Så blir ditt år som mamma – stort årshoroskop för hela 2021

Årsastro för mammor och föräldrar
Välkommen till Motherhood
Slå på ljud

Väduren 21 mars – 20 april

Väduren

Jämfört med 2020 är ungefär allting helt annorlunda detta år, kära Vädursmamma. Du är inte längre uppslukad av jobb och framtidsplaner, och framförallt lämnar du känslan av att allting hänger på dig bakom dig. Inte för att du inte fortfarande känner ansvaret, det gör du, men du är smartare i år.

Du är snabb på att hitta sociala cirklar att luta dig mot, och du bygger framförallt upp nya nätverk för att orka med. Andra barn, andra barns mammor, andra barns snälla mostrar och vänner – ju fler desto bättre! Det finns styrka i nummer, och gemenskap är det du törstar efter mest av allt.

Det här gör dig också till en innovativ mamma, den som kommer på lekar, pyssel och bus som är antingen smittsäkert (hur länge detta nu pågår) eller så nyskapande att inga ungar kan hålla sig borta. Du har också stora möjligheter att träffa på fler som är i samma läge av sitt moderskap som du detta år, så njut av den sociala biten, av att kunna dela erfarenheter och verkligen stötta varandra.

Om du har svårt att spontant träffa andra, så finns det tusen vägar att gå. Det här året vågar du söka dig bortom den vanliga mammagruppen, följa spännande mammor på Instagram och hitta sätt att knyta kontakter som är lite utanför ramen eller dina vanliga cirklar.

Du är också högljudd kring vilka saker som känns orättvisa, vård eller skolomsorg som inte fungerar som den ska, och har lätt för att få med dig andra på samma tåg nu.

Oxen 21 april – 21 maj

Oxen

Du är inte helt dig själv detta år, kära Oxmamma, eller är du kanske extra mycket dig själv? Påhittig, full av idéer och nästan med en rebellisk ådra inom dig så är du den som hela tiden skakar om saker i familjen. Du som brukar vara så stabil, så pålitligt, nästan förutsägbar.

Det här året ser du nya möjligheter, och kan inte låta bli att kasta dig efter dem. Varför inte? Allt annat är ju ändå så galet runt omkring dig. Förra året var det, som bekant, rent omöjligt att få till några planer. Att tänka kring framtiden kändes mest plågsamt, och du blev motarbetad i varje ansats.

I år vägrar du låta dig stoppas. Konstant pågår någon form av plansmide, oavsett om det är att kolla upp kurser eller skolor för dina barn, planera resor den dag det blir möjligt igen, eller göra omfattande livsplaner för dig själv där du skapar lösare jobbtyglar och större utrymme för dig att göra allt det du längtar efter - och lite till.

Mellan varven kommer det bli en ordentlig prövning, detta att försöka kombinera framtidens alla drömmar med det som är här och nu, men skam den som ger sig. Din överraskande stil kan också ge svajande resultat i hemmet, där dina nyckfulla sidor som bjuder på det oväntade å ena sidan roar, men där du ibland tar dig vatten över huvudet och ingen riktigt hänger med på vad du försöker skapa.

Tvillingarna 22 maj – 21 juni

Tvillingarna

Äntligen slipper du 2020, kära Tvillingmamma, och all oro som det förde med sig. Det är inte din melodi att fastna i att älta, noja och känna förlust av kontroll. Trots idoga försök att gilla läget och göra det bästa av situationen så var det svårt att inte hela tiden fundera över vad som kommer näst, hur det kommer drabba er ekonomiskt och vilka eventuella backup-planer som fanns tillgängliga.

2020 hade du blicken på nödutgångsskylten. 2021 är något helt annat. Du får tillbaka en känsla av tro, av hopp och det blir lättare att se att det faktiskt är ljust i slutet av tunneln. Det är inte bara ljust där, det är faktiskt ljusare runt omkring överlag. Det här hjälper dig inte minst att börja fundera över ditt barns framtid, att bli en mer pedagogisk förälder som vill hjälpa ditt barn att se och förstå allt runt omkring.

Ibland gör du detta med en gnagande rest av oro inombords som tycks påminna om att det inte blev hur bra som helst förra året, men i längden är det för att du tror på ditt barns egna vilda inspiration och känsloliv som du vill öppna fler dörrar.

