En del av

Så stor är skillnaden i hur man ser på män och kvinnors egentid

28 sep, 2021 
Lovisa Svedlund
mamma med massor av barn
Möjligheten till avkoppling skiljer sig mycket åt mellan mammor och pappor. Psykologen Maria Farm berättar varför det blev så – och hur det kan påverka dig som kvinna att mindre naturligt än männen få din egentid.
– Det blir inte belönande för kvinnor att sätta sig ner för att få lite lugn eftersom man hela tiden blir störd, säger Maria Farm.
Annons

Han åker på golfhelg. Hon kan inte sätta sig en stund på kvällen utan att bli avbruten. (”Maaammaaa, var är mina gympaskooor?”).

Mäns egentid respekteras mer än kvinnors, det säger både forskning och erfarenhet från terapirummet, berättar psykologen Maria Farm. I oändligt många samtal har hon upprepat lyssnat till berättelsen om hur män och kvinnor i heterosexuella relationer lever sin vardag tillsammans. Nu var berättelserna för många för att inte lyfta det som en struktur, säger Maria Farm som precis släppt boken Han är så bra på att ta egentid – jämställdhet i praktiken.

Se också: 7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige

7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i SverigeBrand logo
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige

– Jag har träffat så otroligt många människor i terapirummet och det här med egentid är just något återkommande. Mäns och kvinnors avgränsningar kring sin person –ha rätt att säga nej och bli respekterad, få egentid och liknande – respekteras i mycket högre grad hos män än hos kvinnor, säger Maria Farm till Motherhood.

Annons

Kvinnor avbryts till exempel mycket oftare när de är hemma, med frågor och andra avbrott från olika familjemedlemmar. Får jag ta en macka eller vart ligger den här saken, exemplifierar hon.

maria farm
I Maria Farms nya bok finns också kapitel om jämställda hemsysslor och sexlust kopplat till jämställdhet. Foto: Fredrik Bernholm

– Då blir det inte belönande för kvinnor att sätta sig ner för att få lite lugn eftersom man hela tiden blir störd. En konsekvens av det blir i sin tur att man håller sig mer igång och på fötterna hela eftermiddagen och kvällen – packar gympaväskan till dagen därpå eller går runt och plockar. Först långt senare kanske man får en stund för sig själv när alla har somnat.

Skapar dynamik som är dålig för kvinnan

Den här dynamiken i heterosexuella par kan på lång sikt påverka relationen på olika sätt, förklarar hon. Kvinnan tar på sig större ansvar, blir trött och frustrerad på sin partner.

Annons

– Man kan också få mindre sexlust, kanske för att man inte känner att ens partner är i samma värld eller ser det man gör. Då får känner man sig inte kopplad till den andra personen. Och man orkar med färre av andra lustfyllda aktiviteter som man tycker om att göra, vågar och hinner inte ta för sig så som man skulle vilja i livet.

Han är så bra på att ta egentid, ny bok av Maria Farm

I sin bok nämner Maria Farm också några siffror som har en tydlig förklaring i hur lite kvinnors behov av gränser respekteras:

  • I februari 2020 var kvinnors sjukpenningtal 87 procent högre an männens.
  • Så kallade sjukfall i psykiatriska diagnoser (ofta stressrelaterade) var 2,5 gånger så vanligt hos kvinnor som hos män.

Att vi har fått de här könsrollerna tilldelade oss kan också påverka vilka begränsningar vi ser att vi har som personer, förklarar Maria Farm.

– Vad vi tror att vi får göra och vad vi själva lägger på oss i form av ansvar på olika fronter i livet.

Annons

Hur får man sin egentid?

Så hur ska det här förändras? Hur ska även du som kvinna få utöva dina intressen, återhämta dig med egentid och få inte bli avbruten stup i kvarten?

Maria Farm påpekar att man ofta pratar om de här situationerna som att kvinnor måste bli lite mer som män. Få skinn på näsan och ”bara ta sig iväg på den där aktiviteten”.

– Kvinnor får lagt på sig att man måste ta för sig. "Jag måste säga nej till ditten och datten" till exempel. Men det man omedvetet gör då är att göra männens norm till "den rätta normen". Att det skulle vara bättre att vara självsäker, åka och spela golf några timmar helt självklart eller ta för sig.

kvinnor som promenerar
För att det ska bli lika naturligt för kvinnor att få sin egentid behöver både män och kvinnor inse att det här problemet finns i kärleksrelationen, förklarar Maria Farm.

