En del av

Emma Bouvin: Mammor måste få prata om sina barn

11 sep, 2020 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
Emma Bouvin
DN-krönikören Emma Bouvin släpper en bok om hur det är att vara mamma. För Motherhood berättar hon varför den behövde röra sig mellan humor och dödsallvar – och om tanterna som älskar pappor i Stockholms kollektivtrafik.
Annons

Jag: Jag älskar dig och vill aldrig vara utan dig.

Fyraåringen: Jag kommer aldrig låta någon slänga dig i fängelse mamma.

Orden är Emma Bouvins i en av många och uppskattade tweets om hur det är att ha en familj. Som alla andra av DN-krönikörens inlägg har också detta massvis av retweets, gillningar och kommentarer.

Emma Bouvin, medarbetare på Dagens Nyheter.
Emma Bouvin är granskande reporter och krönikör på Dagens Nyheter.

Emma Bouvins krönikor på Dagens Nyheter handlar om corona-iakktagelser och självkänslan på gymmet. Men mest lästa är de om familjelivet.

Nu har hon skrivit boken Det här är den bästa tiden i ditt liv: rapport från ett moderskap, en bok om att vara mamma som hon själv beskriver det.

– Det finns mest antingen böcker om föräldraskapet som är glättiga, peppiga och käcka eller så är de sorgliga och handlar om förlossningsdepression. Men jag ville skriva om både det som är mörkt och ljust, för båda är en del av att vara förälder.

Annons

Detta är Emma Bouvin

Gör: Granskande reporter och krönikör på Dagens Nyheter, författare

Familj: Maken Erik och barnen Ture och Elly,

Gillar: Rött vin, salta pinnar och snälla barn

Roligast med barn: När de säger vad de tänker på. De tänker alltid på något man aldrig hade kunnat ana, som ”jag tänker på hur det ska bli när jag börjar hos polisen” som en av mina barn sa häromdan

Jobbigast med barn: När de testar gränser i flera timmar i sträck i kombination med att de vägrar somna

Följ på Twitter: @emmlof

Papporna hyllas på bussen

Och så är det. I den mörkaste delen av Det här är den bästa tiden i ditt liv får läsaren följa med när Emma Bouvin och maken Erik tvingas åka akut till sjukhuset med sitt andra barn, lillasyster som bara är fem veckor gammal. Något är märkligt och på sjukhuset stannar hennes hjärta.

Det är så mörkt det kan bli även om allt till slut går bra med lilla Elly.

Ett annat, inte lika mörkt, tema i boken är att mammor skambeläggs och aldrig kan göra rätt enligt andra människor.

Du ska vara engagerad och innerlig mamma idag

Kan du inte helhjärtat lämna över ansvaret för barnen till pappan så är du en dålig mamma. Men tar han med två högerstövlar i olika storlek vid lämningen bär du ansvaret. Stackars pappa har ju så mycket att stå i, exemplifierar Emma Bouvin i bokens första kapitel.

Annons

Är det svårt att vara mamma idag?

– Ja, det tycker jag. Du ska vara en engagerad och innerlig mamma som helst av allt vill vara med barnen, inte hämta sent och vara involverad i deras lek. Samtidigt ska du vara den här egna personen som inte pratar om dina barn, utan om spännande saker från yrkeslivet. Som är ute och träffar kompisar utan att behöva tänka på hemmalivet.

– Det är helt omöjligt att kombinera. Man måste själv få hitta rätt i allt det där och det är inte så lätt när man är nybliven mamma. Jag tycker till exempel inte att du kan vara en person som inte pratar om barn, när du har barn.

Kollektivtrafiken i Stockholm är en plats där mammaskammandet är som mest påtagligt, enligt Emma Bouvin. Och där pappahyllandet istället inte når några gränser.

– Det är intressant hur man är mot pappor, om man till exempel jämför mina upplevelser av att åka kollektivtrafik med en bebis med min mans. Han möts av glada tillrop och leenden, det är så fint att han tar sig tid att passa sina barn tycker folk. Medan jag ofta får utskällningar för att jag tar för mycket plats med min gravidmage i ett tunnelbanesäte, eller om jag ammar på bussen för att jag inte planerat för att mata mitt barn innan vi åker.

Annons

Min man möts av glada tillrop och leenden, det är så fint att han tar sig tid att passa sina barn tycker folk.

Oftast är det äldre och tanter som slänger ur sig kommentarerna, för att använda Bouvins egna ord.

– En gång fick jag en kommentar om att jag måste klä på mig mer för att vara ett gott exempel för mina barn. Då hade jag bara en vanlig kappa på mig. Som mamma är det mycket åsikter direkt till ditt ansikte upplever jag.

”Mina barn ska se att jag är en egen person”

Men Emma Bouvin rör sig inte bara i de vardagsnära betraktelserna. Krönikorna är egentligen hennes andrasyssla på Dagens Nyheter, den mesta av tiden jobbar hon som granskande reporter.

Emma Bouvin, medarbetare på Dagens Nyheter.
Frågan om hur man kombinerar karriär och familj är legitim, men måste börja ställas även till pappor, säger Emma Bouvin.

I ett kapitel skriver hon om hur det var att rapportera från ett flyktingläger i irakiska Kurdistan och ringa hem till familjen i jobbpauserna.

Bouvins egna föräldrar jobbade också som journalister och reste världen över när hon var liten. Hon tänker en del på hur hennes egen mamma roddade familjen – och är imponerad.

Annons

– Det är omöjligt att vara en perfekt mamma och samtidigt superambitiös journalist som reser så. Jag tycker inte att mina föräldrar alltid var perfekt närvarande men man kan ju inte vara felfri på alla punkter. Vi har en nära relation idag och jag blev en ok människa som klarade mig.

Det kan ju kännas tröttsamt att kvinnor ofta får frågan om hur det är att kombinera familj och karriär. Tycker du att det fortfarande är en relevant fråga?

– Ja, jag tycker det är en relevant fråga. Problemet är inte att den ställs till mammor, man ska bara ställa den till pappor också.

– Man kan inte vara superkarriärist och supermamma samtidigt men får hitta någon slags balans. Jag vill ju att mina barn ska se att jag är en egen person, att deras mamma gjorde det som hon ville och att man kan uppnå många drömmar samtidigt som man är mamma.

Foto: Kajsa Göransson

Annons