En del av

Kan mitt barn vara vegan? Dietistens tips på mat och tillskott

17 feb, 2021 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
Hur ska man tänka om man äter veganskt i familjen? Barndietisten Julia Backlund svarar: Dessa tillskott är viktiga för barnen – och här är maten de behöver äta för att få i sig alla näringsämnen.
Annons
5 enkla tips för att ge barn bra matvanorBrand logo
5 enkla tips för att ge barn bra matvanor

Äter ni vegankost i familjen och har barn? När man äter kost helt utan animaliska produkter, såsom kött, fisk, mjölk, ägg, ost och så vidare finns flera bra och viktiga tips att tänka på, enligt Julia Backlund som är dietist i barnhälsovården i Västra Götalandsregionen.

– Det är viktigt att se över så att det kosten blir tillräckligt energi- och näringsrik för alla i familjen, framför allt för små barn som har ett högt energi- och näringsbehov. De livsmedel som utesluts från djurriket behöver ersätts med näringsrika alternativ från växtriket och vid behov kompletteras med berikade produkter och tillskott, säger hon till Motherhood.

nötter och mandel
Vegansk mat till barn behöver vara energirik, så att de får i sig allt de behöver trots att de inte orkar äta stor volym alltid. Därför är nötter bra.

Om man vill äta veganskt i familjen är det viktigt att man lär sig om barns näringsbehov och vilken mat de behöver äta för att få dem tillgodosedda, förklarar hon.

Annons

– Ta gärna hjälp av en dietist. Och prata gärna med BVC, det kan även ofta hjälpa till med att förmedla en dietistkontakt. En utmaning just när det gäller barn är att energi- och näringsbehovet är stort i förhållande till de portionsmängder de orkar äta, så det är viktigt att maten är energi- och näringstät, säger Julia Backlund.

Barn som äter veganskt: Näringsämnen och tillskott

Några specifika näringsämnen – och i vilken mat de finns – är extra viktiga att ha koll på om ni äter veganskt i familjen.

Julia Backlund är barndietist.

– Vitamin B12 finns enbart i animaliska livsmedel så det behöver man få i sig via berikade produkter eller via tillskott vid en vegankost. Järn är också ofta en utmaning att få i sig tillräckligt av eftersom behovet är stort framför allt för små barn och menstruerande flickor och kvinnor, och de största järnkällorna finns i kött- och köttprodukter, säger Julia Backlund.

Annons

Andra näringsämnen som man behöver vara uppmärksam på är till exempel D-vitamin, kalcium, zink, selen, riboflavin, Vit B6, jod, omega-3 (DHA) och protein.

Hur viktiga är de här sakerna för barn?

– Jätteviktiga! Barns energi- och näringsbehov behöver tillgodoses för att de ska växa och utvecklas optimalt samt hålla sig friska.

Till små barn behöver man även vara uppmärksam på att kosten inte blir alltför fiberrik och energisnål, säger hon.

gröt med blåbär
Berikad barngröt och/eller välling till små barn behövs upp till två års ålder, här finns veganska alternativ på marknaden.

– Det är bra att följa barnets tillväxt på BVC. Växer barnet fint så är det ett bra tecken på att energiintaget varit tillräckligt.

Barn kan också behöva ta tillskott för att få i sig det som de behöver om de äter veganskt. Till exempel B12 och D-vitamin, om de inte äter berikade produkter i tillräcklig mängd.

Annons

Behöver barnet tillskott är det viktiga att ta reda på hur mycket som rekommenderas av just det näringsämnet, och att hålla sig till rekommendationen av intag så att det heller inte bli en överdosering.

Är det bra för barn att äta vegansk?

Om det är riskfyllt för barn att äta veganskt eller inte, beror helt på hur noga man är med att barnet får i sig allt som han eller hon behöver. Man måste alltid sätta barnets bästa först, säger Julia Backlund.

