En del av

Familjen bytte storstadslivet i Stockholm mot lugnet i Hudiksvall

01 jul, 2022 
Hannah Bergroth
Emma Danielsson och döttrarna Ingrid och Flora
Drömmer du om ett liv på landet? Emma Danielsson och hennes familj tog steget att lämna storstadspulsen i Stockholm för ett betydligt lugnare liv i Hälsingland.
– Jag känner att vi fick allt det som vi drömde om, säger Emma.
Annons

Emma Danielsson och hennes sambo Mathias hade bott många år i Stockholm. Hon arbetade inom modebranschen där mingel, visningar och hårt arbete tog mycket av hennes vakna tid. Mathias jobbade som mäklare, vilket gjorde att även han ibland hade obekväma arbetstider.

För sju år sedan föddes deras första dotter Ingrid. Sex år senare kom Flora – och en vardag med mycket planering och logistik blev ett faktum.

VIDEO: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
VIDEO: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

Emma Danielsson lämnade Stockholm för att få mer tid med familjen

Det var i mars 2020 som pandemin slog till med full kraft. Vardagen förändrades, många insåg vad som var viktigt och endel kanske tog tag i det som de länge drömt om.

Emma Danielsson är modejournalisten som har arbetat på glammiga modemagasin, varit trendexpert i Nyhetsmorgon på TV4 och funnits på gästlistor till kändisfester och mingel. Även hon och hennes familj påverkades av den lugnare vardagen, vilket gav dem tid att tänka. Emma och hennes sambo kunde identifiera det som var viktigast för dem: Tiden de fick tillsammans.

Annons

– Det var när pandemin kom som vi plötsligt fick mer tid att fundera. Tankarna på ett annat liv började bubbla. Dessförinnan hade vi aldrig pratat om att bo någon annanstans, berättar Emma för Motherhood.

Emma Danielsson
-

Emma Danielsson

Ålder: 41.

Familj: Sambon Mathias och döttrarna Ingrid, 7, och Flora, 1.

Bor: Hudiksvall.

Gör: Frilansande modejournalist.

Följ: @emmasmode och emmadanielsson.femina.se

Även andra saker påverkade dem.

– I samma veva blev min pappa sjuk i cancer och gick sedan bort den sommaren, samtidigt som jag helt oväntat fick reda på att jag var gravid igen. Så den våren var verkligen en berg- och dalbana av känslor.

Mitt i stormen av känslor fanns det ändå plats för reflektion. Emma berättar att barnen alltid varit viktigast och när de kände att tiden inte längre räckte till så bestämde de sig för att något måste förändras.

– Vi ville ha mer kvalitetstid i vardagen och göra fler roliga saker tillsammans hela familjen, istället för att bara stressa till förskolehämtningar och dividera om vems jobb som var viktigast när det var vab.

Annons

”Vi såg till att prata om flytten som ett familjeäventyr”

För Emma och hennes sambo var det viktigt att komma närmare naturen och valet föll på Hälsingland. Hennes familj har alltid haft ett sommarhus utanför Hudiksvall, och sedan några år bodde även föräldrarna där på heltid. De föll sig naturligt att flyttlasset skulle gå till den vackra kuststaden.

– Vi tycker att naturen här är helt fantastisk och att staden har ett perfekt läge i landet. Den ligger inte alltför långt ifrån Stockholm och inte alltför långt ifrån fjällen. Det är också en stor bonus att den ligger vid havet med kilometerlånga sandstränder, säger Emma.

Flora badar
Innan flytten tillbringade familjen en stor del av somrarna uppe i Hälsingland, men innan pandemin hade de aldrig pratat om att bo någon annanstans än i Stockholm. På bilden ser man lilla Flora som njuter på en av alla stränder familjen nu har tillgång till. Foto: Privat.

Lägenheten i Stockholm såldes och paret hittade ett hus som de fick se på Facetime. För sambon ordnade det sig med jobb rätt så omgående, döttrarna fick plats i skola och förskola och för Emma löste det sig med frilansuppdrag.

Annons

Men hur var det för barnen att bryta upp från tryggheten i Stockholm?

