En del av

Elaine Eksvärd om hur adhd-diagnosen påverkar familjelivet

15 mar, 2022 
AvHannah Bergroth
Retorikern och författaren Elaine Eksvärd
Retorikern, författaren och trebarnsmamman Elaine Eksvärd fick nyligen sin adhd-diagnos. Här berättar hon hur diagnosen påverkar familjen och om besvikelsen hon känner över att den upptäcktes så sent.
Annons

Att ha levt hela sitt liv med en känsla om att något inte stämmer. Att ha en vardag där något skaver, känns jobbigt och besvärligt – och där vissa situationer är svåra att hantera.

Det är ofta i skolåldern som npf-diagnoser upptäcks, men hur är det att gå ett helt liv med en känsla om att något inte är som det ska vara? Där ens funktionsnedsättning går ut över familjen – utan att man överhuvudtaget vet om det?

Se också: adhd hos vuxna – allt du behöver veta

Allt du behöver veta om adhd hos vuxnaBrand logo
Allt du behöver veta om adhd hos vuxna

Det var i november 2021 som retorikern, författaren och trebarnsmamman Elaine Eksvärd påbörjade sin utredning. Nu har hon fått diagnosen adhd, något som gett henne en mer välfungerande vardag.

– Jag är glad att det finns tid kvar, säger Elaine.

Annons

Familjens upplevelse kring Elaines adhd-diagnos

När en förälder får en adhd-diagnos är det självklart att hela familjen påverkas. Alla har rätt till sin upplevelse och det är inte alltid vuxna och barn uppfattar samma sak.

– Jag har fått be om förlåtelse, till min 9-åring, till mina barn. Jag har fått utbrott, inte så att jag har kastat stolar eller skrämt någon, men i mitt mått mätt utbrott. Att jag kanske haft rätt i sak, men fel i uttryck, säger Elaine och fyller i:

– Mina barn vet att jag har medelsvår adhd. Min son Matheo säger: ”Jamen du är i alla fall inte som vissa andra som kastar stolar. Det finns sådana på skolan.”

Elaine Eksvärd
x

Elaine Eksvärd

Gör: Retoriker, föreläsare och författare.

Ålder: 40 år.

Familj: Maken Gustav och tre barn.

Bor: Älvsjö.

Aktuell: Med boken Snacka snyggare och färsk adhd-diagnos.

”Min funktionsnedsättning har varit öppen för hela Sverige”

Elaine var 40 år när hon fick sin diagnos. Hon har alltså levt nästan ett halvt liv utan att riktigt förstå varför hon fungerar eller inte fungerar på ett visst sätt.

Annons

– Jag är besviken för att diagnosen kom så sent, för det är så mycket dramatik och så många relationer som jag hade kunnat hantera bättre om jag hade fått hjälp. Och utbrott som jag skäms över.

Vilka utbrott då?

– Jag har under en längre tid agerat ut dem i mina sociala medier. Min funktionsnedsättning har varit öppen för hela Sverige och det är inte jättekul, berättar hon.

Men yrkeslivet och karriären är en sak, det som oftast är närmast hjärtat är gör oftast mer ont. Barnen, familjen och relationerna till dem är det som är viktigt på riktigt. När Elaine pratar om det tåras hennes ögon.

– Jag sörjer att jag inte var en närvarande förälder. Att jag hade tvillingar, som inte var tvillingar. En Iphone och en bebis. Men jag är glad att det finns tid kvar, säger en minst sagt berörd Elaine.

Elaine med mannen Gustav. Foto: Johan Jeppsson/TT

Elaine om adhd-medicinen

Visst, det kan kännas läskigt att medicineras mot adhd. För Elaine har medicinen på många sätt hjälpt henne i vardagen.

Annons

– Den stora förändringen är att jag kan skapa rutiner. Jag kan vika tvätt utan att komma på att jag ska testa ett nytt danssteg eller äta glass, avslutar hon.

Det här är adhd

Adhd står för Attention (uppmärksamhet) Deficit (brist) Hyperactivity (överaktivitet) Disorder (störning). Ibland kallas adhd på svenska även för uppmärksamhetsstörning.

Adhd är ingen sjukdom utan en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller funktionsvariation. Den påverkar förmågan att koncentrera sig, styra och kontrollera sitt beteende. Den kan också påverka hur aktiv eller intensiv man är som person. Adhd har ingenting med intelligens att göra, utan med hur hjärnan och nervsystemet fungerar.

Har man adhd kan det vara krävande för en i vissa specifika situationer eller miljöer. Det kan till exempel uppta all ens kraft att bara sitta still och fokuserad under ett möte, det som för någon annan sker helt utan ansträngning.

Källa: 1177

Foto: TT, Peter Assarsson

Annons