En del av

Efter artistkarriären – det gör Dilba idag (och så många barn har hon)

21 apr, 2023 
Hannah Bergroth
Dilba
För ungefär 30 år sedan var Dilba Demirbag en av Sveriges hetaste artister. Men trots bokade konserter och skivor som sålde som smör i solsken blev det plötsligt tyst om henne. Vad hände – och vad gör hon idag?
Annons

Under 90-talet lanserades många artister och för de flesta går det fortfarande riktigt bra. Ta Robyn som ett klockrent exempel.

En annan som många säkert minns är Dilbahar Demirbag, mer känd Dilba. 1996 släppte hon skivan Dilba där låten I'm sorry snabbt blev en hit som spelades så gott som överallt.

5 klassiska MTV-serier du garanterat såg på som ungBrand logo
5 klassiska MTV-serier du garanterat såg på som ung

Men trots att hon var en av Sveriges mest lysande stjärnor på aristhimlen blev det plötsligt väldigt tyst om henne. Vad var det riktigt som hände och vad gör hon idag?

Annons

Gifte sig med Martin Svensson

Under sin blomstrande karriär fann Dilba kärleken i artistkollegan Martin Svensson. Det sägs att de träffades under en fest så sent som 1998, när Martin var 20 år och Dilba sju år äldre. Paret blev snabbt landets mest omtalade par som syntes på mingel, röda mattor och premiärer.

Martin Svensson och Dilba
Här syns paret under en galapremiär under 2002.

Två år senare gifte de sig och hann leva som äkta makar innan de efter fyra år tillsammans valde att gå skilda vägar.

Blev utbränd och bytte karriär

Under följande år fortsatte Dilba jobba inom musikbranschen, men hon upplevde att pressen var för stor. Till slut blev det för mycket och artisten höll på att bränna ut sig. Från att varit en aktiv artist med turné, skivsläpp och spelningar vaknade hon en morgon och kunde knappt stiga upp ur sängen.

Annons

– Jag fattade inte vad som hände och blev fruktansvärt rädd. Tankarna bara snurrade i huvudet. Hade jag drabbats av någon farlig sjukdom eller vad var det som hände egentligen, har Dilba berättat i en intervju med Allas.se.

Dilba artist
Mitt i den blomstrande artistkarriären tog det stopp – och Dilba tvingades ta en paus.

I samma intervju säger hon att man på den tiden inte kände till utbrändhet på samma sätt som man gör idag – men att hon ser nu att det var exakt det hon drabbades av.

Istället för en artistkarriär utomlands drog Dilba i handbromsen och valde att vila upp sig. Efter många år av tystnad dök hon upp 2011 i Melodifestivalen där hon tävlade med låten Try again.

Annons
Dilba
Idag vet Dilba, 51, att hon i ung ålder blev utbränd.

Trots att musiken alltid varit en viktig del i Dilbas liv valde hon att plugga vidare för att testa en helt nya bana. Idag kan hon lägga IT-konsult och skådespelare på sitt CV – även om musiken fortfarande finns i hennes vardag.

– Jag får ta några projekt i taget. Det finns inget tvång med musiken, det finns bara kärlek och glädje i det. Det får aldrig landa i en prestation eller ångest, har hon sagt till Expressen.

Så lever Dilba idag

Det är mycket som har hänt i Dilbas liv – inte minst när man ser på hennes karriär. Men med åren har det lugnat ner sig och hon har lärt sig att kombinera privat- och jobbliv på ett balanserat sätt.

Annons
Dilba
Idag är Dilba lycklig och vet vad hon behöver för att må bra.

Efter separationen med Martin hittade Dilba kärleken igen och idag är hon lycklig tillsammans med med Christian, 52, som hon lärde känna via en dejtingsida.

– Jag har varit på andra dejter innan och träffat flera trevliga män, men när inte rätt kemi uppstår kan man ju alltid vara vänner. Med Christian har det hela tiden känts väldigt bra, har hon sagt till Allas.se.

Men det är inte bara Christian som Dilba räknar till sin familj. Hon har även en vuxen dotter, Astrid, 21 samt fästmannens bonusbarn som hon ser som sina närmaste.

Foto: TT

Annons