Du blir också en mer inspirerande partner i år, och vill gärna dra med hela familjen in i nya tankar och idéer som du upptäckt, och ibland blir vardagen rent filosofisk, vilket du njuter något otroligt av. Äntligen kan vi tänka framåt igen.

Kräftan 22 juni – 22 juli

Kräftan

Med ögonen på partnerskap byggde du upp 2020, kära Kräfta, och det här fokuset var både belönande och en aning slitigt. Visst fanns det njutning i att bygga relation, oavsett om det var med den andra föräldern eller med barnet, men det gick också mycket tid och energi till att ta sig över hinder tillsammans. Ofta kände du dig lämnad en bit bakom, och det var ibland svårt att komma ikapp känslorna.

2021 kommer helt utan en tydlig hinderbana, men full av möjlighet till insikt och upptäckt. Att finna dig i en ny roll, att lära känna vem du är som mamma, att lära känna ditt barns djupare psykologiska profil och bejaka det under som är ett nytt liv blir årets stora resa.

Du hamnar lätt i långa inre resor tillbaka till din egen barndom, börjar kanske höra dig för lite mer från föräldrar och släktingar om hur det varit, undrar nyfiket hur andra runt omkring relaterar till sina arv och gräver vidare för att se en tydlig linje från ditt barn till ditt ursprung, så långt du kan.

Du ser i ditt barn en tydlig rikedom, något som inte är ditt, utan helt eget i sig själv, och det här kan bli en stark aha-upplevelse.

Du har också möjlighet att sätta igång med ett mer seriöst sparande inför ditt barns framtid, även om det är i liten skala. Många bäckar små!

Lejonet 23 juli – 23 augusti

Lejonet

Låt oss säga det rakt ut, kära Lejonmamma. Vardagen var i princip omöjlig att få ihop förra året. Om det inte var pandemi-problem, så var det någon annan som var sjuk, rutiner var ständigt satta ur spel och det kändes mer som att det här med att vara mamma var ett jobb, eller till och med att bara livet i sig var ett jobb. Och om du hade haft en tydlig chef, ansvarig för den här röran, hade hen fått höra både det ena och det andra från dig.

Det här året öppnar upp för mer gemenskap, mer partnerskap, mer relation. Det här innebär att det finns förutsättningar för dig att få spegla dig i någon annan, att få bubbla loss i romantik, men också att bygga en starkare relation till ditt barn.

Under perioder ställs allt detta på ända, och ändå hittar du sätt för att lösa problem och bygga en trygghet utifrån även era olikheter. Inte minst gäller detta ditt barn. Under barnets utveckling lär du känna sidor som du ibland inte alls anade fanns där, inte kan se var de ens kom ifrån, och i år är det lättare för dig, inte bara att se dessa, utan också känna att även du kan växa från att lära känna dem.

Oväntade händelser väntar självklart även under 2021, och du kommer fortsatt behöva improvisera fram lösningar från höger till vänster, men det här gör du med en annan typ av trygghet i år.

Se bara till att se över din egen envishet, för om det är något du är i år, så är det en Lejonmamma som vet vad hon vill och vägrar släppa det, vilket inte alltid är en ultimat inställning för att få en relation att fungera.

Jungfrun 24 augusti – 22 september

Jungfrun

Förra året var barn det enda du kunde tänka på, kära Jungfrumamma, och det var ingen liten process. Oavsett om du blev mamma eller bara övervägde din eventuella mamma-framtid, så präglades ditt liv av barnvagnar, andra bebisar och den otroliga förändring det är att viga sitt liv åt en ny skapelse.

Under 2021 är det inte lika stort att vara mamma, tanken är inte lika överväldigande, och det är mer av en självklarhet som tar över vardagen. Inte så att det inte längre är magiskt, men du är mer tvungen att följa med i de otroliga förändringar som mamma-livet innebär, och bara gilla läget.

Det finns fortfarande tid för tankar, men tankarna har mer att göra med hur du rent praktiskt ska lägga upp livet. Funkar nästa veckas schema, är det verkligen klokt att tacka ja till flera kalas samma dag eller ens samma helg, kan vi verkligen göra en mamma-aktivitet till eller kommer vi stupa på tröskeln? Veckans alla mini-utmaningar räcker för att underhålla dig nu.

