Döttrarna Nathalies och Izas starka ord om Ingemar Stenmark

Nathalie, Ingemar Stenmark, Iza

Ingemar Stenmark är en av Sveriges största idrottare genom tiderna. Han har två OS-guld, tre VM-guld och 86 världscupsegrar i slalom och storslalom.

5 sporter som passar utmärkt att göra på helgen
0:55

Efter reklamen: 5 sporter som passar utmärkt att göra på helgen

(0:55)

Slå på ljud

Karriären avslutades 1989 och trots att åren har gått så har han en självklar plats i svenska folkets hjärtan än i dag.

Om man var med under tiden som det var dags för lopp vet man att ”Sverige stannade”. Lektioner och arbete tog en paus så att alla kunde se honom åka. De flesta som inte var med då känner till det här fenomenet ändå, tack vare återberättelser från föräldrar och mor- och farföräldrar.

Dottern Iza: ”Svårt att förstå hur det faktiskt var”

Nu finns en dokumentär som visas i tre delar på TV4. Sagan Stenmark heter den, där får vi också träffa hans familj.

15-årige Iza Stenmark, som Ingemar har tillsammans med sin nuvarande fru Tarja, berättar att hon minsann har fått höra om hur stor hennes far var.

– Jag har hört från lärare ganska mycket. Samma historia om att Sverige stannade upp, de drog in den här tv:n i klassrummen. Alla har sin egen historia om att det var så himla häftigt, men jag tycker inte att det är häftigt, jag vet ju inte hur det var och det är svårt att förstå hur det faktiskt var, säger hon.

Ingemar, Iza och Tarja Stenmark.

Ingemar, Iza och Tarja Stenmark. Karin Törnblom/TT

Idrottsintresset har gått i arv till döttrarna. Iza sysslar med ridning och hästsport, och Ingemar Stenmarks äldsta dotter Nathalie, som han fick med exfrun Ann Uvhagen, valde tennisen och var väldigt lovande.

– Jag spelade en del tennis när jag var liten och tyckte att det var väldigt roligt. Jag tänkte under en tid att jag skulle bli lika duktig på tennis som pappa var på skidåkning, berättar 38-åringen i Sagan Stenmark.

Nathalie tillsammans med sin mamma och pappa, Ann Uvhagen och Ingemar Stenmark på bröllopsdagen.

Nathalie tillsammans med sin mamma och pappa, Ann Uvhagen och Ingemar Stenmark på bröllopsdagen. TT

Nathalie flyttade till USA

Men som dotter till en av tidernas bästa alpina åkare fick utstå mycket press, och till sist valde hon att fokusera på skolan. I dag bor hon i USA med sin make Eric Koefoed och deras två barn.

– Jag trivs väldigt bra i Los Angeles men det jag saknar allra mest är att kunna ses oftare, speciellt för mina barns skull. Så att de kan ha ett förhållande med morfar, säger hon i dokumentären.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Det ska du göra om ditt barn alltid är hungrig
Pernilla Wahlgren i bröllopstankar med Christian: Livet går fort
Har du en liten eko-maskin hemma?Därför härmar barn det vi säger

Utvald läsning