Skådespelaren Dilan Gwyn om småbarnslivet och att vara mamma

Dilan Gwyn busar med dottern Eira, 1 år.

Då och då tar Motherhood ett snack med en mamma som inspirerar oss i vardagen. Den här gången har turen kommit till skådespelaren Dilan Gwyn.

Se också: Det här är artikelserien ”Ett snack med”

Artikelserien "Ett snack med"
0:34

Efter reklamen: Artikelserien "Ett snack med"

(0:34)

Slå på ljud

I över tio år har vi sett skådespelaren Dilan Gwyn i olika omtyckta filmer och serier. Älska mig, Två systrar och nu senast i julkalendern Kronprinsen som försvann.

För drygt ett år sedan blev Dilan mamma till lilla Eira. Motherhood fick en pratstund med småbarnsmamman för att snacka småbarnsliv och mammahacks – häng med!

Föräldrasnack och mammaliv med Dilan Gwyn

Hallå Dilan! Hur skulle du beskriva dina dagar just nu?

– Hej! Jag njuter av dagarna med Eira. Det är nämligen nu jag egentligen är mammaledig, så här nästan ett år efter förlossningen.

Men wow, vad mysigt. Men hektiska dagar kommer säkert ändå, vad gör du för att palla?

– Oj, ja haha, men det har jag inget bra svar på. Jag kör gasen i botten tills att det är läggdags för Eira, och jag kan sätta mig ner och kolla på en serie innan jag själv däckar.

Dilan Gwyn
-

Foto: Privat

Ålder: 35 år.

Familj: Maken Emil och dottern Eira, snart 1 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Som drottning Lovisa i årets julkalender, Kronprinsen som försvann.

Haha, igenkänning på det! Men du, på tal om Eira... har du alltid velat bli mamma?

– Jo, jag har nog alltid tänkt att jag en dag vill bli mamma. Det är väl en känsla man känner i sitt hjärta om man vill eller inte vill ha barn. Men jag har inte känt att jag var tvungen att skynda med det. Tänkte att det blir av när tiden är rätt.

Och nu är Eira här! Hur tycker du det ÄR att vara förälder?

– Jag tycker faktiskt att det är helt magiskt att vara förälder. Det är galet att plötsligt vara förälder till någon, men ändå så naturligt. Sedan är jag trött hela tiden men jag försöker att inte fokusera på det, haha!

Vad är det bästa med att vara förälder, skulle du säga?

– Jag älskar att se hur Eira utvecklas! Det är ju mycket som händer det här första året och hon har alltid varit väldigt ivrig att gå vidare till nästa steg. Jag tycker verkligen att det är häftigt att se henne hitta sin egen väg för att komma dit hon vill. Eira har en stark vilja och lär sig saker så himla snabbt. Jag förundras verkligen av henne.

Och det svåraste?

– Att hinna med något annat än just bebisrelaterade saker. Sedan också det faktum att allt tar ju dubbel så lång tid med en person till att fixa till, typ innan man ska hemifrån eller så. Jag var redan tidsoptimist, men nu är jag sen till allt, hela tiden, haha!

Hur skulle du beskriva småbarnslivet med tre ord?

– Påfrestande, roligt och mysigt. Det är inte lätt att uppfostra en liten människa, man är konstant trött och måste ständigt ha tusen saker i huvudet samtidigt. Men det går hand i hand med alla skratt och allt mys.

Du började jobba rätt snabbt efter att din dotter föddes. Hur var det?

– Det var faktiskt rätt tufft, inget jag skulle rekommendera alls. Det finns en anledning till att vi har föräldraledighet i Sverige, jag tror man behöver den där tiden i bebisbubblan. Att jag dessutom jobbade med den sömnbristen jag hade då var inget att leka med.

Om du ser tillbaka på det idag – hur går tankarna då?

