En del av

Systrarna Egzona och Jehona födde barn med sju timmars mellanrum

02 feb, 2023 
https://image.motherhood.se/image-8544538?imageId=8544538&width=1320&height=1320&cropw=66.67&croph=100&x=19.05&y=0
Hannah Bergroth
Egzona och Jehona sitter med barnen i famnen
De skiljer två år mellan systrarna Egzona Zeqiri och Jehona Fetiu, men endast sju timmar mellan deras barn. I en intervju med Motherhood berättar de nyblivna mammorna om hur det kändes när de insåg att de var gravida samtidigt – och hur de stöttat varandra under den första tiden som förälder.
Annons

Systrarna Egzona Zeqiri, 28, och Jehona Fetiu, 26, berättar att det finns många saker de har gemensamt. Som små deltog de i samma aktiviteter, umgicks i samma kompisgäng och när de blev äldre valde båda att plugga till pedagog – för att ett par år senare få bli kollegor på en förskola.

Vi har en fin och unik relation. Sedan barnsben har vi delat allt med varandra, säger Jehona.

– Ja! Vi har växt upp ihop, sida vid sida. Vi stöttar, bryr oss om varandra och finns vid varandras sida i stort som smått, fyller Egzona i.

Men det är inte bara barndomen och yrkesval de delar. För ett tag sedan födde de även barn på samma dag. För Motherhood delar systrarna med sig av sin unika historia.

Se hur du blir en lugn och harmonisk förälderBrand logo
Se hur du blir en lugn och harmonisk förälder

Egzona är storasystern som beskriver sig som en glad, energifylld person som älskar att hålla i olika slags aktiviteter. Hon valde att bilda familj tidigt, redan som 23-åring fick hon sitt första barn. Egzona trivdes i rollen som mamma och drömde och flera barn.

Annons

Jehona är två år yngre än sin syster. Hon är energifylld, positiv och ser så gott som alltid fram emot dagen – och är nyfiken på vad den har att erbjuda.

Jehona Fetiu och Egzona Zeqiri
-

Systrarna Jehona och Egzona

Ålder: 26 och 28.

Familj: Jehona har en man samt sonen Frank som föddes i december 2022. Egzona har en man samt en son, Leon, 5 och Lea som föddes samma dag som kusinen Frank.

Bor: Båda bor med sina familjer i Halmstad.

Gör: Förskollärare.

Egzona och Jehona gravida samtidigt

Årets vackraste årstid har precis kommit till Halmstad. Egzona och hennnes lilla familj vill fixa vårfint på balkongen och bestämmer sig för att åka iväg för att göra några ärenden.

Hemma hos Jehona börjar dagen lite annorlunda. Under flera dagar har hon känt sig trött och en tanke om att hon eventuellt kunde vara gravid har slagit henne.

Hon bestämmer sig för att göra ett graviditetstest, som hon efter en stund tolkar som negativt.

– Jag tar en bild på testet och skickar den till Egzona för att meddela att jag i alla fall inte är gravid. Efteråt går jag och lägger mig för att sova vidare, berättar Jehona.

Annons

Vad tänkte du, Egzona när du fick sms:et med bilden?

– Jag blev så häpen för jag såg inte alls testet som negativt. Det fanns ett svagt streck på stickan. Jag svarade Jehona att hon behövde gå och titta på testet en gång till, och om hon hade ett till graviditetstest hemma skulle hon även ta det.

Varför gjorde du så?

– Jag ville inte avslöja för henne att hon med högst sannolikhet var gravid. Jag ville att hon skulle få upptäcka det själv.

Jehona gör som Egzona säger och det visade sig att storasystern hade rätt. Jehona förstår nu att hon är gravid.

Hur kändes det när du fick veta det?

– Jag blev överlycklig och sprang till min man för att berätta den härliga nyheten. Sedan ringde jag Egzona, som även hon började gråta glädjetårar.

Egzona och hennes man betalar trallarna som de ska inreda balkongen med och åker hem. När de ätit lunch börjar hon känna sig konstig. Brösten börjar spänna och hon känner sig trött och illamående. Egzona känner igen symtomen.

Annons

– Jag bestämmer mig för att ta ett graviditetstest, som visar positivt. I ett chockliknande tillstånd ringer jag upp Jehona för att dela med mig av nyheten. Tillsammans gråter och skriker vi av glädje, berättar Egzona.

