En del av

Fem orsaker till julstress – och vad du kan göra åt det

06 dec, 2021
Nina Nyström
Julstressad mamma
Julen är gemenskapens högtid, men det kan också vara en tid fylld av stress, ouppfyllda förväntningar, familjegnabb och ensamhet. Här är psykologens bästa tips för en mer fröjdefull jul.
Annons

Robert Jonasen är chefspsykolog på SOS Internationals Healthcare division, och van vid att handskas med de följder som julen och dess förväntningar lämnar varje år.

Se även: Stressfällor som förstör din sömn

5 stressfällor som förstör din sömnBrand logo
5 stressfällor som förstör din sömn

– Julen innebär en press för de allra flesta. Vissa upplever ensamhet, vilket kan vara plågsamt och deprimerande när det känns som om alla andra har det trevligt tillsammans. Andra har svårt med det ståhej och alla sociala sammankomster som högtiden för med sig. Det är heller inte ovanligt att man pressas av förväntningarna om den perfekta julen – som minst ska överträffa förra julen, säger Robert Jonasen.

En tillräckligt bra jul är den bästa julen

Den goda nyheten är att man själv kan göra riktigt mycket för att hjälpa den goda julstämningen på traven, utan att nerverna blir överbelastade. Botemedlet ligger till stor del i att stämma av förväntningarna med oss själva och våra närstående:

Annons

– Vi kan själva göra mycket för att julen inte ska tära på våra krafter. Det börjar ofta med att vi beslutar oss för en ”tillräckligt bra jul”, det vill säga inte en perfekt jul. Det är i regel den julen som brukar blir bäst, tipsar Robert Jonasen.

Att julen är särskilt svår att handskas med beror på att vi är sociala varelser som jämför oss med varandra. Vi kan lätt tro att alla andra har den lyckliga och harmoniska familjesamvaron som vi själva inte lyckas skapa under julen. Robert Jonasen varnar för de tankarna:

– Det är lite som om gräset – eller julgranen – är grönare på andra sidan. Men i stället för att titta på andra, kan vi med fördel blicka inåt. Vi måste vara beredda på att ta ansvar och skruva ner våra förväntningar. Lägger vi dem på en realistisk nivå kan vi lämna julledigheten återhämtade och redo för att ta nya tag på andra sidan ledigheten, säger Robert Jonasen.

5 orsaker till julstress – och vad du kan göra åt det

1. ”Det är inte alls som det borde vara”

Höga förväntningar är en av de svåraste utmaningarna för jultrivseln.

Annons

Psykologens råd: Ägna gärna en timme i början av december åt att prata igenom julen och stämma av förväntningarna med dina närstående. Sträva efter en ”tillräckligt bra jul” med realistiska förväntningar och fokus på det som är viktigast för er.

2. ”Min familj är irriterande att vara med!”

Vi känner oss förpliktigade till ett harmoniskt umgänge. Men verkligheten kan vara en annan då julmiddagen eller jullunchen är igång, och samtalet kommer in på politik, världssituationen eller bara vad som är ”den rätta julmaten”.

Psykologens råd: Öva dig i att kommunicera diplomatiskt. Föreställ dig att du är en ”mur av vänlighet”. Gör ditt bästa för att inte kritisera och ge istället mer uppskattning och komplimanger. Försök att acceptera och uppskatta din familj för dem de är – med alla fel och brister som hör till. Begränsa eventuellt ditt alkoholintag.

3. ”Jag är ensam”

Medan vissa måste jobba med besvärliga familjeförhållanden och acceptera sina närstående, plågas andra av avsaknaden av en familj. Ensamhet kan vara svårt att hantera under julen.

Annons

Psykologens råd: Leta i ditt nätverk – har du arbetskamrater, vänner eller bekanta som kanske inte heller ska fira jul med familjen? Överväg att anmäla dig som frivillig besöksvän, eller till ett jularrangemang för hemlösa eller liknande. Är du ensam över jul kan du skapa egna ritualer och en plan för vad du vill använda juldagarna till.

4. ”Jag blir stressad av trängsel”

Jul innebär trängsel. Vi står i kö till butiker, sitter i kö i trafiken och vi trampar varandra i hälarna på gågator och i shoppingcenter.

Psykologens råd: I stället för att bli frustrerad och aggressiv, gör något annat! Prova dig fram med humor, vänlighet och närvaro. Prata med de andra i kön. Använd väntetiden till att ringa gamla vänner. Ta ett djupt andetag och betrakta din omgivning med tålamod. Acceptera trängseln och kom ihåg: Det går över!

5. ”Jag har inte uträttat något sedan förra året”

Med jul och nyår kommer stunden för den årliga reflektionen över hur mycket du har uppnått under det föregående året. Det är lätt att hamna i missmod över att man fortfarande väger fem kilo för mycket, inte har fått nytt jobb eller befordran och att källaren dessutom fortfarande är en enda röra.

Psykologens råd: I stället för att straffa dig själv med tankar på allt det du inte fick gjort, så fundera på om dina mål är viktiga, rätta och realistiska? Är det i själva verket något annat du vill uppnå? Reflektera och sätt realistiska mål för framtiden – skriv gärna ner dem, och överge destruktiva tankar. Rikta istället all din fokus på framtidens mål – stora som små!

Foto: TT

Se också: Drabbad av julstress? 5 tips för att må bättreBrand logo
Se också: Drabbad av julstress? 5 tips för att må bättre
Annons