En del av

Skådespelaren Dilan Gwyn om traditioner och sin roll i julkalender

28 nov, 2022 
Hannah Bergroth
dilan gwyn
Att titta på julkalendern är för många ett måste. Skådespelaren och småbarnsmamman Dilan Gwyn är aktuell i årets kalender, Kronprinsen som försvann. För Motherhood berättar hon om sin roll och vilka jultraditioner hon vill föra vidare till sin dotter Eira.
Annons

För vissa är det julbelysning, pepparkakor och julgran som ger den rätt stämningen i december. För andra är det traditioner som Kalle Anka klockan tre eller adventskonserter som är viktigare.

Se också: 7 omtalade julkalendrar genom tiderna

7 omtalade julkalendrar genom tidernaBrand logo
7 omtalade julkalendrar genom tiderna

Att bänka sig i soffan framför julkalendern är något som många familjer ser som ett måste. Finns det något mysigare än att tassa upp tidigt en vanlig vardagsmorgon för att äta frukost framför ett pinfärskt avsnitt?

Om några dagar har årets kalender, Kronprinsen som försvann, premiär där skådespelaren och småbarnsmamman Dilan Gwyn spelar en av huvudrollerna. Hon menar att årets kalender passar alla.

– Den utspelar sig i en svunnen tid och innehåller humor, äventyr, maktkamp och lite förbjuden kärlek. Jag tror verkligen att det finns något för hela familjen i årets julkalender, säger hon.

Annons

Motherhood ringde upp Dilan för att prata om julkalendern, vad hon vill skapa för jultraditioner till sin dotter och vilket som är det bästa julgodiset.

Dilan Gwyn om sin roll i årets julkalender och jultraditioner

Tjena Dilan! Hur är läget med dig idag?

– Hej, det är bra! Jag har haft en skön helg och ska iväg till Gotland imorgon för att göra lite press inför julkalendern, så jag får väl ta och packa en liten väska så småningom.

Dilan Gwyn
-

Dilan med dottern Eira.

Ålder: 35 år.

Familj: Maken Emil och dottern Eira, snart 1 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Som drottning Lovisa i årets julkalender, Kronprinsen som försvann.

Härligt. På tal om julkalendern... Vi förstår att det är lite hemligt, men finns det något du kan avslöja?

– Ja! Den handlar om en ung prins som blir anklagad för att ha kidnappat drottningen, sin egen mamma som spelas av mig. Han tvingas fly sitt privilegierade liv på slottet och träffar en fattig flicka i staden. Tillsammans måste de kämpa för att rentvå honom, hitta drottningen och ta tillbaka tronen.

Annons

Spännande. Varför tackade du ja till att vara med?

– För det första ville jag jobba ihop med regissören Tord Danielsson igen. Vi jobbade nämligen ihop med filmen Andra sidan och det kändes så bra.

Och för det andra...?

– Hmm, ja jag tänkte att julkalendern är ju bland det största vi har i Sverige, så lite episkt är det ju att få vara med i den.

dilan som rollen Lovisa i årets julkalender
Dilan som drottning Lovisa. Foto: SVT

Sant! För vissa är just julkalendern det som är absolut det viktigaste. Vad betyder julen för dig?

– Julmys! Jag tycker om att pynta hemma och tända stearinljus. Vi kör inte med julklappshets i min familj så julen brukar bara betyda att året kommer till sin ända och allt lugnar ner sig.

Det är din första jul som mamma. Något du tänker på i och med det?

– Hmm ja, jag har väl funderat lite på det här med julklappar, tomten och alla rutiner kring det. Jag tycker inte att man ska ösa presenter på barn, jag tror det blir liksom för mycket för de minsta att ta in. Kanske en större present från familjen och några väldigt små på sidan om.

Annons

Hur är det med tomten då, tycker du han är viktig?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tänker att det är bra att barn förstår att presenter kommer från familjen. Sedan är det ju självklart bra att lära dem att säga tack därefter, men tycker inte att man ska tvinga att krama dem som presenten kommit från – om de inte själva vill så klart. Äh, jag vet inte. Det finns mycket som jag funderat på, men som kanske blir svårt att realisera. Dock vill jag verkligen att min dotter, som faktiskt är född nära jul, ska associera julen med myskänsla och lugn.

dilan och dottern eira
I jul ser Dilan mest fram emot att äta gott och få lite lugn och ro.

Det låter klokt. Vilka jultraditioner är du uppvuxen med?

– Jag kommer från en familj som inte har haft strikta jultraditioner. Vi är en invandrarfamilj och mina föräldrar växte inte upp med julen. Så de gjorde nog sitt bästa för att ge oss barn ett svenskt julfirande, så gott det gick.

Annons

Finns det något du kan berätta som var annorlunda?

– Ja, till exempel traditionell julmat, det är något jag har lärt mig senare som vuxen.

Vilken tradition tycker du är viktigast?

– En pyntad gran! Och lussebullar! På julen måste jag äta mycket lussebullar så är det bara.

Hur firar du jul i år?

– Jag och min man brukar alltid åka hem till mina svärföräldrar och ha ett stort julbord där. I stort sett handlar det om att äta tills att man får ont i magen och sedan ligga på soffan och undra varför man åt så mycket. Lite Kalle Anka och Secret Santa på det så är julen avklarad.

December är ju en hetsig och stressig tid för alla, inte minst småbarnsföräldrar. Vad är ditt bästa tips för att ta det lite lugnt?

– Släpp alla måsten och krav som du tror behövs för att det är tradition. Tro inte att barn bryr sig om sådant så mycket som vi vuxna gör. Så länge som stämningen är rätt och gemenskapen finns där så tror jag att det räcker gott och väl.

Fyll i meningarna – Dilan svarar

Ingen jul utan... Lussebullar! Älskar lussebullar och ser fram emot dem hela året.

Det bästa julgodiset är... Paradisasken! Räknas det som julgodis? Det känns ju som lite av en tradition att köpa. Trots att den blivit sämre med åren. Vad hände med trippelnöten? Och spanska nougaten? Läste dock nyss att limepralinen ska bort som tur är, haha!

Mjuka paket är... Oftast en besvikelse. Sorry, men det är sant.

I år firar jag julen... Hemma i Sverige med familj. Inget spektakulärt, bara trevlig gemenskap.

Foto: TT/SVT

Annons