– Ingrid var ju redan bekant med Hudiksvall och hon är väldigt förtjust i mormor så det lockade att få träffa henne oftare. Vi såg till att prata om flytten på ett positivt sätt, som ett familjeäventyr som vi ger oss ut på tillsammans. Så till slut blev hon väldigt peppad på att flytta.

Emma Danielsson med dottern Ingrid
”När jag ser tillbaka på Ingrids första skolår här i Hudiksvall så har det gått otroligt bra. Första veckorna i nya klassen var lite trevande, men nu har hon fått jättefina vänner som hon är otroligt förtjust i”, berättar Emma. På bilden är Emma, Ingrid och familjens hund. Foto: Privat.

I en vardag är även den sociala gemenskapen en viktig pusselbit. I Hudiksvall kände familjen endast Emmas mamma. Döttrarna fick snabbt kompisar, föräldrarna behövde dock jobba mer aktivt med att få nya vänner.

– Jag har ansträngt mig för att skapa kontakter, som nu har gett mig ett nätverk och en social gemenskap. Även om jag tycker att jag har skapat många nya vänner här så tar det tid att bygga upp en sådan relation som man har med dem man har känt i många år.

Annons

”Vi har mer ork att göra roliga utflykter i vardagen”

Nu har de snart gått ett år sedan den där stora flytten. Familjen har boat in sig i huset, skapat nya rutiner och har en vardag som innehåller mindre stress och mer njut.

– Vi håller fortfarande på att utforska vår nya hemstad och vi upptäcker ständigt nya smultronställen.

Emma berättar att de är ute i naturen och gör saker tillsammans, något som de saknade i Stockholm.

– När det är sommar åker vi på utflykter och badar mycket, och i vinter har vi åkt mycket skidor.

Om hon kikar i backspegeln, vad har varit det bästa med familjens flytt?

– Nu har vi den ekonomiska möjligheten att jobba mindre, bo bättre och att kunna hämta på förskola och fritids tidigare. Allt det gör också att vi har mer ork att göra roliga utflykter i vardagen istället för att bara stressa igenom veckan för att sedan försöka hinna med allt skoj på helgen.

Mathias och dottern Ingrid matar får.
Familjen saknar inte storstaden. Bilköer, bristen på tid och mycket planering har bytts ut mot mer tid tillsammans. Här hälsar Mathias och Ingrid på får i en närliggande gård. Foto: Privat.

Blev livet så som de hade hoppats på?

– Jag känner att vi fick allt det som vi drömde om. Det är mindre stress, kortare avstånd till allt, vi har fått mer tid tillsammans och det känns mycket enklare att hitta på roliga saker i vardagen. Vi har fått ett helt nytt liv!

Annons

Emma menar att hon är rätt så säker på att de kommer att bo kvar i Hudiksvall resten av livet. Det känns som en trygg stad för barnen att växa upp i och hon ser fram emot att bygga vidare på de sociala relationerna.

– Efter ett år som har innefattat flytt, ny skola och förskola, nya jobb och sociala relationer drömmer jag nu om att vara i stunden och få njuta vårt liv här uppe. Visst finns det på sikt en dröm om ännu mer livskvalitet i vardagen, kanske i form av en större gård på landet eller ett hus vid havet. Men för tillfället trivs vi väldigt bra, avslutar Emma.

Emmas bästa tips till dig som har barn – och drömmer om att flytta

1. Ta mycket tid till att fundera och bolla tillsammans. Vilka förväntningar har ni på en eventuell flytt? Vad är viktigt för just er familj?

2. Våga. Om det inte skulle känns rätt så går det alltid att flytta tillbaka. Man ångrar bara det man aldrig gjorde!

3. Ge det chansen. Det kommer säkert att komma dagar då ni saknar vänner, gamla kollegor eller gamla kvarter där allt var tryggt och bekant. Men se till att ge det en ordentlig chans, för det kan ta tid att bygga ett nytt liv i en ny stad.

SE OCKSÅ: Så mycket kostar ett barn – 1 till 18 årBrand logo
SE OCKSÅ: Så mycket kostar ett barn – 1 till 18 år

Foto: Privat

Annons