Fi Lindfors om familjelivet, kroppspepp och sitt bästa mammahack

fi lindfors

Då och då tar vi ett snack med en härlig morsa som bjussar på mammalivet och föräldraskapet precis som det är. Häng med in i vardagen hemma hos influencern och småbarnsmamman Fi Lindfors.

På Instagram är Fi ett känt ansikte. Flera tiotusentals följare får dagligen se ett härligt flöde där hon inspirerar, lyfter samhällsfrågor och till och med ifrågasätter. Här får ni lära känna Fi lite bättre – häng med!

Se också: Det här är artikelserien Ett snack med

Artikelserien "Ett snack med"
0:34

Efter reklamen: Artikelserien "Ett snack med"

(0:34)

Slå på ljud

Fi Lindfors om mammalivet

Fi Lindfors beskriver sig som en närvarande, rolig och busig mamma. Men hur gör hon för att palla vardagspusslet och vad är hennes bästa mammahacks?

Hej Fi! Hur mår du?

– Men rätt bra ändå trots nyopererad och starka mediciner.

Men oj, hoppas du snabbt blir bra. För dem som inte vet vem du är, berätta! Vem är Fi Lindfors?

– En lagom bråkig och vältalig idealist som brinner för att peppa sina medsystrar, avskyr orättvisor, är hjärtligt less på inteallamän och verkligen vill göra en skillnad.

Fi Lindfors
x

Ålder: 41.

Familj: Mina barn Marielle och Corinne och vår lilla hund Doris.

Bor: I lägenhet.

Gör: Njuter av livet.

Följ: @filindfors

Heja dig! Hur skulle du beskriva dig som mamma?

– Äventyrlig, busig, pysslig, närvarande och rolig.

Vad är det roligaste med att vara mamma?

– Att man får en chans att se världen igen genom ett barns ögon. Allt bus, alla lekar och alla äventyr - jag älskar det!

Och vad är det svåraste?

– Att inte föra över sina egna tillkortakommanden på barnen. Jag funderar mycket över hur jag ska kunna rusta dem på bästa sätt. Sen kan ju vissa dagar och stunder vara extremt utmanande.

När då?

– Typ kombinationen PMS, sömnbrist och trötta, bråkiga, gnälliga barn. Då känner man ju att man lever så att säga.

Att bli mamma har gett Fi en ett annat perspektiv på livet.

Hur har mammarollen förändrat dig?

– Den har saktat ner mig, grundat mig och gett mig perspektiv på livet. Trodde att jag aldrig skulle kunna vara stilla på en plats någonsin igen innan de kom.

Har du något mammahacks som ALLTID funkar?

– Mätta barn är glada barn (gäller för mammor med). Kom ner på barnens nivå, ta dig tid att verkligen lyssna och förstå.

När man klickar sig in på ditt Instagram-konto möts man av härliga bilder och peppigt innehåll. Vad väljer du att visa på sina sociala medier?

– Jag är mångfacetterad och kan hålla flera tankar i huvudet och brinna för flera viktiga ämnen samtidigt, hehe. På mitt konto blandar jag hej vilt mellan ämnen som engagerar mig. Det blir liksom fågel, fisk och lite naket (när inte Instagram censurerar mig helt godtyckligt).

Och på tal om det där med naket. Som mamma kan det ibland vara svårt att vänja sig vid den nya mammakroppen. Hur tänker du där?

– Allt i livet förändras när man blir mamma, så varför tycker vi att det är så hemskt att även kroppen gör det? Vi har alla olika förutsättningar och var sak har sin tid. Som nybliven mamma känner jag att fokuset borde ligga på att bonda med sitt barn, ta igen sig, läka, vila och må bra, och inte stressa över någonting så sekundärt som hur kroppen ser ut.

Hur gör du när de sämre dagarna kommer?

