Ny studie: Du blir smartare av att föda barn

Mamma med bebis i säng

Glöm allt du hört om att du blir dummare när du fött barn – här är bevisen för att sanningen ligger närmare motsatsen. Barnafödande gör dig smartare.
1:47

Efter reklamen: 9 likheter mellan små barn och en riktigt dålig chef

(1:47)

Du har säkert hört nyblivna mammor klaga över att de känner dig lite “dumma” sedan de fick barn – de har svårare att komma ihåg enkla saker och tappar ofta ord när de pratar. Uttryck som “mammahjärna” eller “amningshjärna” kanske också är bekanta?

Det finns däremot ingen forskning som bevisar att barnafödande skulle ha negativa effekter på den kognitiva förmågan. Antagligen hör det snarare ihop med att kroppen är utmattad efter graviditet och barnafödande, och hjärnan börjar fungera sämre för att sömnbehovet sällan kan uppfyllas för en nybliven mor.

Dock finns nu en studie som visar motsatsen!

Direkt efter förlossningen är mamman extra skarp

Efter den allra första perioden efter förlossningen är mamman extra skarp. Då stärks hjärnans förmåga till empati, resonemang och beslutsfattande.

Forskaren bakom studien heter Katherine Tombeau Cost, som själv pluggade psykologi medan hon var gravid. Hennes dåvarande lärare delade då ut en uppgift om kognitiv nedsättning till följd av graviditet och mödraskap. Men bara till henne. Hon såg inte det roliga i hans lilla skämt, men blev intresserad av frågan och började forska i saken.

Det var då hon insåg att det inte fanns några bevis för den vedertagna sanningen om amningshjärnan. Däremot hittade hon bevis för motsatsen. Bland annat i e studie gjord på råttor av Craig Kinsley, psykologiprofessor på University of Richmond. Där visade det sig att råttorna som just fått ungar hade en förbättrad förmåga att söka efter föda.

Nyblivna mammor har lättare att läsa av känslor

Nu är ju inte vi människor som råttor på så sätt att vi lämnar våra ungar för att jaga mat. Men det finns studier som visar att mammor får en vässad social förmåga. Nyblivna mammor har lättare att läsa av hur någon annan känner sig, eller att avgöra om en annalkande person har bra eller dåliga avsikter. Kanske är det en del av beskyddarinstinkten.

Så nu kan du ge svar på tal om någon använder sin amningshjärna som ursäkt för att inte komma ihåg att ni skulle ses. Eller en anledning för dig själv av sluta använda det som ursäkt!

Källa: New Scientist

Foto: Thinkstock

Mer läsning för dig

Så kan man gå igenom en graviditet utan att veta om den

11 kvinnor om vad de gjorde när förlossningen startade

Ta med eller lämna hemma? 14 tips från mammor när du packar BB-väskan