En del av

Familjen sålde allt de ägde – reser med barnen

26 aug, 2022 
AvLovisa Svedlund
familjen Fors huggins
Dagar fyllda av utflykter och oändligt med tid tillsammans.
Familjen Fors Huggins har hittat livsstilen de älskar – och deras nya vardag är mödan värd varje dag.
– Att få vara tillsammans nästan hundra procent av tiden är så himla underbart! säger mamma Lilian, 34, till Motherhood.
Annons
VIDEO: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
VIDEO: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

Utflykt i den australiensiska naturen på förmiddagen och bad på en tropisk strand på eftermiddagen. Oändligt med tid att hitta häftiga lekparker, åka p picknick, gå på matmarknad eller utforska småstäder.

Minstingens förmiddagslur blir under ett träd i vagnen.

Samma sak nästa dag, och nästa och nästa.

Så ser dagarna ut för norrländska småbarnsmamman Lilian, 34.

Familjens tankar på en långresa startade redan för några år sedan.

– Jag och min sambo Taz bestämde oss för att åka till Australien när vår dotter Emmy var 1 år, 2020. Sen kom pandemin, berättar Lilian.

Familjen blev kvar, köpte ett hus på Guldkusten och stannade kvar i landet. Och snart kom nästa barn, lillebror Bodi.

– Jag tror att många känner igen sig när jag säger att tiden under pandemin var tuff, framförallt mentalt. Här i Australien hade vi massa lock downs där vi inte fick lämna huset eller bara gå ett visst antal kilometer från vårt hus. Det blev för mycket skärmtid och för lite tid utomhus.

Annons

Efter en resa till Sverige våren 2022 bestämde sig Taz och Lilian för att nästa steg i familjelivet var att söka svenskt uppehållstillstånd för pappa Taz. Samtidigt sålde de huset hemma i Australien.

– Processen hos Migrationsverket kan ta allt från några månader till två år eller längre. Snittiden är ungefär ett år. Det innebär att vi nu fått lite ”time to kill” medan vi väntar på deras beslut. Då finns det väl inget mer självklart att göra än att sälja nästan allt man äger för att åka och resa?

I väntan på uppehållstillståndet kommer familjen nu leva helt på resande fot. De ska jobba så lite som möjligt och leva på minimibudget. Äventyret har precis startat hemma i Australien men snart ska de fortsätta resan på Bali.

– Vårt mål med att inte jobba och resa utan en plan rotades inte bara i att det var bra tajming nu, utan också i att vi velat få kvalitetstid med våra barn innan skolan börjar, säger Lilian och fortsätter:

Annons

– Vi kommer ha väldigt många år då vi kommer ”måsta” stanna kvar på ett och samma ställe. Så just nu passade det perfekt. Vi kan säga nej till alla måsten, stanna av och ta dagen som den kommer. Få kvalitetstid med våra barn helt enkelt.

Familjen Fors Huggins
-

Familjen

Mamma Lilian Fors, 34 , från Norrbotten. Utbildad frisör, jobbade med det fram tills paret blev gravida med dottern 2018. Bytte sedan spår och har jobbat som personlig assistent med fokus på förvärvade hjärnskador. Har även tillbringat en hel del tid mammaledig sedan slutet av 2018.

Pappa Taz Huggins, 33, från Coffs Harbour, Australien. Jobbar som kock.

Dottern Emmy, 3, född i Stockholm och sonen Bodi, 1, född i Australien.

Sålde allt de ägde

Just bor familjen ett par veckor i en billig hyreslägenhet som de hittade i en grupp på Facebook. Det blir också boenden på campingar runtom i Australien och när de kommit till Bali kommer de bo på billiga home stays, säger Lilian.

– Vi vill jättegärna ge barnen campingupplevelsen så vi har hittills försökt hålla oss till campingar i den mån det är möjligt. Bodi ÄLSKAR motorfordon, så att få gå runt och titta på bilar, husvagnar och så vidare är rena himmelriket för honom! Plus att det ofta finns lekpark, pool och andra barn.

