En del av

15 härliga bilder från inspelningen av Emil i Lönneberga

14 jul, 2022 
https://image.motherhood.se/image-7928551?imageId=7928551&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Sara Frisk
Astrid Lindgren och Jan Ohlsson under inspelningen av Emil i Lönneberga
Foton: TT
Älskar du eller ditt barn också böckerna och filmatiseringen av Emil i Lönneberga? Då har vi hittat helt underbara bilder för er som ni troligtvis inte sett förut. Här får ni en titt bakom filmkulisserna.
Annons

”EEEEEMIIIIIIIIL” ropar Emils pappa Anton allt som oftast så att det hörs över hela Katthult i filmatiseringen av Emil i Lönneberga. Kort därefter rusar Emil alltid till snickerboa och låser in sig för att tälja sina trägubbar efter att ha gjort hyss. Pigan Linas citat ”hujedamej sånt barn” är också en replik som många starkt förknippar med Emil i Lönneberga.

Femåriga Emil, som i filmerna spelas av skådespelaren Jan Ohlsson, är en uppfinningsrik och vild pojke med otroligt många hyss i bagaget. Han har hjärtat på rätt ställe och menar aldrig att vara elak med sina hyss utan de är snarare ett resultat av hans starka vilja att hjälpa till.

Se också: 7 oväntade saker om Astrid Lindgren och hennes verk

7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

Filmerna om Emil i Lönneberga

Det är fullt ståhej i Lönneberga året om. Emil hissar till exempel upp sin lillasyster Ida, som spelas av Lena Wisborg, i flaggstången på sommaren så att hon ska se till Mariannelund och fångar på vintern den elaka Kommandoran (Ellen Widmann) i en egenhändigt gjord vargfälla.

Annons

Totalt skapades tre filmer om Emil i Lönneberga. Den första med samma namn kom 1971 följt av Nya hyss av Emil i Lönneberga 1972 och Emil och griseknoen 1973.

Filmerna om Emil klipptes senare ned och visades som tv-serie med 13 avsnitt 1975.

När utspelar sig Emil i Lönneberga?

Inför inspelningen av den första filmen om Emil i Lönneberga, som utspelar sig under tidigt 1900-tal, så hittade man efter mycket sökande en bra gård i Gibberyd i Småland. Boende i trakten hjälptes åt att hitta passande rekvisita som fotogenlampor, väggbonader och sekretärer.

Men innan gården var klar för inspelning behövde man göra om litegrann och bygga nytt. Bland annat kamouflerades ett proppskåp som björkstam, staketet av plast byttes ut till gammaldags gärdesgård och en snickarbod byggdes.

Griseknoen blev upplärd av ett proffs

Något annat som fascinerat mycket med Emil i Lönneberga är hur djuren gått att regissera så väl. Framför allt Griseknoen som kommer när Emil ropar på honom. Det var faktiskt så att Griseknoen redan som liten kulting sattes i skola hos djurregissören Ernst Schnack och lärde sig vingla, räkna till tre, låtsas bli full och komma när man ropade.

Annons

Allan Edwall som spelar Emils pappa visade sig ha god hand med kor och hönorna som ligger helt stilla är hypnotiserade. Tyvärr finns Allan Edwall inte längre bland oss. Inte heller Maud Hansson Fissoun som spelar pigan Lina.

Bilderna från inspelningen

Emil i Lönneberga är den enda film som Astrid Lindgren någonsin själv deltagit i som statist. Då förekommer hon iförd röd sjal som bondmora på Vimmerby marknad.

Men hur var det egentligen att spela in Emil i Lönneberga med barnen och alla djur? Motherhood har grävt i arkivet hos TT och hittat en riktig bildskatt. Kolla här!

1. Jan Ohlsson i rollen som Emil

Barnskådespelaren Jan Ohlsson tog sig an rollen som Emil i filmerna om Emil i Lönneberga. Här ler han in i kameran en januaridag 1971 med en liten vindsnurra i handen som han ofta förekommer med på bilder.

Jan Ohlsson under inspelning av Emil i Lönneberga 1971
Foto: Owe Sjöblom/TT

2. Manusläsning i gräset

Astrid Lindgren och Jan Ohlsson syns här ha en liten paus i gräset mellan tagningarna. Jan Ohlsson som spelar Emil föredrar att ligga ner i gräset medan Astrid Lindgren ler in i kameran.

Annons
Jan Ohlsson och Astrid Lindgren under en paus vid inspelningen av Emil i Lönneberga 1971
Foto: Aftonbladet/TT

3. Jan Ohlsson som Emil och hästen Lukas

Jan Ohlsson i rollen som Emil fångas på bild tillsammans med hästen Lukas. De står tillsammans i stallet och tittar in i kameran och Lukas passar på att smaska på lite hö.

