En del av

Jonna, 36, är ensamstående – så här löser hon vardagen med barnen

22 mar, 2023 
Hannah Bergroth
jonna
Från att ha levt med en närvarande pappa till de tre barnen, blev Jonna Sailon, 36, plötsligt tvungen att sköta allting själv. För Motherhood berättar hon hur hon mitt i bottenlös sorg löst familjens vardag.
Annons

När barnen var små levde Jonna Sailon, 36, tillsammans med deras pappa. Efter tolv års relation valde de att separera, men kom överens om att ändå finnas där för varandra och hjälpa till med barnen – fast på olika håll.

Se 4 saker som ditt barn kommer att komma ihåg om digBrand logo
Se 4 saker som ditt barn kommer att komma ihåg om dig

Men några år senare förändrades allt i ett ögonblick. Barnens pappa gick hastigt bort och Jonna tvingades bli ensamstående till tre barn på heltid.

– Det är väl där och då som jag blev ensamstående, något jag aldrig trodde att jag skulle bli, säger Jonna.

Jonna Sailon blev plötsligt ensamstående mamma

När Motherhood pratar med Jonna har det gått ett år sedan hennes liv drastiskt förändrades. Hon har varit tvungen att acceptera att det bara är hon kvar för barnen.

Jonna Sailon
-

Ålder: 36 år.

Familj: Barnen Devin, Tellie, Emileo och två hundar, Bonnie och Clyde.

Bor: I ett hus på Orust

Gör: Är egenföretagare inom skönhetsbranschen, men har nyligen utbildat sig till lastbilschaufför – och söker nu jobb inom detta.

Annons

Jonna berättar att första tiden var svår, dels för att hon själv skulle klara av att hantera alla känslor kring exmakens bortgång, dels all sorg hos barnen, övrig familj och vänner. Mitt i denna kris behövde hon ändå finnas där och vara den bästa och stöttande mamman till sina tre barn.

– Nu har det plötsligt gått ett år och jag undrar hur jag lyckades ta mig hit. Att jag åstadkommit allt jag gjort – allt med en stor sorg hängande över mig.

För det blev en stor förändring. Från att ha haft en närvarande pappa till barnen blev hon plötsligt ensam med att sköta allt från hämtningar, lämningar, läxläsning och hushållssysslor.

Jonna berättar att det under det senaste året dykt upp utmaningar med barnen, men att hon då valt att vara ärlig mot dem.

– Jag har valt att visa att jag lyssnar och tar in allt de säger, för att sedan förklara det jag vet och det jag inte vet. Jag har även berättat för dem att jag ska ta reda på, att jag ska göra mitt bästa för att kunna ge dem ett svar.

Annons

Vilka utmaningar har varit svårast hittills, skulle du säga?

– Att sätta gränser och krav, framför allt när det gäller de större barnen. En annan sak är det här när jag söker jobb. Det ses som en något negativt att jag är ensam med tre barn.

Så har hon fått vardagen som ensamstående att fungera

Jonna har fått ihop livet på något sätt. Hon menar att nyckeln har varit att se till att barnens dagar har löpt på så bra som möjligt, även om de innehöll vissa förändringar.

– En sak var att få hjälp med att få barnen till skolan. Nu åker de skolbuss varje dag tur och retur. Det hade nog inte fungerat annars, säger hon och fortsätter:

– En annan sak var att jag bad om hjälp. Tillsammans med skolan och förskolan gjorde jag upp en plan så att barnen fick träffa psykolog, kurator och sina mentorer. De kan hjälpa barnen i skolan på ett sätt som inte jag som mamma kan. Dessutom tror jag att det är viktigt att de får prata ut om allt hos någon annan än bara sin förälder.

Annons

Ensamstående förälder – Jonna ger kloka tips

1. Låt det ta tid. Det tar tid att anpassa sig och skaffa rutiner, och det är inte hela världen om man inte hinner med allt i början. Du kommer komma på lösningar som fungerar.

2. Våga be om hjälp. Var öppen med vad du går igenom eller hanterar, så folk inte får sig en egen uppfattning innan du berättat anledningen. Folk kan vara dömande, men om de vet vad du går igenom får du ett helt annat bemötande.

3. Fokusera på barnen och dig. Du vet vad som är bäst för er, så satsa på det – och försök att inte lyssna på andra.

Det finns även saker som hon valt att prioritera bort, saker som vanligtvis varit en självklarhet för henne. Hon menar att tiden de har med varandra är det som spelar roll.

– Tiden med varandra var viktigare. Det är den som gör att vi orkar ta oss igenom de dagar när sorgen gjort mest ont, förklarar Jonna.

Hur ser du på din och barnens vardag idag?

– Jag skulle säga att vardagen fortfarande är svår att få ihop, men vi har fått möjligheten att klura ut smarta lösningar för att få den att fungera.

Foto: Privat

Annons