Annons

Hon berättar också att reseplanen först var att bo i en camper trailer och åka runt bara i Australien. Men efter pandemin var det många andra som tänkt precis samma tanke.

– I vår värld var det det ultimata sättet att tillbringa vår tid fram tills att det blev aktuellt med sverigeflytt. Slippa planera, stanna när vi kände för det. Gillade vi ett ställe kanske vi kunde stanna längre...

– Men när det började närma sig flytt började vi planera resvägen lite löst för att ha en ungefärlig idé hur länge det skulle ta att åka till de destinationer vi absolut ville besöka. Tyvärr insåg vi snabbt att många campingar var uppbokade långt i förväg! Vi fick också en lätt chock när vi såg en del priser, till exempel att åka båten till Tasmanien, vilket var ett ”måstestopp” för oss.

Taz, Bodi, Emmy och Lilian
Efter resan i Australien ska familjen vidare till Bali.

Eftersom familjen inte kommer ha någon fast inkomst under resan, bortsett från korta kockjobb för Taz, behöver de leva på sparade pengar och fick styra om resan till billigare Bali.

Annons

– Vi är båda väldigt duktiga på att klara oss på relativt lite. Vi hade inte sparat galet mycket innan vi kom på den här idén, men vi sålde ju vårt hus och det har ju gett oss ett litet skyddsnät i värsta fall.

– Så fort alla papper var påskrivna och handpenningen var betald började jag också sälja i princip allt vi ägde facebooks marketplace. Sängar, soffa, köksbord, stolar, utemöbler, vitvaror, hemelektronik. Ja, allt som kan tänkas få plats i ett 117 kvadratmeter stort hus. Jag kände mig väldigt stolt varje gång jag lyckades sälja en möbel måste jag säga. Det blev en sport, ju mer jag kan göra mig av med, desto längre kan vi resa!

Så funkar det att resa med småbarn

Sovscheman, mattider för barnen och behov av egentid – hur funkar det egentligen att vara på ständigt resande fot med två barn under fyra år? Lyckas man få in någon rutin?

Lyckas vet jag väl inte, haha. Men vi försöker. Lite 50/50. Våra barn blir hungriga på ungefär samma tider varje dag så vi försöker se till att antingen ha mat med oss eller vara på ett ställe där det finns mat när det är dags för snack eller lunch. Middag äter vi nästan alltid hemma vid 16-tiden, sedan dusch/bad och läggdags vid 18. Vår dotter sover inte på dagen och lillebror sover oftast på förmiddagen innan lunch. Vi försöker tajma hans lur med att åka bil eller gå med vagn för att slippa sitta fast hemma.

Annons

Hur ser era dagar ut nu i Australien?

– Vi vaknar vid 5-tiden med Bodi, en av oss kliver upp, oftast jag, och ger honom frukost. Jag kokar kaffe och dricker minst två-tre koppar. Emmy har faktiskt börjat sova längre sen vi började resa, halleluja! Haha. När hon tassar upp brukar vi ibland ha lite morgongos med en bok eller så äter hon frukost på en gång. Sen gör vi oss alla klara, dricker lite mer kaffe och pratar om vad alla vill göra under dagen.

– Medan vi är i Australien försöker vi hinna gå på farmers' markets, matmarknader, så ofta vi kan. Då brukar vi åka hemifrån vid sju-åtta-tiden. Annars brukar vi försöka ge oss av vid niotiden för andra utflykter. Då kan det vara aktiviteter så som en längre promenad, om vi lyckas med två barn under 4…

De brukar försöka tajma Bodis sovstund med antingen aktivitet där han kan sitta i vagnen eller bilen och sova. På så sätt slipper de vara hemma hela förmiddagen, säger Lilian.

Annons

Efter utflykten för dagen blir det ofta en stund på stranden innan eller efter lunch.

