En del av

Artisten Linda Pritchard om musiken, låttexterna och familjelivet

21 maj, 2021 
AvMalin Karlberg
Linda Pritchard
Motherhood tar ett snack med artisten Linda Pritchard, som berättar om hur hon bearbetar sin dåliga papparelation genom musiken, vad som är det roligaste med att vara mamma och det hon önskar att hon vetat när hon fick barn.
Annons
LÄR KÄNNA ASABEA BRITTONBrand logo
LÄR KÄNNA ASABEA BRITTON

Artisten och tvåbarnsmamman Linda Pritchard är tillbaka med ny musik efter en lång föräldraledighet. Låtarna hon släpper har egentligen funnits med länge – men det är först nu hon känner sig redo att släppa dem.

Först ut är singeln "Be Like You", om den komplicerade relation Linda hela livet haft till sin biologiska pappa, som separerade från hennes mamma när Linda bara var ett år gammal.

Linda Pritchard

Ålder: 38 år

Bor: Stockholm

Familj: Sambon Oscar Görres och barnen Donna, 6 år, och Cassius, 3,5 år

Gör: Artist

Försökte vara som pappa ville

Pappan har kommit och gått i hennes liv under uppväxten, berättar Linda – och relationen har alltid varit på hans villkor.

– När jag försökte konfrontera honom i 12-årsåldern fick jag höra att "om du ska vara så där behöver du inte ringa hit mer". Hela barndomen försökte jag vara på det sätt jag trodde att han ville – och så ska inget barn behöva göra med någon som ska vara en trygghet, berättar Linda Pritchard.

Annons

Varför släpper du låtarna om din pappa nu?

– När jag fick två underbara barn startade processen att bearbeta relationen med min pappa om igen. Allt jag trodde att jag var klar med var jag verkligen inte klar med. När man får barn ser man allt från ett annat perspektiv. Jag har jagat pappas uppmärksamhet hela livet och sedan insett att jag kan sätta mig själv fri. Det är väldigt skönt och nästan som ett uppvaknande.

Upplevde du någon "tvåbarnschock" när du fick ditt andra barn?

– Ja, det kan man säga – det var en liten chock. Med ett barn kan man fortsätta med livet ganska som det var innan, min dotter hakade på mycket. Med två blev det direkt en stor skillnad. Det var också ganska tätt mellan barnen, min dotter var 2,5 år när lillebror kom.

Vad tycker barnen om din musik?

– De tycker att den är jättebra och vill att vi ska lyssna på mamma när vi åker i bilen. Min sexåriga dotter är väldigt musikintresserad och går allltid runt och sjunger, precis som jag gjorde när jag var liten. Om min musik spelas i någon affär vill hon alltid berätta för folk att "det här är min mammas låt".

Annons

Vad är det roligaste med att vara mamma?

– Nu när vi börjar komma ur småbarnsåren kan man börja umgås på ett sätt som handlar mindre om omvårdnad och mer om att hänga med små kompisar. Vi pratar och skrattar på ett sätt som känns väldigt givande. Det är så häftigt att de växer upp och har egna filosofiska tankar. Det kommer många roliga kommentarer på kvällarna.

Kan du nämna något kul barnen har sagt?

– Min yngsta, Cassius, sa nyligen att mamma har "hägg" på benen. Skägg alltså, som det pappa har i ansiktet.

Vad är det jobbigaste med att vara mamma?

– När man hamnar i dåligt-samvete-fällan. Med andra barnet föddes det dåliga samvetet, där det känns som att man inte räcker till, för att man vill ge så mycket mer än det känns som att man gör.

Vad gör ni en vanlig dag?

– Vi är ute mycket, barnen gillar att cykla och åka rullskridskor. Vi har en tomt som är härlig att vara ute på och har snöat in på trädgård. Nu har vi gjort en odlingsbädd längs med hela kortsidan där vi sått hur mycket blommor som helst.

Annons

Vad vet du nu som du önskar att du vetat när du fick ditt första barn

– Att alla går igenom tuffa perioder, även om det ser ut i sociala medier som att alla andra har det så lätt. Det kommer tuffa faser med trotsåldrar som ska gås igenom – och det ska vara så, det är inget som är fel. Jag försöker påminna mig själv om det.

Vad vill du tipsa andra mammor om?

– Försök att trappa ner på pressen att allt ska vara så perfekt hela tiden. Den är väldigt jobbig att bära på sina axlar – speciellt när man får första barnet, då allt är så nytt och man är rädd att göra fel. Ta det lugnt, stanna upp och försök att njuta, särskilt under den första tiden som går som fortast.

Foto: Felix Frank

Annons