Familjeveckan: Det här innebär den för din familj

mamma och dotter hemma, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi
TV: Här är 5 aktiviteter för garanterat höstmys
0:59

Efter reklamen: TV: Här är 5 aktiviteter för garanterat höstmys

(0:59)

Slå på ljud

I samband med budgetpresentationen tidigt i måndags morse presenterades ett nytt förslag som man kallar familjeveckan. Totalt kommer regeringen satsa 3,5 miljarder kronor under första året på införandet av familjeveckan i höstbudgeten.

Familjeveckan är planerad att införas i april 22, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i Nyhetsmorgon i TV4.

Det här innebär familjeveckan

Familjeveckan innebär att alla föräldrar till barn mellan 4 och 16 år kan vara hemma och få ut 80 procent av inkomsten totalt sex dagar per år - tre dagar per förälder. Den som är ensam vårdnadshavare får själv disponera alla sex dagar.

Syftet med dessa dagar är att de ska kunna utnyttjas för att exempelvis vara med barnen i skolan, delta vid utvecklingssamtal eller vara hemma med barnet när skolan är stängd för studiedag. För de föräldrar med ett flexibelt arbete har detta kanske inte varit ett problem tidigare, men Shekarabi säger i TV4 att familjeveckan ska göra det lättare för personer utan den möjligheten att vara hemma med barnen:

– Det handlar om rättvisa, att vi så länge fokuserat på de som har flexibla arbetstider, allra minst under pandemin, säger ministern.

Foto: TT
Källa: TV4, SvD

TV: Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomen
3:03

Efter reklamen: TV: Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomen

(3:03)

Slå på ljud
Mer läsning för dig
Superpoddaren Tove Norström om hur hon tacklar varannan vecka-livet som singelmorsa
Psykologen: Så kommer vi påverkas av att komma tillbaka till jobbet
Ny studie: Därför skaffar vi barn allt senare

Utvald läsning