Samtidigt är du också lite extra noggrann med hälsan i år, och det är väl inte så konstigt. Du är den som försöker få er att äta nyttigare, ser till att alla tar sina vitaminer och att ingen glömmer bort att ta den fysiska hälsan på största allvar.

Vågen 23 september – 22 oktober

Vågen

Det är ett väldigt, väldigt starkt mammaår som väntar för dig, kära Vågmamma. Inte bara är det många Vågar som väntar tillökning, det är också en otroligt tillfredsställande tid för dig att vara mamma. Du får följa barns utveckling på ett helt nytt sätt, och uppleva vändningar du inte räknade med.

Förra året var rätt tungt på hemmaplan, mycket oro och förändringar som du kände dig tvungen att deala med. Med alla de erfarenheterna i bakfickan, är du redo för vad året än ger dig. Det blir lättare att uppskatta det lilla, ljusglimtarna, stunderna då allting faktiskt är precis så du tänkt dig - men också de underbara stunder då ingenting är som du tänker dig, men perfekt ändå.

Årets stora utmaning blir att hålla dina förväntningar under kontroll, vilket det här horoskopet kanske inte hjälper till med, men du kan verkligen känna hur saker är redo att skakas om. Så när orken plötsligt tryter, eller det känns som att du inombords går igenom saker du inte alls orkar ta tag i, ge dig själv ordentligt med tid att varva ned och processa nu. För även om allt är underbart, så finns det alltid skuggor som kan dyka upp.

Om du länge velat skaffa fler barn men av någon anledning haft problem, är det dags att tänka utanför boxen nu, och verkligen lägga krut på att testa sätt och metoder som du bara hört rykten om. Att våga testa det oväntade kan ge mycket i år.

Skorpionen 23 oktober – 21 november

Skorpionen

Hemma är bäst, kära Skorpionmamma, och så som det ser ut inför 2021 så är det i hemmet som du lägger den största mängden energi nu. Och det är inga små saker som händer här, utan du är redo för en total revolution. Bygga om, göra fint, investera max.

Du är redo att rota dig på ett sätt och med en energi som andra kan bli förvånade över. Visst är det välkänt att du trivs hemma, att du ibland bygger lite murar och håller dig för dig själv, men i år är det med en lust och ett engagemang som förvånar.

I en relation kan det här förvåna och till viss del även reta en del. Olika idéer om hur det ska ordnas och vara hemma gör att ni två hamnar i en och annan dust, där era starka viljor fastnar som hornen hos två renar. Samtidigt är det i dessa stunder som ni lär känna varandras olikheter, och det gör att ni inte heller stannar upp i er utveckling.

Du upptäcker också nu hos en eventuell partner, eller hos ditt barn, sidor som gör även du måste tänka om, och det är en uppfriskande upplevelse det också. För det är det sista du vill detta år, att något stagnerar. Istället vill du känna att det ständigt kan komma in frisk luft i ert hem, er familj, och det är även det du vill ge ditt eller dina barn - en möjlighet att växa obehindrat åt vilket håll som helst.

Skytten 22 november – 21 december

Skytten

Det händer otroligt mycket kring dig i år, kära Skyttmamma, och det här blir nästan ojämförligt med hur 2020 varit. Under 2020 slet du hårt med att få saker att fungera, kavlade upp ärmarna och tog i så mycket du bara kunde, och ändå var det som att ingenting riktigt blev som det skulle. Varje gång du tänkte ”nu, nu händer det!” kom en ny motgång, och du blev tvungen att stå och stampa en stund.

Så du har verkligen ett stort uppdämt behov av att få känna att livet flyger fram, och det kommer det göra. Kanske inte sådär snabbt som för dem utan barn, men du får en större bekantskapskrets, och för mammor med även lite större barn så blir det ett rent nöje att diskutera allt de upptäcker om livet och världen i förskola och skola.

Du blir också många andras barns favorit i år, eftersom det är som att världen växer i din närhet. Du verkar ibland kunna se saker som andra vuxna inte ser, och hemma hos dig råder ett kreativt kaos som verkar sakna motsvarighet.

