En del av

Disney släpper radiokanal på FM-bandet i Stockholm

03 nov, 2021 
Jessica Rådne
Aladdin och lejonkungen i kollage
Disneyhits hela dagen lång? Det låter som en dröm men är faktiskt sant. Nu släpps Radio Disney, en ny radiokanal på FM-bandet i Stockholm.
Annons
TV: 5 nyheter på Disney+ i november 2021Brand logo
TV: 5 nyheter på Disney+ i november 2021

Radio Disney heter den nya radiokanal som efter årsskiftet kommer finnas att lyssna på digitalt i hela Sverige, och över FM i Stockholm. Kanalen beskrivs i ett pressmeddelande som den första i sitt slag. Bakom Radio Disney står The Walt Disney Company Nordic & Baltic och Bauer Media.

Här är allt vi vet om satsningen.

Disneymusik för vuxna

lilla sjöjungfrun
Lilla sjöjungfrun hade premiär i Sverige 1990 – dess publik har idag vuxit upp.

Disney förknippas kanske främst med tecknade och animerade barnfilmer. Nostalgifaktorn är dock stor även för äldre generationer och den nya radiokanalen riktar sig i huvudsak till vuxna.

Annons

– Med Radio Disney vill vi fylla ett tomrum på den svenska marknaden genom ett format som når en ny vuxen publik, säger Linda Palmgren, VD på Bauer Media Sverige i pressmeddelandet.

Hans van Rijn, chef för The Walt Disney Company Nordic & Baltic, fyller i:

– Disneys varumärke har en unik position i Sverige, inte bara bland familjer och barn, och har haft i decennier.

En uppföljare till Disney+

För ett drygt år sedan lanserades streamingtjänsten Disney+ i Sverige. Den blev snabbt en succé varför man nu tror på att också Radio Disney ska gå hem hos publiken. Hans van Rijn fortsätter:

– Intresset för digital underhållning ökar, vilket inte minst utvecklingen för vår streamingplattform Disney+ visar, medan audiomarknaden växer snabbt för Disney i Norden med podcasts, ljudböcker och miljoner musikströmmar från våra filmer och serier varje vecka.

Samarbetspartnern Bauer Media är Sveriges största fristående radioföretag med kanaler som NRJ, Mix Megapol, Rockklassiker och Lugna favoriter. Hans van Rijn menar att ”Disneyvarumärkets styrka och Bauers räckvidd ger oss en fantastisk möjlighet” att lyckas med den nya radiokanalen.

Annons

Då släpps Radio Disney

Disney har en lång tradition av att översätta filmernas låtar från originalspråk till svenska. Tommy Nilsson ger röst åt nybyggaren John Smith i Pocahontas, Peter Jöback sjunger ledmotivet i Aladdin, Tommy Körberg hörs i Skönheten och odjuret, Niclas Wahlgren är stämman bakom Hercules, och Molly Sandén sjunger i Rapunzel, för att nämna några.

bild ur high school musical
High School Musical är en av alla klassiker ur Disneys otecknade katalog.

Innehållet på Radio Disney ska att anpassas till den svenska marknaden, så dessa välbekanta röster kan vi räkna med att få höra. Lägg därtill att Disney idag har live action-filmer, Star Wars, Simpson och Marvel i sin portfölj, många maffiga ledmotiv och svängiga melodier med andra ord.

Radio Disney släpps den 13 januari 2022. Kanalen kommer finnas tillgänglig på FM-bandet i Stockholm och digitalt på alla plattformar i Sverige via DAB.

Foto: TT

Se också: 5 gånger Disney hanterat allvarliga ämnen på ett riktigt bra sättBrand logo
Se också: 5 gånger Disney hanterat allvarliga ämnen på ett riktigt bra sätt
Annons