Jan Ohlsson som Emil i Lönneberga med hästen Lukas
Foto: TT

4. Övar på krumsprång

Det är inte alltid lätt att göra sig till! Här övar Jan Ohlsson som spelar Emil på att göra glädjeskutt tillsammans med Lena Wisborg som spelar lillasyster Ida. När bilden togs var det första gången de övade.

Annons
Jan Ohlsson som Emil och Lena Wisborg som Ida övar på att hoppa av glädje
Foto: Jacob Forsell/TT

5. Hyss även utanför inspelningen

Det verkar som att lilla Jan Ohlsson kan ha smittats av sin rollfigur Emil och blivit ett riktigt busfrö vid sidan av inspelningen. Vem skulle inte? Här ser det i alla fall ut som att han planerat någonting skojigt.

Jan Ohlsson som Emil i Lönneberga lipar mot kameran under inspelning.
Foto: Jan Holmlund/TT

6. Regisserar regissören

Här verkar det som att rollerna blivit ombytta för en stund. Framför regissören Olle Hellbom står Jan Ohlsson och gestikulerar samt agerar. Kanske har han fått en alldeles finfin idé?

Annons
Jan Ohlsson (Emil) gestikulerar framför Olle Hellbom (regissör) under inspelningen av Emil i Lönneberga
Foto: Lars Nyberg/TT

7. Astrid Lindgren i rollen som bondmora

Emil i Lönneberga är den enda film som Astrid Lindgren själv deltagit i trots att hon skapat karaktärerna. Och visst verkar hon ha haft roligt under inspelningen? Hon spelar bondmora på Vimmerby marknad.

Astrid Lindgren i rollen som bondmora under inspelningen av Emil i Lönneberga
Foto: Lars Nyberg/TT

8. Syskonkärlek – men inte på riktigt

Här skulle man nästan kunna tro att Jan Ohlsson och Lena Wisborg vore syskon på riktigt, precis som Emil och Ida. En sådan fin och genuin kram!

Annons
Jan Ohlsson och Lena Wisborg kramas under inspelningen av Emil i Lönneberga
Foto: Aftonbladet/TT

9. Hand i hand genom byn

Maud Hansson som spelade pigan Lina och Emy Storm som spelade Emils mamma Alma håller handen och ler. Det verkar inte finnas allt för många bilder på de vuxna som varit med i filmen. Men här är i alla fall ytterligare en!

Maud Hansson och Emy Storm håller handen under inspelning av Emil i Lönneberga
Foto: DEX/TT

10. Glada miner under inspelningen

Här ler Astrid Lindgren och Jan Ohlsson mot kameran i en paus under inspelningen. Trots att det ser kyligt och ruggigt ut under inspelningen av vinterscenerna verkar stämningen vara på topp!

Annons
Astrid Lindgren och Jan Ohlsson ler mot kameran under en paus på inspelningen av Emil i Lönneberga
Foto: Thomas Löfqvist/Sydsvenskan/TT

11. Tystnad, tagning!

Jan Ohlsson verkar ha många strängar på sin lyra under inspelningarna. Förutom att faktiskt spela Emil verkar han regissera regissören och även vilja meddela tagningar. Det måste vara mycket att smälta för en 8-årig skådespelare.

Jan Ohlsson meddelar tagning under filminspelningen av Emil i Lönneberga.
Foto: Jan Holmlund/TT

12. Jan Ohlsson tar tjuren vid hornen

Många är de djur som får ta plats i Emil i Lönneberga. Griseknoen, hästen Lukas, får, hönor och kor... Här tittar Jan Ohlsson in i kameran tillsammans med en tjur under inspelningen av höstmarknaden i Vimmerby.

Annons
Jan Ohlsson som Emil i Lönneberga tillsammans med en tjur
Foto: Lars Nyberg/TT

13. Mustachfix till publik

Det där med mustasch är inte alltid så lätt om man inte odlat den själv. Här fixar Allan Edwall, som spelade Emils pappa Anton, lösmustaschen framför en liten nyfiken publik.

Allan Edwall som Emils pappa Anton fixar sin mustasch under inspelningen av Emil i Lönneberga
Foto: Jan Holmlund/TT

14. Får att beskåda

Astrid Lindgren som bondmora på höstmarknaden i Vimmerby tillsammans med Jan Ohlsson som Emil. Stolt ser han ut att vara över att kunna lyfta det gulliga fåret som lugnt och sansat låter sig bäras.

Annons
Astrid Lindgren och Jan Ohlsson som bondmora och Emil tillsammans med ett får under inspelningen av Emil i Lönneberga.
Foto: Lars Nyberg/TT

15. Emil och Ida med Griseknoen

Jan Ohlsson och Lena Wisborg tillsammans med Griseknoen under en liten promenad. Jan Ohlsson klappar Griseknoen som verkar njuta av sällskapet och förvänta sig någonting gott i gengäld.

Jan Ohlsson och Lena Wisborg tillsammans med Griseknoen.
Foto: Tommy Svensson/TT

Foton: TT

Annons