En del av

Edvin Ryding stöttas av familjen – rädslan efter kändisskapet

11 jan, 2023 
Simon Nilsson Larsson
FotografTT
Edvin Ryding
De senaste åren har Edvin Ryding blivit världskändis efter sin roll i Young royals.
Nu öppnar han upp om rädslan för att berömmelsen ska gå honom åt huvudet, och om föräldrarnas stöd.
– Jag är rädd för att förlora vännerna på det, att förlora taget om familjen, säger han i säsongspremiären av Renées brygga.
Annons

Edvin Ryding har, trots sina blott 19 år, kommit långt i skådespelarkarriären som han inledde redan som femåring i filmen Mannen under trappan från 2009.

5 saker du kanske inte visste om skådespelarna i Young RoyalsBrand logo
5 saker du kanske inte visste om skådespelarna i Young Royals

Sedan dess har han synts i en imponerande mängd produktioner. Bland annat spelade han Charles Ingvar Jönsson som barn i Jönssonligan – Den perfekta stöten, i 2018 års julkalender Storm på Lugna gatan spelade han Sylvester och sedan 2015 har han iklätt sig rollen som Fredrik och Sonjas son Linus i Gåsmamman.

2021 fick han sitt stora internationella genombrott i Netflix-serien Young royals där han spelar prinsen Wilhelm. Tack vare den insatsen hamnade han på magasinet Forbes prestigefulla lista ”30 under 30”, som kartlägger unga människor med framtiden för sig.

Annons

Nyligen bjöds också Edvin Ryding och Young royals-kamraten Omar Ruberg in till Jimmy Fallons The tonight show.

Edvin Rydings panikångest: “Skönt att gå i terapi”

Nu gästar han Renées brygga på TV4, och i programmet säger stjärnskottet att han är orolig för att förlora sig själv i det nyfunna kändisskapet.

– Oja! Jätterädd, faktiskt. Mycket handlar om att man växer upp och inte känner igen sig själv. “Vem är jag”, och hela den grejen, säger han till Renée Nyberg och fortsätter:

– Vissa listar ut det på egen hand, genom att prata med kompisar och familj. Det gjorde jag också, men jag gick också i terapi och kände att det hjälpte jättemycket.

Edvin Ryding och Omar Rudberg med de två Kristallenpriserna som Young royals tog emot förra året.
Edvin Ryding och Omar Rudberg med de två Kristallenpriserna som Young royals tog emot förra året.

Programledaren frågar hur den här rädslan och identitetskrisen yttrat sig, och Edvin Ryding berättar att han sedan något år tillbaka haft panikångest och att han sökt hjälp för det.

Annons

– Ibland kan jag känna att det är skönt att gå i terapi för att förebygga framåt. Jag har inte haft så grova panikångestattacker, men terapin hjälper ändå.

Stödet från familjen: “De är säkert lite oroliga”

Skådespelaren säger också att verktygen som han fått genom terapin är bra, men det är också hans rädsla för att tappa fotfästet.

– Jag är rädd för att förlora vännerna på det, att förlora taget om familjen. Allt sådant är jag jätterädd för. Och det tror jag kan ske om man inte är försiktig.

Edving Ryding är inte den enda som är rädd för att berömmelsen ska gå honom åt huvudet – hans föräldrar kan också känna en viss oro, tror han. Även om de så klart är glada för hans framgångar.

– Jag tror att de är stolta, men de är säkert lite oroliga också. Det vore konstigt annars! De är alltid redo att kliva in och backa mig om jag skulle behöva det. Det är jag jättetacksam för, säger han i programmet.

Renées brygga sänds onsdag klockan 21.00 på TV4 och på TV4 play.

Omar om skådespelardebuten i Young royalsBrand logo
Omar om skådespelardebuten i Young royals

Foto: TT

Annons