Jehona
Jehona förstod inte först att hon var gravid.

Två dagar mellan det beräknade datumet

Alla graviditeter är olika, men att få dela en sådan speciell tid med en person som till hundra procent förstår vad man går igenom är få förunnat. Systrarna är överens om att det var en häftig upplevelse som de alltid kommer att se tillbaka på med värme.

För Egzona var det andra graviditeten, hon hade varit med om det förr och kunde känna igen sig i mycket, men för Jehona var det första gången och hon menar att det var tryggt att ha sin syster så nära.

Annons

– Jag kunde ställa frågor samtidigt jag kunde dela all glädje med henne. Men även den oro som jag tror hör till när man är gravid, säger Jehona.

Systrarna berättar att de jämförde symtom och hur bebisarna växte.

När de varit på sina undersökningar hos MVC fick de veta att det endast var två dagar mellan deras beräknade datum.

Påminde era graviditeter om varandra?

Det som var lika var att vi båda hade bäckensmärta, annars var de väldigt olika, säger Jehona och Egzona fyller:

Ja, jag mådde extremt illa och kräktes konstant till vecka 20. Jag hade mer komplikationer under hela graviditeten, kan man säga.

Egzona
Egzona med lilla Lea.

Var tillsammans på förlossningen

Oavsett om man är om- eller förstagångsföderska är det lika spännande när förlossningen närmar sig. När kommer den att sätta igång? Hur länge kommer det ta innan bebisen är ute?

Annons

Det visade sig att systrana Egzona och Jehona skulle få vara med om två helt olika förlossningar. Jehona berättar:

– Tre dagar innan BF, alltså den 18 december, lades jag in för igångsättning. Medan jag låg där var jag övertygad om att Egzona skulle hinna föda innan mig. Det kändes som att det tog evighet innan min förlossning drog igång. Efter fyra dagar på sjukhuset och en 21 timmars lång förlossning födde jag en pojke, genom kerjsasnitt.

För Egzona var det en helt annan takt. Natten till den 22 december hade hon sammandragningar – så pass att hon strax efter två på natten var tvungen att åka in. Tre timmar senare föddes dottern Lea, sju timmar innan sin kusin.

Hur kändes det när ni förstod att ni fött barn på samma dag?

– Som att det vi varit med om är väldigt unikt. Samtidigt som det kändes helt rätt, speciellt med tanke på alla tidigare sammanträffanden vi varit med om genom livet, säger Jehona.

Annons

– Det kändes helt och hållet overkligt. Jag blev så glad och stolt när jag efter ett tag hade hunnit smälta det. När vi sågs på BB sa vi både i munnen på varandra ”vad är oddsen?” och skrattade. Hela den här händelsen känns så kärleksfull och fin – tänk att jag fick bli moster och mamma på samma dag, fyller Egzona i.

Att bli mamma är omtumlande på många sätt. Man ska lära känna bebisen och hitta nya rutiner samtidigt som det kan vara en storm av hormoner och känslor som behöver kännas – och tas om hand. Att ha en syster vid sin sida kan kännas extra fint.

Egzona berättar att hon och systern stöttat varandra från första stund. Redan på BB kunde de träffas och prata om sina förlossningsupplevelser. Hon har ett särskilt minne hon vill dela med sig av.

– När jag gick in till Jehona låg hon och hennes man och vilade, de var trötta efter förlossningen. Då fick jag byta första blöjan på bebisen och lade på honom hans första kläder. Det var otroligt, säger hon.

Egzona och Jehona
”Det ska bli roligt att få dela med oss av denna häftiga historia till barnen”, säger Egzona (till vänster).

Nu har det gått några veckor sedan systrarna fick vara med om det största i sina liv. Vad ser de mest fram emot?

Annons

– Jag tycker det ska bli fantastiskt att få uppleva barnens uppväxt tillsammans. Att få se kusinerna utvecklas och få ta del av hur deras relationer kommer att bli är något jag ser fram emot, säger Egzona.

– Ja, verkligen! Jag tycker det ska bli roligt att få dela med mig av den här unika historien till barnen. Sen är det väl upp till dem om de tycker att den är lika häftig som vi mammor, haha! Jag hoppas såklart att de får ett unikt band, likt det jag har med Egzona, avslutar Jehona.

Foto: Christel Lind

Annons