Vaccinpass för barn och vuxen – så kommer coronapasset funka

coronapass
TV: Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta
1:18

Efter reklamen: TV: Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta

(1:18)

Den 1 juli kommer ett covid-19-intyg börja användas i Europa, efter att medlemsländerna nyligen kom överens om hur certifikatet ska funka. ”Vaccinpasset” eller "coronapasset" som många kallar det ska göra det enklare när vi börjar resa inom EU igen.

Passet ska gå att få både digitalt och på papper för alla medborgare i EU, och kommer även gälla i Norge, Schweiz, Island och Liechtenstein.

Här svarar vi på några vanliga frågor om intyget:

Hur funkar covid-19-intyget?

Intyget kommer vara i form av en QR-kod som kan skannas, det kan också utfärdas på papper. QR-koden (eller på pappret) blir din personliga signatur och där finns information om du är vaccinerad, lagrade uppgifter om när du testat dig och vilket provsvar du fick och om du har antikroppar.

Hur får jag coronapasset?

Varje lands myndigheter ger ut intygen och i Sverige kommer man få det på sjukhus, inom hälsovården och på testcentrum till exempel. Passet ska vara gratis och det är även gratis att få vaccinet.

Det kan kosta pengar att testa sig, däremot. Men man har också kommit överens om att göra PCR-testarena billiga, subventionerade, i alla EU-länder. De här testerna visar om man har en pågående infektion och kan användas, samt föras in i certifikatet, speciellt av alla som inte fått vaccin ännu.

Får barn coronapass/vaccinpass, så kallat covid-19-certifikat?

Digitaliseringsministern Anders Ygeman reder ut vad som gäller för barn när det kommer till passen i Nyhetsmorgon:

– Enligt EU-förslaget ska barn upp till sex år slippa det överhuvudtaget, och barn som är minderåriga och reser med sina föräldrar där båda är vaccinerade, de ska inte heller behöva det, säger han.

Får jag resa om jag inte är vaccinerad?

Ja, som sagt får länderna i EU inte välja att bara släppa in vaccinerade och stänga ute andra när den fria rörligheten ska börja gälla igen den 1 juli 2021.

Gör intyget de enklare att resa för vaccinerade/de med antikroppar/friska?

Nej, som grundprincip har EU-länderna kommit fram till att fri rörlighet ska gälla igen inom EU från och med 1 juli 2021. Det betyder att länderna enligt överenskommelsen inte ska positivt eller negativt diskriminera vaccinerade eller ovaccinerade när de släpper in personer i landet.

Olika karantänregler kan dock gälla.

Kostar covid-19-certifikat?

Nej, det är gratis.

Kommer länderna ha olika restriktioner och karantänregler fortfarande?

Det är fortfarande upp till varje land vilka karantänregler man vill ha. Man har däremot kommit överens om att inte ha några överdrivet hårda regler för personer med antikroppar och personer som är vaccinerade, till exempel. Om det börjar spridas en ny mutation kan man dock inför hårdare regler.

Kommer vi använda covid-19-certifikat/vaccinpass även i Sverige, till exempel på konserter och fotbollsmatcher?

Ja det kan bli aktuellt.

– Jag ser framför mig att vi har ett positivare smittläge och kommer börja öppna upp samhället i ganska snabb takt. Och då blir ju vaccinationsbevisen lite mindre viktiga, däremot tror jag det kan spela en roll vid större konserter eller större sportevenemang, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman till Ekot.

Mer läsning för dig
Vågar man boka resa i sommar? Så säger experterna
96 semesterpärlor i Sverige dit vi drömmer om att ta familjen
Faktorerna som ökar risken för allvarlig covid-19 hos barn