Elsa Billgren och Sofia Wood gör kollektion tillsammans med Lindex

Elsa Billgren och Sofia Wood

Åh, äntligen är årets ljuvligaste tid här. Fåglar sjunger, knoppar brister och solen värmer. Våren är en årstid som många längtat efter. Att ljuset kommer tillbaka är härligt, men att slippa klä sig själv och barnen i tjocka jackor, overaller och varma vinterskor är också något vi alla föräldrar sett fram emot – eller hur?

ELLE-profilerna Elsa Billgren och Sofia Wood är småbarnsmammorna som poddar, skriver böcker, bloggar och inspirerar flera hundra tusen följare varje dag. Nu släpper de en klädkollektion tillsammans med klädkedjan Lindex, Curated by Elsa och Sofia. Här berättar de mer om kollektionen och ger sina bästa klädtips till alla mammor.

Se också: 5 saker vårsolet och ljuset gör för vår hälsa

5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår Hälsa-
1:24

Efter reklamen: 5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår Hälsa-

(1:24)

Slå på ljud

Elsa Billgren och Sofia Wood om klädkollektionen i samarbete med Lindex

Hej! Kan ni berätta om vad ni har haft för roll i det här samarbetet?

Elsa: När vi fick frågan fanns det redan en idé om en kollektion, som ett första utkast kan man säga. De hade en idé om ett print och en känsla och några specifika plagg.

Sofia: Ja, de hade gjort de här plaggen inspirerat från oss. De hade lyssnat på vår podd, haft koll på oss och tolkat vår stil. När de kom med frågan hade de en grov skiss på ungefär vad de tänkte att kollektionen skulle innehålla. Dock fick jag och Elsa verkligen känna efter vad vi tyckte om varje plagg och vad vi ville ändra. Designers är ett riktigt jobb och vi är ju inte designers – men vi har en stark känsla för vad vi gillar och det kunde Lindex designers tolka in i plaggen. Slutresultatet landade i vad vi båda ville.

Ja, den här kollektionen känns ju verkligen som ni. Vad var viktigt för er?

Elsa: Vi var noga med att plaggen skulle gå att styla på många olika vis och bära mer än bara till ett specifikt tillfälle. Vi hejade för enfärgat och enkelt, även om vi ville ha tydligen silhuetter och fina detaljer. Det märker vi av i våra personliga garderober och att det är något vi återkommer till.

Var har ni hittat inspirationen till plaggen?

Sofia: Inspirationen kommer från Provence, Barcelona – ja södra Europa, skulle jag säga. En viss typ av femininitet som vi gillar. Mycket volym och så det här med att plaggen ska vara smickrande för kroppen. De kan vara kroppsnära utan att den som bär dem ska känna sig begränsad.

Elsa: Jag tänker också mycket Gotland men det är för att jag ser mig själv i alla plagg, just på Gotland, haha! Det är också ganska mycket Paris i kollektionen, speciellt de korta blusarna som passar till höga jeans och kilklack.

Elsa Billgren och Sofia Wood

Kollektionen består av 13 plagg och fyra accessoarer där meningen är att allt ska gå att kombinera med varandra. Foto: Pressbild/Lindex

Vad fint. Vad symboliserar kollektionen för er?

Sofia: För mig är det absolut den tidlösa vår– och sommarkollektionen. De här plaggen är liksom grunden i en garderob, de man vill ha år efter år. Det är plagg och en stil som man ser till att ta hand om och vårdar för att verkligen kunna återvända till.

Elsa: Jag funderar mycket på att det är en kollektion som gör att man inte behöver tänka så mycket. Man bara drar på sig ett plagg, kan leva sitt fulla liv och känner sig trygg. Det är inte typiska trendplagg som är fokuserade på en viss trend, det handlar med om tydliga och snygga silhuetter.

Med vilka accessoarer ser ni att plaggen matchas med?

Elsa: Espadriller eller låga Converse, och korgväska.

Elsa Billgren och Sofia Wood

Elsa och Sofia klädda i sina favoritplagg från kollektionen. Foto: Privat

Ni är båda småbarnsmammor. Vad är era bästa tips för att hålla stilen trots att man är mamma?

Sofia: Att man verkligen ska tänka till och titta vad som är smickrande för sin kropp. Då kommer självförtroende och man slipper stå framför garderoben och tänka att man inte har något att klä på sig – trots att den är fullproppad. Ett annat tips är att alltid bära skor som går att röra sig i. Och såklart solglasögon, då kommer man undan med allt, haha!

Elsa: Basplagg man älskar och lager på lager, brukar jag tycka är två bra tips för att behålla en stil. Man har sina favoritjeans, kavaj, skjorta, blus och klänning – kombinera dem på många olika sätt. Man kan ha byxor och en klänning över, kanske en stickad tröja över det. Det tycker jag är ett praktiskt och fint sätt att klä sig på.

Men jag tycker att mom-stilen är skitsnygg. Du Sofia, kör ju fleece och dunväst, superfint! Mom-stilen ÄR den snyggaste stilen, så embrace it!

Skulle ni säga att ert modeintresse har gått över på era barn? Hur klär ni dem?

Elsa: Min son har inte så mycket åsikter kring kläder, vilket är tur, jag tycker det är så roligt med barnstil. Men han vill gärna vara tuff så jag försöker kombinera det jag tycker är härligt, praktiskt och att han ska känna sig tuff. Vi håller på ganska mycket med kläder och tycker det är kreativt och roligt att lägga fram kläder dagen innan. Jag tänker att det är ett sätt att kunna visa tidigt om man har ett kreativt intresse.

Sofia: Ja! Jag har tre barn i åldrarna 10, 7 och 3. Alla tre barn har helt olika förhållanden till kläder. Min 10-åring är jättetuff och har en tydlig stil inspirerat från den koreanska kulturen, medan 7-åringen aldrig vill att något ska sitta åt. Min yngsta dotter vill bara gå klädd i sin paljettklänning. Det gäller att följa dem helt enkelt.

Vad roligt! Nu ska vi strax sluta, men en sista fråga... Vad är ert bästa tips att göra i vår?

Elsa: Kulturupplevelser. Mitt bästa vårtips är att låta en hel lördag gå till att strosa på stan eller på landet, köpa en mjukglass, besöka museum och ta in massa kultur.

Sofia: Se över garderoben. Gå igenom den och gör den stora rensningen. Plocka undan det som hör till vinter och plocka fram vårplaggen. Skänk till välgörenhet och laga det som behöver lagas – då kan man gå in i våren med en känsla som gör både vår och sommar så mycket lättare.

Allt du behöver veta om kollektionen

Curated by Elsa och Sofia är en romantisk kollektion som består av 14 plagg och fyra accessoarer. Hela kollektionen kommer finnas tillgänglig online och i utvalda Lindex-butiker från och med april 2022.

Foto: Privat/Pressbilder Lindex

Mer läsning för dig
Elsa Billgren om flerbarnsnormen – och är det "finare" att få en flicka?
Fixa gravidlooken! 5 stilsäkra stylingtips
Krönika: Kvinnor måste kunna ha barn – och en karriär

Utvald läsning