En del av

Barnsjuksköterskans osjälviska insats räddade livet på Sebastian

13 nov, 2020 
AvLinn Seipel
Barnsjuksköterskan Susanne med familjen hon hjälper
Sebastian med mamma Caroline, pappa Mattias, syster Lovisa och barnsjuksköterskan Susanne.
Utan Susanne Ericsson hade Sebastian, som fötts med en grav CP-skada, troligen inte varit vid livet. Som barnsjuksköterska är det hennes jobb att ta hand om barn som Sebastian, men i denna familj har hennes arbete växt till något mer. För det nominerade familjen henne till utmärkelsen Mitt Stora Stöd.
Annons
Mitt stora stöd – barnsjuksköterskan SusanneBrand logo
Mitt stora stöd – barnsjuksköterskan Susanne

Sebastian var frisk fram till två timmar innan han kom ut. Då fick mamma Caroline värkstimulerande dropp vilket gjorde att bebisen i magen inte fick något syre.

– 29 minuter tog det till han tog sitt första egna andetag. Och då fick han en grav CP-skada.

När Sebastian bara var fyra månader gammal kom barnsjuksköterskan Susanne in i familjens liv. I dag är han 14 år.

Caroline berättar om hur Susanne vid flertalet tillfällen räddat Sebastians liv och minns särskilt en gång när han var bebis.

– Sebastian hade varit lite blek och lite slö, så jag ringde Susanne, för jag tänkte att ”det är något som inte stämmer”. Sen när hon kommer förbi och kollar honom, så kommer hon ut med honom i famnen. Han är helt vit och hon säger ”jag har ringt ambulansen”. Då hade han slutat andas här hemma i princip en minut efter att Susanne kom innan för dörren. Jag ryser när jag berättar det här, säger Caroline och fortsätter:

Annons

– Men hon fick igång honom, och från det tillfället så har det bara varit gång på gång, gång på gång som hon har räddat hans liv.

”Utan henne hade vi aldrig klarat av att ta hand om vår son”

Susanne berättar att hon så klart strävar efter att alla familjer ska känna sig nöjda efter ett hembesök - men att relationen till denna familj vuxit till något större.

– Den här familjen betyder ju jättemycket för mig. Det är svårt att bara komma in och tänka att ”nu är jag sjuksköterska Susanne, och så snart jag går härifrån så glömmer jag dem”. Så är det ju inte, jag vill hjälpa dem med allt jag kan, säger Susanne.

Susanne hjälper Sebastian
Susanne under ett hembesök hos Sebastian.

Mamma Caroline och pappa Mattias berättar om hur Susanne funnits där för dem med allt – hela tiden. Det spelade ingen roll om det var en söndag, kvällstid eller ens julafton. Hon hjälper alltid till.

Annons

– Susanne är en skyddsängel för de familjer som har kastats in i en omtumlande och ny värld. Hon har verkligen förstått hur viktigt det är att hela familjen känner en trygghet kring sitt barns välmående och tack vare hennes genuina engagemang har vi fått stöd och hjälp att växa in i rollen som föräldrar till ett kroniskt sjukt barn. Utan henne hade vi aldrig klarat av att ta hand om vår son, intygar Caroline.

Mitt Stora Stöd på World Kindness Day

Välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag delar varje år på World Kindness Day, den 13 november, ut utmärkelsen Mitt Stora Stöd till en som gjort något utöver det vanliga. Av alla nominerade vardagshjältar, var det barnsjuksköterskan Susanne som tog hem det hedersamma priset 2020.

– Jag känner sån tacksamhet, och jag blir rörd i själen av att någon har tänkt på mig på det viset. Det ger lite bekräftelse på att det är ok att göra mer än vad man ska. Jättestort känns det verkligen, säger Susanne.

Annons

Både Carolines och Mattias mammor har sen många år tillbaka lämnat jordelivet. Därför menar de att Susanne betytt extra mycket för dem, då hon känts som en extramamma. Även Sebastians syster Lovisa anser att Susanne är helt rätt människa att få ta emot denna fina utmärkelse.

– Jag tycker hon förtjänar att vinna för att hon alltid har funnits där i våra liv, enda sen jag var liten, hon finns liksom alltid där och hjälper oss. Hon betyder väldigt mycket för oss. Hon är lite som en extramormor, säger Lovisa.

Detta är Min Stora Dag

  • Min Stora Dag uppfyller önskningar och skapar viktiga pauser för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

  • Varje år får nära 5 000 barn som kämpar vara med om en Stor Dag som ger extra kraft och glädje i en tuff vardag.

  • Min Stora Dags vision är att alla de 200 000 barn i Sverige som lever med allvarliga sjukdomar och diagnoser ska få en Stor Dag.

Annons