– Hmm, nämen jag är ändå glad att jag arbetade. Jag är ju i en bransch där man inte vet när nästa projekt kommer, och jag vill helst inte tacka nej till allt för mycket. Nu när jag kollar tillbaka på året så är jag stolt över hur mycket jag kämpade på ändå.

Dilan Gwyn med maken Emil.

Föräldrarna Dilan och Emil innan dottern Eira föddes. Foto: TT

Vad fint. Hur skulle du säga att du är som mamma?

– Engagerad. Jag försöker att vara det i alla fall. Jag tror också mycket på att låta barnet få utforska själv.

Hur vill du vara som mamma?

– Jag vill väl vara någon som hon senare känner att hon kan vända sig till, som hon kan prata med och berätta saker för. Samtidigt vill jag kunna leda henne på ett bra sätt genom livet.

Vad fint. Finns det något som präglat ditt sätt att vara förälder?

– Jag tror att allas mamma präglar ens sätt att vara mamma. På gott och ont. Sedan har man ju sett hur andra uppfostrar sina barn och tänkt på vad man skulle vilja göra annorlunda eller göra likadant som dem.

Ja, det kan säkert stämma. Vad vill du ge din dotter?

– Verktygen som behövs för att klara av livet som vuxen. Att kunna vara självständig och kunna stå upp för sig själv och andra.

dilan kramar sin dotter eira

Dilan berättar att hon alltid drömt om att få bli mamma. Foto: Privat

Drömmer du om fler barn?

– Jo, men ett syskon skulle jag nog vill ge henne! Vi får väl se om jag orkar klämma ut en till.

Nu är vi inne i årets mörkaste tid. Vad är ditt bästa tips för att stå ut med vab och snoriga barnnäsor?

– Jag fick nyligen uppleva hennes första snoriga-näsa-förkylning. Det var jobbigt, kan jag säga. För vår del var alla olika sorters nässug ett slöseri på pengar. Det gick ABSOLUT inte! Eira totalvägrade. Jag kände till sist att koksaltspray i näsan lite då och då och sedan torka med ett fuktigt fleecetyg funkade bäst. Sedan höjde vi upp huvudändan på madrassen lite när hon skulle sova, det hjälpte oss under nätterna.

Bra tips! Har du några fler mamma-hacks?

– Ja, jag har faktiskt ett riktigt bra hack som jag kan dela med mig av! Om man är på resande fot med en liten bebis och vill ha mörkt i sovrummet, packa med en tvättsvamp och aluminiumfolie. Fukta fönstret lite lätt med svampen, sätt foliet på och släta ut med svampen efter. Det blir beckmörkt! Det är väldigt bra om man har ett ljuskänsligt barn!

3 snabba med Dilan

Vad lyssnar du på just nu?

– Helt ärligt så har jag inte hunnit lyssna så mycket på ny musik det här året. Har jobbat så mycket på inspelningar och så en bebis på det. Men gills soundtracket till filmen Encanto? Ungen gillar den så det blir att jag får slå på den rätt ofta.

Ditt bästa serietips?

– Om du menar överlag är väl listan typ tre mil lång, haha! The Amerians, It’s Always Sunny in Philadelphia, Homeland, What We Do in the Shadows… Men om ni menar något som kommit ut nyligen så är Dahmer väldigt bra.

Vilken är den vanligaste maträtten hemma hos er?

– Typ “soppa på en spik”, alltså att improvisera med det som finns hemma. Vi är lite dåliga på att planera bra middagar, men pasta finns det ju alltid i skafferiet så det är lätt att slänga ihop något med det.

Foto: Privat/TT

Mer läsning för dig
Malin Olsson om småbarnslivet: ”Ibland blir det övermäktigt”
Jenny, 29, har en CP-skada och är tvåbarnsmamma: ”Jag vill slippa stöta på fördomar”
Nikki Amini: ”Att vara mamma är något jag håller varmt och kärt om hjärtat”

Utvald läsning