En del av

Ebba filmade sin förlossning – vill hjälpa kvinnor med förlossningsrädsla

29 mar, 2023 
https://image.motherhood.se/_DSC0963_R.jpg.jpg?imageId=8544538&x=19.047619047619&y=0&cropw=66.666666666667&croph=100&width=1318&height=1318Hannah Bergroth
Som barnmorska möter Ebba Lagercrantz Hedblad dagligen gravida som känner en oro inför sin förlossning. Därför bestämde hon sig för att filma sin egen – i hopp om att hjälpa kvinnor med förlossningsrädsla.
– Jag hoppas att den här filmen kan hjälpa, säger Ebba.
Annons

Läsa böcker, gå förberedande kurser och prata med sin barnmorska – ja, det finns många sätt att förbereda sig. Men oavsett hur mycket man läser eller pratar är det ändå svårt att veta hur det faktiskt är att föda barn. Hur det kommer att kännas är svårt att förklara med ord.

Se när barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossning
Se när barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossning

Ebba Lagercrantz Hedblad är barnmorska på en barnmorskemottagning och i sitt arbete på en mödravårdscentral i Stockholm möter hon dagligen kvinnor som har en förlossning framför sig.

– Vissa är nyfikna på sin förlossning, medan andra känner en oro. Jag skulle säga att det är upp till 20 procent av de jag träffar som är oroliga eller rädda inför sin kommande födsel, säger Ebba.

Vill hjälpa kvinnor med förlossningsrädsla

Det finns många olika orsaker till att man känner förlossningsrädsla. En stark osäkerhet kring det som ska ske, att smärtan är olidlig, eller så kan det vara en tidigare traumatisk förlossningsupplevelse som satt sina spår. Ebba berättar att de som känner sig rädda erbjuds extra stödsamtal.

Annons

Ebba Lagercrantz Hedblad
-

Ålder: 34 år.

Familj: Man, samt barnen Alma, 2 och Vera, 7 veckor.

Bor: I Stockholm.

Gör: Barnmorska

I takt med att Ebba fått träffa dessa kvinnor föddes en idé som förhoppningsvis kan hjälpa förlossningsrädda i framtiden.

– Jag ville skapa en film där kvinnor ska få se hur en lugn och trygg förlossning kan se ut.

I dagsläget finns det väldigt lite forskning på just förlossningsrädsla och det var anledningen till att Mittuniversitet i Östersund anslöt sig till Ebbas projekt. De vill vara med i utvecklingen och på sikt kanske utvärdera filmmaterialet.

Använde sig av VR teknik

För att filmen skulle bli så verklig som möjlig valde Ebba att använda sig av VR, virtual reality, som är en teknik man sett mycket av i dataspelsbranschen – men som nu växer alltmer inom terapin. Målet med VR är att förvandla det virtuella till verklighet, och det var anledningen till att Ebba valde just den tekniken. Hon ville att filmen skulle vara så verklighetstrogen som möjligt.

Annons

– Tanken med filmen är att visa en födsel ur kvinnans perspektiv samt olika delar av en förlossning, berättar Ebba.

Lagom till att projektet skulle dra igång upptäckte Ebba att hon var gravid med sitt andra barn. Det föll sig alltså naturligt att Ebba skulle filma sin förlossning – från början till slut.

– Jag hade en positiv upplevelse första gången så för mig var det inget svårt beslut att ta. Eftersom jag jobbat inom förlossningsvården är jag även van vid den miljön, vilket såklart är positivt.

Filmade sin egen förlossning

I dag har det gått sju veckor sedan Ebba födde lilla dottern, Vera – fullt utrustad med en kamera på pannan som dokumenterade hela förloppet, med en 360 graders vinkel. Ebba berättar att hon är nöjd med förlossningen och de filmklipp som hon hittills fått se.

Psykologer, som bland annat har spetskompetens inom digital psykologi, har hjälpt Ebba under hela projektet. De var bland annat med under hela förlossningen och såg till att den tekniska biten kring filmningen gick som planerat.

Annons

– Jag hade tillsammans med dessa psykologer planerat det här under ett års tid, så jag var väldigt positivt laddad till alltihop. Jag tyckte det skulle bli kul och var väldigt noggrann att filmerna skulle bli bra – så pass att min man undrade om jag var på förlossningen för att i första hand filma eller föda barn, haha!

Ebba under pågående värkarbete.

Ebba säger att bara för att hennes förlossning gick bra var det ändå viktigt att få med eventuella scenarier.

– För mig är det viktigt att filmen känns autentisk så därför kommer man få se olika händelseförlopp – alltifrån när jag kommer in med värkar och blir hemskickad till att en barnmorska kommer in mitt i förlossningen och säger att jag behöver opereras på grund av att barnet inte mår bra, säger Ebba och fortsätter:

Annons

– Vi har även klipp där man får se hur jag blöder och hur det ser ut när en blodig, kladdig bebis läggs upp på bröstet. Vi har försökt göra filmen så nära verkligheten som möjligt.

I Ebbas förlossningsfilm får man se hur en förlossning går till, utifrån den som föder.

I skrivande stund håller filmen på att klippas ihop. Målet är att förlossningsfilmen kommer vara klar att titta på under hösten 2023. Ebba vet inte riktigt hur den kommer att spridas, men hon hoppas att den kommer finnas hos barnmorskor, läkare och psykologer som stöttar gravida.

– Vi tror inte att man ska titta på filmerna ensam, det är viktigt att det görs tillsammans med en behandlare.

Ebba, med lilla Vera i famnen.

Vad har varit svårast?

– Att göra en film som är representativ för alla. Alla förlossningar är unika och ingen är den andra lik. Men enligt statistiken är de flesta förlossningar okomplicerade och syftet är att hjälpa, inte skrämma.

Annons

Vem tänker du att ska se den här förlossningsfilmen?

– Jag tror att det finns ett brett användningsområde. Dels passar den nog för de som är nyfikna, men inte särskilt rädda inför sin vaginala förlossning, och förhoppningsvis även för de som har någon form av rädsla. Jag hoppas att den här filmen kan hjälpa dem att övervinna den rädslan, avslutar Ebba.

Vill du läsa mer om Ebbas projektet eller delta i studien? Läs mer på www.verabirth.se.

Foto: Privat

Annons
Innehåller reklamlänkar