Eventuellt försöker du skapa lite ordning i detta, men du vet också att kaos är ju granne med livets goda. Se bara upp med att ta för dig för mycket av det goda, för just eftersom du längtat efter att få ha roligt, så finns det risk att köra på lite väl hårt nu.

Stenbocken 22 december – 19 januari

Stenbocken

Kort och gott, så inser du värdet av det du har under 2021, kära Stenbocksmamma. 2020 handlade så mycket om att ansvara, administrerar, organisera och ordna, så mycket att du ofta kände dig som hela omvärldens sekreterare. Som att andra förväntade sig att du skulle få jorden att snurra, och den med störst krav var ofta du själv. Det här är en känsla som blir betydligt lättare att hantera under 2021, eftersom du nu kan se frukten av allt ditt hårda arbete.

I relation till ditt barn känner du dig rik, och även om det är svårt i perioder, så är du så van vid att behöva hitta ljusglimtar, att det nästan sker naturligt nu.

Du rör dig med ett större självförtroende, en större självklarhet, och även när kaoset slår till - för det kommer det såklart att göra - kan du backa lite och luta dig mot dina erfarenheter. Du vet att du klarar mycket, för du klarade 2020.

Plötslig, oväntad tillökning är absolut inte uteslutet i år. Du får också syn på nya, spännande sidor hos ditt barn som du till en början kan uppleva som rent udda, nästan förvirrande. Varifrån kommer detta? Kanske är det ett beteende, en talang eller en egenskap. Säkert är att du inte kan spåra till något eller någon och blir tvungen att acceptera att vissa saker helt enkelt inte går att förklara.

Vattumannen 20 januari – 18 februari

Vattumannen

En stor förändring inleder det nya året, kära Vattumansmamma, och det behöver du inte göra någon hemlighet av. Andra märker säkerligen att du är på en plats av djup utveckling, och din självsäkra attityd går ingen förbi.

Du blir bland andra föräldrar en självklar samlingspunkt, inte minst för råd och tips. Du överraskar nästan dig själv med all kunskap du sitter på, och undrar varifrån du fått den. Och om du under 2020 kände dig isolerad på fler sätt än det som samhället krävde, så tar du dig nu an en roll som är mer framträdande, och som gör att dina sociala cirklar börjar växa rätt ordentligt.

Men hur mycket du än har att bygga på, njuta av och utvecklas med, så kommer det såklart ett visst mått av oordning också. I hemmet blir det lätt explosivt när allt från trotsålder till olika uppfattningar om hur ni ska ha det hemma dyker upp. Det här kan bli rätt tuffa stunder, där det är viktigt att alla kan ta några steg bakåt och fundera över vad som egentligen är viktigt. Om du är den enda som gör det, blir det tyvärr inte bättre, så det krävs att ni alla är med på samma tåg - de små så gott det bara går.

Försök att använda dina egna råd här, för om du nu gett dem så självsäkert till andra och de fått hjälp, så måste de ju fungera även för dig.

Fiskarna 19 februari – 20 mars

Fiskarna

Ditt behov av lugn och ro är stort detta år, kära Fiskmamma. Låt det vara så! Du gjorde stora försök och i viss mån viktiga livsstilsförändringar under 2020 för att få det sociala att fungera, situationen till trots, och det fick väldigt delade resultat.

Å ena sidan vet du vilka som är dina vänner, på riktigt, medan andra gick förlorade och försvann. Och även om du är helt okej med detta, så har du några personer i ditt liv som är din första prioritet nu, och det skäms du inte det minsta för. Du gör därför mindre planer, håller schemat lätt och ser till att du har stort utrymme för att finnas där för barn och familj. Egentid blir gyllene nu, och den tid du inte lägger på familj lägger du hellre på att planera framtiden än att ta sociala chanser.

Det kan, om du har fler barn, uppstå en del spänningar syskon emellan, vilket i sig också blir en utmaning. Även för dig själv kan det uppstå en infekterad stämning med ett eller flera syskon, vilket kan påverka hela familjen.

Under en helt lysande period går allt som du vill, och längtar du efter tillökning är den lysande, och den sträcker sig från mitten av maj till slutet av juli.

Grafik: Unni Zetterling

Mer läsning för dig
Bästa barnnamnen baserat på din bebis stjärntecken

Utvald läsning