– En vegankost kan vara både bra och dålig, beroende på hur den är sammansatt och hur barnet äter. Är kosten välplanerad, det vill säga innehåller tillräckligt med energi- och alla näringsämnen, och vid behov kompletteras med eventuella tillskott och berikade produkter, kan den bli ett fullgott alternativ till en mer varierad ”blandkost”.

baljväxter
Baljväxter som bönor, linser och sojaprodukter tillför viktig protein och järn.

– Om ett barn däremot inte äter en fullvärdig vegankost, finns risk för allvarliga konsekvenser, med tillväxthämningar och näringsbrister som följd. Till exempel kan B12-brist ge bestående nervskador och järnbrist kan påverka hjärnans utveckling negativt.

Annons

Om man har ett barn som inte vill äta allt som man serverar som förälder, och därmed inte får i sig allt han eller hon behöver, måste man också tänka efter.

– Det kan ju vara så att kosten är väl sammansatt men att man har ett barn som är ”kräset” eller liten i maten och som därför inte lyckas tillgodose sitt behov via den vegankost som föräldrarna serverar. Om så är fallet behöver man vara flexibel som förälder och justera kosten så att barnet får i sig allt det behöver. Viktigt är att i första hand tänka på barnets bästa!

Risker: Finns det barn som inte borde äta veganskt?

Förutom barn som är selektiva eller kräsna i vad de äter, finns också andra fall där vegankost kanske inte alltid passar, säger dietisten.

Till exempel för barn som inte lyckas tillgodose sitt energi- och näringsbehov via vegankost, eller om barnet har ett hälsotillstånd som kräver en annan typ av mat.

fullkorn
Fullkornsprodukter ger närin och energi, vilket är viktigt.

– Har man ett barn med extra högt energi- och näringsbehov av någon specifik anledning, bör man samråda med barnläkare och barndietist i det enskilda fallet. Har man någon familjemedlem som har en ätstörning tycker jag också man ska fundera på om det är lämpligt med vegankost, säger Julia Backlund.

Annons

Finns allergi mot ett eller flera livsmedel, till exempel baljväxter, sojaprotein och nötter som är viktiga vid en vegankost kan det också vara olämpligt.

– Jag tycker det är bäst att alltid samråda med en dietist i det enskilda fallet.

Foto: TT

Mat som är viktig att få i sig för familjen som äter veganskt och vegetariskt

  • Berikad barngröt och/eller välling till små barn behövs till minst 2 års ålder. Viktig källa till bland annat järn och B12. (finns veganska produkter på marknaden för de som önskar)
  • Baljväxter som bönor, ärtor, linser, tofu och sojaprodukter – viktigt källa till till exempel protein, järn och andra näringsämnen
  • Matvete, mathavre, potatis, qionoa, bulgur, pasta, ris, bröd, gryn och så vidare. Gärna fullkornsvarianter, eftersom de innehåller mer näring. Denna livsmedelsgrupp bidrar med energi, näring och fullkorn.
  • Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär – viktig källa till vitaminer, mineraler, fibrer och polyfenoler
  • Rapsolja och rapsoljebasserade fetter, en källa till omega-3 och energi
  • Nötter och frön
  • Nyckelhålsmärkt mjölk och yoghurt eller berikade vegetabiliska alternativ till exempel havredryck eller sojadryck. De berikade produkterna bidrar med tex B12, kalcium och D-vitamin
  • Gärna fisk om ni vill ha det i kosten ibland – bidrar med viktigt D-vitamin, jod, selen
  • Algolja kan vara ett alternativ till dem som inte äter fisk, en vegetabilsk källa till DHA
  • C-vitaminrika grönsaker, frukt eller bär – gärna i samband med måltiderna ökar upptaget av vegetabiliskt järn
  • Jodberikat salt
  • Tillskott av t ex B12 och D-vitamin vid behov

Källa: Julia Backlund, barnhälsovården i Västra götaland

Annons