Frida Ramstedt, Trendenser, i Ett snack med – "Ansvaret över någons barndom är svårast"

Frida Ramstedt
Emily Kind – mamma till två söner med Downs syndrom
1:00

Efter reklamen: Emily Kind – mamma till två söner med Downs syndrom

(1:00)

Slå på ljud

Då och då tar vi ett snack med en härlig morsa som bjussar på föräldraskapet precis som det är. Häng med rakt in i vardagen hemma hos bloggaren, författaren och inredningsproffset Frida Ramstedt.

Trendenser, Frida Ramstedt: Pendlar mellan att känna mig som geni och galning

Frida Ramstedt, som drivit bloggen Trendenser sedan 2005 (!), sitter hemma i huset i Kungsbacka med skrivkramp blandat med känslor av nostalgi över den nya fasen i föräldraskapet.

Hej Frida, hur mår du?

– Jag mår bra! Bortsett från att jag håller på att skriva på min nästa bok och är i den där fasen när man ifrågasätter allt: tvivelfasen. När man pendlar mellan att känna sig som ett geni och en galning. Min första bok har ju sålts till 27 länder så jag har lite prestationsångest inför den här…

Hur går det att skriva bok och samtidigt ha två små killar hemma?

– Det är många som undrar det, men eftersom jag driver eget kan jag ju bestämma mina arbetstider helt själv och anpassa mig efter vabb och annat som dyker upp. Det upplägget passar mig perfekt. Kreativiteten är ju ändå inte på plats åtta till fem direkt. Idag har jag faktiskt vilat en stund mitt på dagen. För mig är de stora hjältarna inte mammor som driver företag utan mammor som har en anställning och ändå får livet att gå ihop.

Frida Ramstedt

Ålder: 42

Gör: driver inredningsbloggen @trendenser, föreläser och skriver om inredning.

Familj: maken Niklas, 44, sönerna Max, 8 och Oscar, 4

Bor: i en "radhus-villa" i Kungsbacka utanför Göteborg

Aktuell: Övningsbok i inredning och styling samt med ny inredningsbok efter succén med Handbok i inredning och styling

Vilken fas i föräldraskapet skulle du säga att du befinner dig i?

– Lustigt att du frågar för min äldsta har just fyllt åtta och igårkväll när jag hade nattat honom kände jag mig lite nostalgisk och tittade igenom gamla bilder på mobilen och ... Ja, jag insåg verkligen att det är en ny tid nu. En ny fas i föräldraskapet med helt andra utmaningar än det var i början. Det här självständiga; att de ska bryta sig loss, leka hos kompisar, gå till fotbollsträningar, sova över. Samtidigt som den minsta, fyraåringen, fortfarande är kvar i ”mamma är bäst i världen-fasen”.

Vad är det bästa med att vara mamma?

– Oj, går det ens att sammanfatta? Jag tycker det är så himla spännande att få följa med dem, att gå bredvid och uppleva allt med deras ögon. Allt de hjälper mig se och vill prata om och ha förklarat gör att mina ögon känns vidöppna. Sådant jag tidigare bara passerat förbi kan bli ett stort samtalsämne. På så vis hjälper barnen mig också att stanna upp och sakta ner lite på tempot. De förankrar en, i sitt eget liv.

Och det tuffaste?

– Oron och ovissheten. Jag är ganska eftertänksam som person och gör sällan saker oöverlagda. Men som förälder måste man agera, på instinkt. Sen vet man inte om det blev bra, förrän efteråt. Det kan jag noja mycket över. Den största utmaningen för mig handlar nog mycket om att ha tillit till min egen föräldraroll. Det är inte svårt att vara mamma, men det är svårt att veta om man gör rätt. Många verkar tycka att räcka till är det svåra, men för mig är det nog ansvaret över någon annans barndom som känns mest. ”Gör jag rätt och blir detta bra nu?”, det tycker jag är väldigt klurigt.

– Sedan har mina barn ingen lust att sitta stilla. De är väldigt aktiva, spontana och högljudda. Min totala motsats, haha…vilket har sina utmaningar. Alla andra relationer i livet kan man ju välja utifrån att man matchar egenskapsmässigt – men barnen är som de är och man måste hitta ett sätt att förhålla sig som funkar för alla. För en introvert mamma är det lite av en utmaning ibland.

Hur ser vanlig dag ut hemma hos er?

– Det är viktigt för mig med en lugn start. Det har jag med mig hemifrån. Min mamma var dagmamma så vi behövde aldrig stressa på morgonen. Vid 9 lämnar Niklas barnen. Vi bor bara ett par hundra meter från förskola och skola så det underlättar. Sen hämtar vi vid 16-30-17 och sen är det full huggning med träningar och aktiviteter och kompisar fram tills de går och lägger sig vid halv åtta, åtta – om allt går bra.

– Ur ett familjeperspektiv har det senaste årets omställning varit skön för oss, i och med att allt sker digitalt. Tidigare reste jag ju en hel del och åkte runt i hela Sverige för att hålla föreläsningar, men nu när den restiden är kapad blir det ju mycket mer tid över för allt.

5 snabba med Frida

Trendigt eller personligt?
Personligt!

Ikea eller exklusiv design?
Får man säga båda?

Ditt drömboende?
Någon gång i framtiden vill jag bo så att jag har utsikt över havet från sängen. Blir varm i hjärtat av tanken att vakna och titta ut över vattnet.

Det mest otippade du har hemma?
Hm. Huset? Eller bostadsformen. Jag tror många har förutfattade meningar om influencers, speciellt när man har en av de största inredningsbloggarna men vi bor i ett helt vanligt radhus i ett helt vanligt område och lever ett helt vanligt liv. Mer polarbröd än avokadomackor haha…

Ett ovärdigt/särskilt mammaminne?
När jag ordnade barnkalas första gången. Vi ville inte utesluta någon så bjöd hela förskoleavdelningen…. 17 barn som var high on life och socker, samtidigt. På tal om att vara introvert så är DET inget jag gör om.

Mer läsning för dig
Programledaren Julia Wiberg: ”Ibland behöver jag bara vara Julia”
Hanna Persson: ”Underbart och jobbigt att älska någon så mycket”
Emilia Bergmark-Jiménez: ”Det är otroligt smärtsamt att bli mamma"

Utvald läsning