– Sen är vi oftast hem vid 14-15-tiden för att laga middag och sedan fixa bad/dusch och läggdags.

Det låter underbart! Men finns några baksidor... går man inte varandra på nerverna av att vara med familjen hela tiden?

– Rent generellt bråkar jag och Taz mindre när vi båda är lediga under längre perioder. Vi kan turas om att sova på morgnarna och det finns ingen underliggande stress från jobbet. Barnen å andra sidan kan gå oss båda på nerverna, haha. De är båda väldigt aktiva och när man varit vaken sedan 04.30 vill man ibland bara sitta ner och inte göra ett skit, ursäkta mitt språk!

– Men barnen tar inte hänsyn till det. De vill klättra i träd, på bord, gå igenom lådor, hoppa från soffan, allt sådant där som gör att man måste vara aktiv som förälder. Då saknar man förskolan. Det gav barnen en möjlighet att få lite annan typ av stimulans. Springa av sig lite. Men det är ju självklart mer positivt än negativt, annars hade vi ju inte gett oss in på att resa med barnen!

Tax och Bodi
Boenden på camping får 5/5 för lillebror Bodi som älskar motorfordon!
famijen på stranden
” Varje dag då vi bara är tillsammans är det bästa!” säger Lilian.

Förstår! Vad är det bästa med er livsstil?

– Det absolut bästa är att vi får ha två föräldrar hemma med barnen, och all extra tid Taz och jag får tillsammans bara vi två. Varje dag då vi bara är tillsammans är det bästa!

Annons

Taz fick jobba mycket under pandemin och Lilian har varit mycket ensam med barnen berättar hon. Även här har det blivit stor skillnad.

– Att få vara tillsammans nästan hundra procent av tiden, och att ha ett extra par händer, är så himla underbart! Att få se barnens lycka över att få vara med sin pappa som inte är distraherad av jobb är också väldigt kul.

”Tid med nära och kära är här och nu” – frågan som hjälpte

Lilian säger att hon är glad varje dag för att de vågade sälja allt och åka på resan. Om man är intresserad av att göra en liknande resa har hon et tips:

– Jag tror att det man verkligen måste fråga sig är: varför jobbar jag? Varför vill jag tjäna pengar? Varje gång jag frågat mig den frågan är svaret det samma: Så att jag kan resa.

Emmy dricker slush
Storasyster Emmy är född i Stockholm men när hon fyllt 1 flyttade familjen till Australien.
Emmy och Bodi på lekplats
Barnen behöver mycket aktiviteter men att slippa förskola ett tag till är värt det tycker Lilian.

Många föräldrar tänker nog att man skulle sakna skyddsnätet på hemmaplan i form av släkt, vänner, barnvakter, BVC-kallelser och förskola. Och det innebär en del googlande för att till exempel gå på kontroller med barnen, vittnar Lilian.

Annons

Samtidigt är en stor släkt i samma stad inget som paret, med rötter i Norrland och utomlands, är vana vid att ha sen innan heller.

– Vi bodde i Stockholm när vår dotter föddes så redan från början var vi tvungna att resa för att ha familj nära. Så det där med att ha ett skyddsnät nära till hands är tyvärr inget vi har haft. Vi har självklart haft hjälp men inte på samma sätt som när man bor nära sin familj. Vi har bara lärt oss att klara av allt själv. Jag tror det handlar mycket om hur man tänker. Självklart är det tufft ibland, men vi har ju valt det själv.

Så ni har inte ångrat er någon gång?

– Nej, jag har aldrig ångrat en resa jag åkt på med eller utan barn, bara resor vi inte åkt på! Pengar kommer och går, men tid med nära och kära är här och nu. Hur kliché det än låter, det är verkligen så.

SE OCKSÅ: Så mycket kostar ett barn – 1 till 18 årBrand logo
SE OCKSÅ: Så mycket kostar ett barn – 1 till 18 år

Foto: Privat

Annons