En del av

Familjeveckan: Det här innebär den för din familj

20 sep, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
mamma och dotter hemma, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi
Socialdemokraternas förslag om ”familjeveckan” kan införas redan i april nästa år. Förslaget ska göra det lättare för föräldrar att till exempel kunna delta vid utvecklingssamtal eller vara hemma när det är studiedagar i skolan.
Annons
TV: Här är 5 aktiviteter för garanterat höstmysBrand logo
TV: Här är 5 aktiviteter för garanterat höstmys

I samband med budgetpresentationen tidigt i måndags morse presenterades ett nytt förslag som man kallar familjeveckan. Totalt kommer regeringen satsa 3,5 miljarder kronor under första året på införandet av familjeveckan i höstbudgeten.

Familjeveckan är planerad att införas i april 22, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i Nyhetsmorgon i TV4.

Det här innebär familjeveckan

Familjeveckan innebär att alla föräldrar till barn mellan 4 och 16 år kan vara hemma och få ut 80 procent av inkomsten totalt sex dagar per år - tre dagar per förälder. Den som är ensam vårdnadshavare får själv disponera alla sex dagar.

Annons

Syftet med dessa dagar är att de ska kunna utnyttjas för att exempelvis vara med barnen i skolan, delta vid utvecklingssamtal eller vara hemma med barnet när skolan är stängd för studiedag. För de föräldrar med ett flexibelt arbete har detta kanske inte varit ett problem tidigare, men Shekarabi säger i TV4 att familjeveckan ska göra det lättare för personer utan den möjligheten att vara hemma med barnen:

– Det handlar om rättvisa, att vi så länge fokuserat på de som har flexibla arbetstider, allra minst under pandemin, säger ministern.

Foto: TT
Källa: TV4, SvD

TV: Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomenBrand logo
TV: Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomen
Annons