En del av

5 strategier när ditt barn säger "Du bestämmer inte över mig"

15 jul, 2022 
AvElisabeth Granseth
Ett barn som är sur
Handen upp alla föräldrar som någon gång hört frasen: "Du bestämmer inte över mig". Men hur ska man som förälder tänka när man får höra det från sitt barn?
Annons

I förra veckan hade jag en diskussion med min 4-åring som absolut ville sitta i framsätet i bilen. Han förklarade för mig varför och anledningen var enkel: "jag bestämmer allt i hela världen!". Men nu stämmer ju inte det, hur mycket han än önskar att det skulle vara så.

Att säga emot sina föräldrar tillhör utvecklingen. Oavsett om ditt barn är 4, 7 eller 14 år kan man som förälder få höra frasen: "Du bestämmer inte över mig". Självklart kan barnet få bestämma själv i vissa situationer – det kan vara riktigt snyggt med omatchande strumpor och en regnjacka när solen skiner.

Men i frågor som exempelvis att din 4-åring vill köra bilen, så får man som förälder säga stopp och nej. Det kan även handla om att du säger till din tonåring att hen inte får vara ute för sent på kvällen.

Se också: 7 saker alla föräldrar borde säga till sina barn

7 saker alla föräldrar borde säga till sina barnBrand logo
7 saker alla föräldrar borde säga till sina barn

Tips till dig som förälder

Meri Wallace är barn- och familjeterapeut och för psychologytoday.com förklarar hon att när barn säger "du bestämmer inte över mig" så är det en återspegling av ett utvecklingssteg som de brottas med, nämligen behovet av självständighet.

Annons

Att uppnå mer självständighet väcker olika känslor hos ett barn. Här är Meri Wallace tips till dig som förälder.

Prata med ditt barn om anledningen till att du säger nej

Förklara för barnet att du är förälder och älskar hen väldigt mycket och varför du säger nej. Berätta för barnet att du som förälder ska se till att barnet är tryggt och inte skadar sig, därför måste man säga nej ibland.

Förklara din gräns

Ge ditt barn en logisk anledning till varför du säger nej. Du kan exempelvis säga: "Du kan inte korsa gatan själv. Du är väldigt liten och bilarna ser dig inte. Jag kommer att lära dig hur du gör det när du blir större" .

Lyssna på barnet

Lyssna på hur barnet tänker, oavsett om det är ett absolut nej från din sida så känner sig barnet mer sedd om du tar dig tid att lyssna. "Jag kan se att du verkligen vill gå till skolan på egen hand. Vi fortsätter att prata om det och bestämmer när du är äldre."

Annons

Var stödjande och bekräfta känslorna

Din förklaring kanske inte tar bort ditt barns åsikt så lägg till: "Jag vet att det är väldigt svårt för dig att du inte kan få en mobiltelefon i den här åldern. Men det här är något du kommer att kunna hantera bättre när du är äldre."

Erbjud en alternativ lösning

Om du har möjlighet så erbjuder du en alternativ lösning. Det kan skapa ett positivt sätt att hantera ett problem för ditt barn. Att ni kommer på en idé tillsammans. Ditt barn får en känsla av att hon kan lita på att du lyssnar och att du kommer att hjälpa till.

Källa: psychologytoday.com

Foto: TT

Annons