En del av

Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund om förlossningskrisen

25 okt, 2021 
AvSanna Rossäng
Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund
Återigen larmar barnmorskor om krisen inom förlossningsvården. Svenska Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund menar att det stora problemet är att få barnmorskor att vilja stanna inom förlossningsvården apropå de stora arbetsmiljöproblem många vittnar om.
– Hur ska vi kunna bli fler så vi kan få en bättre arbetsmiljö på sikt och kunna individualisera vården? säger hon till Motherhood.
Annons

Förra veckan gästade barnmorskan Tove Brohed SVT:s Morgonstudion och berättade om kaoset på förlossningsavdelningarna i Region Stockholm och samtidigt gör barnmorskestudenter i Göteborg uppror under initiativet Barnmorskestudentupproret där endast 4 av klassens 31 studenter vill jobba inom förlossningen under rådande arbetsmiljö efter examen.

Larm efter larm vittnar om hur förlossningsvården är hårt pressad runt om i Sverige, och inte minst i Region Stockholm. Svenska Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund är väl medveten om problematiken och menar att grundproblemet ligger i den bristande arbetsmiljö som råder på förlossningsklinikerna. Vilket i sin tur leder till att allt fler barnmorskor väljer att lämna förlossningsvården.

Barnmorskan om förlossningskrisen:

Motherhood intervjuar barnmorskan Anna Hagman om förlossningskrisenBrand logo
Motherhood intervjuar barnmorskan Anna Hagman om förlossningskrisen

– Det stora problemet är att få barnmorskor att vilja stanna, säger Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund till Motherhood.

Annons

Det finns många sätt att angripa arbetsmiljön

Det stora arbetsmiljöproblemen är omfattande och lösningarna likaså. Men hur ska barnmorskorna kunna bli fler på sikt så att vi kan få en bättre arbetsmiljö och på sikt kunna individualisera vården?

– Det finns inte en lösning, det handlar om att dra i flera trådar samtidigt. Uppgradera lönemässigt och arbetsmiljön för att på så sätt få barnmorskor att vilja stanna. Det handlar om att sänka arbetstid, kunna jobba mindre men samtidigt få fullt betalt. Det finns många sätt att angripa arbetsmiljön, säger Eva Nordlund.

”Aldrig hört om något liknande”

Barnmorskestudenter i Göteborg som tar examen i januari har nyligen initierat Barnmorskestudentupproret som kräver förändring i förlossningsvården. Som arbetsmiljön ser ut idag kommer endast 4 av klassens 31 studenter jobba inom förlossningen efter examen.

– Det råder inte en brist på barnmorskor, det råder en brist på goda arbetsvillkor. Jag pratade med en barnmorska i dag, hon har jobbat 20 år i yrket och nu sagt upp sig. Hon blev inte tillfrågad en enda gång om varför – det finns ett ointresse för oss som arbetar på golvet, säger Gabrielle Beker, en av grundarna till Barnmoskestudentupproret till Expressen.

Eva Nordlund menar att det här vittnar om en väldigt speciellt situation som hon aldrig varit med om tidigare.

– Jag har aldrig hört något liknande. Barnmorskestudenter har i alla tider i de flesta fall velat gå direkt till förlossningen, Nu ser vi en stor förändring som måste tas på allvar, säger hon till Motherhood.

Foto: Svenska Barnmorskeförbundet

Se också: Se när barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossningBrand logo
Se också: Se när barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossning
Annons