En del av

Julia Wiberg i Ett snack med om mammalivet och längtan efter en dusch

29 apr, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
julia wiberg
Programledaren och barnboksförfattaren Julia Wiberg har alltid roliga projekt på gång. Trots att hon numera knappt hinner gå på toaletten.
Annons
Vi frågar experten: Kan man bli gravid när man har mens?Brand logo
Vi frågar experten: Kan man bli gravid när man har mens?

Då och då tar vi ett snack med en härlig morsa som bjussar på föräldraskapet precis som det är. Häng med rakt in i vardagen hemma hos programledaren, poddaren, bloggaren och Instagram-profilen Julia Wiberg.

Julia Wiberg som driver podden Julias coola djur och programleder Djur med Julia på SVT har alltid velat bli mamma men det hela tog lite längre tid än vad hon hade räknat med. Efter två tuffa graviditeter och förlossningar är hon "jättejätteglad och tacksam" för döttrarna Norma, 2 år, och Maj-Lis, tre månader.

Hemma i lägenheten i Stockholm är det fullt ös och pågående vab när Motherhood ringer.

Hej Julia, hur mår du?

– Men det är bra, lite konstant svettig sådär med en tremånaders som alltid hänger på mig och idag även en sjuk tvååring. Detta konstanta vabbande! Duschsugen har jag varit nu i 14 dagar ...

Annons

Vad är det roligaste med att vara mamma?

– Det är jättekul att se saker ur barnens ögon. När man själv bara går rakt fram så ser de så mycket mer längst vägen. Det blir bara roligare ju äldre de blir. Norma är den roligaste människan jag vet att umgås med.

Och det jobbigaste?

– Att inte få tänka klart en tanke, att inte få göra det man vill när man vill … Och att inte få gå toaletten.

– När jag fick Norma så hade jag ambitioner att träffa kompisar och hitta på en massa saker ... Ambitionen i livet just nu är att få ta en dusch och bajsa ostört. På den nivån.

Julia Wiberg

Ålder: 30.

Gör: Barnprogramledare (Djur med Julia) och barnboksförfattare.

Familj: Norma, 2, Maj-Lis, 3 månader, Patrik, 40. Boston terriern Svante.

Bor: Hyreslägenhet i Stockholm.

Det här visste du inte om Julia: Är en riktig skräppolis som alltid säger till om någon kastar skräp eller slänger fimpar på gatan.

Annons

Vad gör ni en vanlig dag?

– Dagen börjar 07.30 av att jag och Maj-Lis väcks av Norma. Mina barn har en bra egenskap – de sover. Det kommer jag säkert ångra att jag sagt. Sen äter vi alla fall frukost. Patrik tar Norma till förskolan och jag brukar försöka öva på att lägga Maj-Lis i vagn, men det funkar aldrig. Sen småjobbar jag den tiden jag får över. Just nu håller jag på med en bok och några andra projekt.

– Jag gillar verkligen att ha lite småprojekt för mig. Jobbet får mig att känna mig som inte bara mamma, jag får också vara Julia.

Vad vet du nu som du önskar att du visste när du fick ditt första barn?

– När Norma var i en fas, om hon skrek mycket eller var uppe på nätterna så förstod jag inte att det kommer att gå över. Jag får inte samma panik nu. Jag vet att det här kan va över på en vecka. Men det tror jag är något man behöver uppleva och gå igenom för att förstå.

Hur har du förändrats sedan du blev mamma?

Annons

–Jag är orolig! Det tyckte jag nästan var läskigt så fort Norma föddes: En djurisk oro kom över mig. Innan var jag inte en så orolig person. Man ser och hittar faror överallt, det är en ny grej för mig.

– Men sedan mår jag bra av att inte längre behöva bry mig så mycket om mig själv sen jag blev mamma. Nu är det inte fokus på mig och det är ganska skönt!

Ditt bästa mamma hack?

– Jag tycker inte man ska underskatta mutor. Om barnet inte vill ta medicin, om barnet inte vill följa med hem, ja, då har jag mutor. Russin, fruktbollar eller om det är större grejer går vi till leksaksaffären. Mutor är en förälders bäste vän!

5 snabba med Julia Wiberg

Bajs på kinden eller kräks på tröjan?(Vi bara måste veta efter Julias inlägg på Instagram, se bild längst ner i artikeln.)

– Kräks på tröjan! Please!

Hund eller katt?

– Hund såklart, hunden Svante är min min förstfödde!

Stan eller landet?

– Landet!

Hemlagat eller take away?

– Hemlagat!

Soffhäng eller mingel?

– Gud, det blir soffhäng!

Annons