra prövningar. Hen ska lära sig prata och bli förstådd, du ska ha ett milslångt tålamod samtidigt som du ska fixa de mest oförutsägbara utbrott som kan dyka upp när du minst anar det.

Se också: 5 orsaker till att småbarnsföräldrar alltid är sena

5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är senaBrand logo
5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är sena

Det pratas ofta om att 2-åringarna är trotsiga och bestämda, men hos vissa familjer kan det faktiskt vara 3-åringen som är mer utmanande. Barnet kan vara kärleksfull, lugn och medgörlig – för att i nästa sekund bli en riktig envis och bestämd liten människa som nästan kan vara svår att hantera.

Annons

Det här är en ”threenager”

Har du någon gång hört talas om ”threenager?” Det är ett sammansatt ord av engelskans ”three” och ”teenager” som helt enkelt förklarar ditt lilla barns sätt och humör. Som exempelvis när din 3-åring säger saker – som att hen var 13 år. Kolla här:

”Mamma, gå UT härifrån! Det här är mitt rum!”

”Nej! Jag kan själv borsta tänderna!”

”Jag är inte hungrig har jag sagt!”

Det är komiskt att lyssna när en minimänniska pratar som att hen var en tonåring, men som förälder kan det också vara svårt att vet hur man ska agera. Å ena sidan är det gulligt när det kommer så starka ord från en så liten, men å andra sidan kan det vara väldigt tålamodsprövande – speciellt om det händer för ofta, inte sant?

mamma kramar barn
Att ett barn har en stark vilja är en utmaning för många, men då får man försöka komma ihåg att det är viktigare att vara en förebild – än att bara försöka tillrättavisa.

Därför beter sig din 3-åring som en tonåring

Det är olika från barn till barn, men det är mycket som händer utvecklingsmässigt hos en 3-åring.

Annons

Barnet lär sig hantera sina känslor

Det är när barnet fyllt tre som hen börjar förstå sina känslor. Ja, så pass att hen till och med kan börja identifiera dem utan för dens skulle kan kontrollera dem. Om barnet tycker att något är roligt skrattar hen hejdlöst och om något händer och barnet känner sig ledsen så gråter hen otröstligt.

Känslorna är intensiva och kan vara så stora att de knappt går att hantera. Försök ha tålamod och minns att det är just vid tre års åldern som barnet inte har möjlighet att kontrollera sina känslor ordentligt.

Barnet lär sig att lösa konflikter

Trots att ditt barn är verbal behöver du ibland påminna dig om att hen ändå är liten. En 3-åring kan slå, bita eller knuffa som ett sätt att hantera konflikter och eftersom hen agerar i ögonblicket – och på impuls – förstå hen inte skillnaden på lämpliga och olämpliga sätt att lösa en konflikt.

Som förälder kan du visa din ”threenager” vilket sätt som är bäst och det kan du bland annat göra genom att berätta för barnet hur du brukar göra när en konflikt dyker upp.

Annons

Barnet utvecklar ett sinne för humor

Barn är roliga och det dyker säkert upp situationer varje dag som du och din 3-åring kan skratta till. Ditt barn älskar att få dig att skratta så trots att du kanske inte har samma humor är det ändå viktigt att få barnet att förstå att hen är rolig.

mamma-barn-skrattar
Ja, det är väl inte konstigt att den här åldern kallas för ”kiss- och bajsåldern”?

Barnet lär sig empati

När ditt barn är kring tre år börjar hens förmåga att känna empati. Hen kan relatera till när andra blir sårade och är ledsna – och kanske då själv också ledsen.

Hur gör man här som förälder? Visa att det är okej att uppmuntra - att kunna känna empati är en fin egenskap.

Barnet lär sig leka med andra

Från att ha lekt ensam och bredvid sin kompis är ditt barn nu intresserad av att leka med andra. ”Mamma, kan du leka med mig!” är en fråga du säkert känner igen.

Annons

Hur hanterar jag en ”threenager”?

Barnet växer snabbt och från det där blöjbarnet som näst intill varit livsfarlig för sig själv är hen nu en person med egen personlighet och egna åsikter. Allt har sin tid och det som du tycker är utmanande i föräldraskapet kanske någon annan inte alls kan relatera till.

Men hur ska man hantera den är mini-tonåringen som är så stark i sin vilja?

Försök backa ett steg och tänk att tålamodet är nyckeln till många saker. Djupandas och låt mycket av det barnet säger eller gör gå dig förbi. Ta inte det som barnet säger personligt. Förklara saker för barnet utan att bli arg eller känslomässig.

Foto: TT

Annons