I själva verket handlar det ju istället om att du måste få göra just det som du vill, att mannen också måste se vad som görs och vara en lika naturlig administratör av hemmet som man kan fråga vart saker ligger. Och om det ska bli någon förändring där kvinnor i slutändan också får en chans till exempelvis att få egentid, måste kvinnors sätt att vara och allt som kvinnor gör synliggöras och uppvärderas. Både i samhället och i den enskilda relationen, säger Maria Farm.

Annons

– Bara för att hans grej kanske är golf kan din grej vara något annat. Att vara hemma, läsa en bok eller ägna dig en timme åt din träning. Det är viktigt att först definiera vad som är viktigt för dig, för då blir det tydligt om du får avgränsad tid till att göra det ostört.

Även att tillgodose allt såsom behöver göras i ett hem, i en familj och för varandras känslomässiga behov behöver man se över för att rucka på de här könsrollerna.

kvinna som tittar på mobilen
Scrolla på mobilen, läsa eller träna. Oavsett vad du tycker om att göra behöver det också få prioriteras i ert familjepussel.

Till exempel visar forskning, säger Maria Farm, att kvinnor också är bättre på att bekräfta andra i samtal, humma mer och ställa mer frågor.

– Eftersom vi idag har den här fördelningen där männens norm anses det rätta och kvinnor blir "kvinnans eget ansvar", så blir det ofta så att kvinnan tvingas personligen ta på sig det som inte passar in, förklarar hon och fortsätter:

Annons

– Till exempel förklarar bort för sig själv med att ”Han är nog trött, så den här svåra grejen kan jag ta med mina väninnor istället. Det är okej att han inte ställer frågor.” Eller ”Det är jag som har högre krav på städningen än han”. Men i den manövern görs en osynlig överenskommelse som osynliggör allt man gör som kvinna.

Så får ni båda syn på problemet

Så hur ska även kvinnors avgränsningar börja respekteras? Det som alltså inte nödvändigtvis ska vara en golfhelg utan kanske få gå på zumba en timme på torsdagar, om det nu är vad man gillar.

– Det viktiga är att båda två ser detta, och att det inte bara är ett problem som kvinnan ska lösa själv. Tyvärr är det ju ingen enkel lösning utan en ganska komplex som innebär att prata med varandra och att mannen är öppen för att ta in informationen.

Men det finns också några specifika strategier att testa, säger Maria Farm.

Två förslag är att:

  • Om ni har flera barn – testa att dela upp ansvaret för barnen så att en av er har hand om allt som har att göra med ett barn, och vice versa. Byt efter en månad. Resultatet? Att båda ser vad som behöver göras, allt från att köpa gummistövlar till barnet, till att köpa present som barnet kan ta med på barnkalaset. Dessutom förstår barnet efter ett tag vem den ska vända sig till för att få svar på sina frågor, så att inte alla vänder sig inte till samma person (mamma).
  • Ni kan också dela upp sysslorna i hemmet mycket tydligt under en period. Kom ihåg att vissa sysslor görs varje dag, medan andra mer sällan. Att en ska tvätta och den andra laga mat kan därmed bli en sned fördelning. Försök hitta en jämn! Tips: Börja med att lista både synliga och osynliga uppgifter som görs hemma av er, till exempel punkter som ”Att lägga fram kläder”, ”Packa upp matsäck”, ”Boka tandläkarbesök”och så vidare.

4 sätt att ta dig rätt till din egentid

Du kan också testa de här fyra tankeexemplen när du står där och känner att du behöver prioritera bort din zumba:

  1. Försök se det inre pratet om dig själv utifrån, för vad du tänker om vad du ”får göra” och inte härstammar inte ur tomma intet. Vad har du getts för förväntningar inom din könsroll? Varifrån kommer tanken om att jag just nu borde prioritera bort en timmes zumba? Är det rimligt att min person inte ska få ha gränser och behov?
  2. Se det som enkel matematik när du bestämmer hur du prioriterar. Att säga ja till att jobba över eller ta barnen ikväll också innebär att säga nej till något annat. Till exempel zumba.
  3. Försök hitta empati med dig själv till exempel genom att tänka såhär: ”Är X:s mamma verkligen värd den här behandlingen – eller borde hon kunna få lite egentid?” Att gå via ditt barn, tipsar Maria Farm, kan ofta öka empatin med dig själv eftersom det ligger så nära dig.
  4. Och till sist: Vad förmedlar det till lilla X att hens mamma inte gick på zumba när hon ville det? Egentid är ju något jag önskar att X själv får när hen blir stor.

Källa: Maria Farm

Annons