– Personligen tänker jag väldigt sällan på hur min kropp ser ut. Den liksom bara är där. Jag vet att många förespråkar att man ska älska sin kropp, men jag vill mena att det räcker fantastiskt långt bara med att inte hata den.

Vad är ditt bästa tips?

– Fokusera istället på vad den åstadkommit, vad den är kapabel till och vad du kan göra med den. Tänk att just du och din kropp fick ännu en dag på jorden.

Fi är inte rädd för att visa sin mamma kroppen så som den är.

Vad vill du att följarna ska få se på ditt konto?

– Hur man kan ha fel och brister, vara mänsklig och känna sig otillräcklig ibland, men ändå ta plats. Ta sig ton, vara värd och värdig att må bra, älska och njuta av livet!

Vad skriver du inte om?

– Jag skriver personligt, men inte privat. Jag kan skriva om mina känslor, tankar osv men skulle aldrig hänga ut någon eller lufta mina eventuella relationsproblem till exempel.

Hur gör du för att ha energi till vardagspusslet?

– Träning, bra mat och att omge mig med människor jag älskar. Och kanelbullar.

Och till sist… hur ser en lördag ut hemma hos er?

06-07: Jag vaknar av att någon gör frisyr på mig, sparkar mig eller anklagar mig för att ligga på hennes älskade gris. Vi går upp och roddar med frukost som intas på vardagsrumsmattan eller under matbordet. Trots att jag frågat innan vad de vill äta, så har det ändå blivit helt fel. Minst en sak spills ut vid frukosten - oftast inte vatten, utan typ soyghurt eller ett rått ägg.

08.15: Barnen bestämmer sig för att öva kickboxning och brottning i soffan och lugnar sig inte förrän någon gör sig illa, sen följer en diskussion om vem som började.

08.50: Lilla rafsar ut hela sin garderob på golvet för hon bara måste ha sin myr-pyjamas för ”hur kan man annars vara en partymyra?”.

09.00: Partymyran och storasystern drar ut på balkongen och blåser såpbubblor. Det slutar med någon form av krig. Båda har såpvatten i håret och ingenting kvar i sina burkar, men de ska minsann inte duscha.

09.45: Barnen har egentligen duschat klart, men vill absolut inte komma ut ur duschen och tänker verkligen inte smörja in sig!

10.00: Jag börjar fundera över varför jag slutade dricka kaffe och hur tidigt man kan äta lunch egentligen.

10.15: Vi skiter i att fundera över lunch utan drar till ett badhus istället. Båda barnen älskar vatten, att basta och att äta kokt korv och glass så vi slår lätt ihjäl ca fyra timmar där, kanske mer och mamman leker mest av alla.

15.00: I duschen ska det knorras lite om varför man måste tvätta håret för ”vi gjorde ju det hemma innan badet ju”, men det går ändå rätt smidigt utan allt för mycket dramatik.

16.45: Väl hemkomna tänder vi en brasa och diskuterar vad vi ska äta till middag. Barnen väljer alltid någon form av plockmat vilket kan bestå av en massa olika grönsaker, fiskpinnar, ostbitar, sötpotatisklyftor och så vidare.

18.00: Just som vi ätit klart ringer våra kompisar och undrar om vi inte vill komma över till dem och kolla film. Det vill vi. Vi tar en taxi över och dyker upp i våra pyjamasar för lite kompishäng och stannar till alla fyra barnen har slocknat på soffan.

22.00: Tar jag mina två kottar och åker hem. Vi sover tillsammans i min stora säng som vi alltid gör. Jag hoppas på att de kommer vilja sova hos mig till de blir minst femton.

Foto: Privat

Mer läsning för dig
Farah Abadi i Ett snack med: "Jag hoppas jag är en rolig mamma"
Klara Doktorow: ”Det är hemskt att längta efter ett plus”
Malin Wollin: ”Jag inbillar mig att jag har blivit mer tålig och förlåtande”

Utvald läsning