En del av

Fia Anderberg om hur hon kom vidare efter separationen

23 jan, 2023 
https://image.motherhood.se/image-8544538?imageId=8544538&width=1320&height=1320&cropw=66.67&croph=100&x=19.05&y=0
Hannah Bergroth
fia anderberg
Att separera är jobbigt. Men att bli lämnad, sviken och tvungen att bryta upp är fruktansvärt. För Motherhood-profilen Fia Anderberg, 33, blev det verklighet. Här berättar hon hur hon gått vidare efter sin separation.
Annons

”Med en 2 veckors bebis i famnen och en 2,5 åring i andra handen, blev jag lämnad....” skrev Motherhood-profilen Fia Anderberg i sin blogg. I ett berörande inlägg berättade hon om att livet som tvåbarnsmamma inte alls började så som hon hade tänkt sig.

Så skiljer du dig bäst för barnenBrand logo
Så skiljer du dig bäst för barnen

Att bli lämnad av sin partner eller separera är inte lätt, speciellt om det finns barn med i bilden. Hur har Fia kommit igenom den tuffa tiden och hur ser hon på erfarenheten nu, snart ett år senare?

När Motherhood når Fia säger hon att det kommer djupa dalar, men även höga toppar. Just den här dagen är det lite mitt emellan.

– I dag är en helt okej dag. Det finns något litet som skaver, som gör att det känns tungt just nu, men i det stora hela är det väldigt bra, säger hon.

Annons

Fia Anderberg blev ensamstående två veckor efter förlossningen

Det var i början av 2022 som Fia var tvungen att anpassa sig till sin nya livssituation. Hon menar att året kantades av en massa känslor och att hon var med om en resa som hon aldrig kommer glömma.

– Jag gav mig själv det finaste jag kunde ge mig själv och barnen, nämligen att jag tog ansvar för mig själv och påbörjade en läkningsresa som har gjort allt för mig. Att se sina trauman och upprepa alla smärtsamma minnen har varit otroligt tufft, men det har fått mig att lära känna mig själv på ett djupare plan och gett förståelse i varför jag själv har satt mig i vissa situationer i livet, berättar hon.

Fia Anderberg
-

Ålder: 33 år.

Bor: Utanför Halmstad.

Familj: Dotter Ingrid, snart 4, sonen Henry som snart blir 1, och katten Elsa.

Gör: Jobbar som influencer och livsstilsinspiratör. Kommer även under hösten 2023 även utbilda sig till Yinyogalärare.

Följ: @fiaanderberg och fiaanderberg.motherhood.se

Hur mådde du när du var mitt i separationen?

– Hmm, känslan är svår att beskriva. Speciellt när jag precis hade fött ett barn och alla hormoner som kommer med det. Det ska ju vara en fin, kärleksfull och lycklig tid, där man ska få bekanta sig med en ny familjemedlem. För mig förvandlades den till att bara ta sig igenom dagen, en sekund i taget, säger Fia.

Annons

”Barnen har varit min stora räddning”

Att ta sig igenom en separation kräver mycket – och speciellt om man inte själv valt den kan det upplevas som minst dubbelt så svårt. En sorg över det som inte blev och en ilska och oförståelse över det som hänt.

Fia berättar att det var själva läkningen som var en viktig del i hennes process till att komma på fötter. Dels för att hon skulle klara av att vara en bra, trygg förebild och mamma för barnen Ingrid och Henry, dels för sin egen skull.

– Ja, för mitt framtida jag, säger hon.

Hur klarade du av att vara mamma när du mådde som sämst?

– Det är ju det som är så galet, man bara klarar det. För att man måste. Barnen har varit min stora räddning i det här, det fanns liksom inte möjlighet till något annat, de behövde mig då och de behöver mig nu.

– Dessutom kände jag någonstans ett ansvar gentemot mig själv, och mitt liv, att ta mig igenom det. Med enormt stöd från min familj och mina bästa vänner var det helt enkelt möjligt!

Fia Anderberg med barnen Henry och Ingrid
Fia som nybliven tvåbarnsmamma. Anledningen till varför hon ville dela med sig av händelsen i sin blogg var för att lyfta styrkan mammor har. ”Den kraft man får av och för sina barn är liksom svår att sätta fingret på. WOW säger jag bara”, säger hon.

Förutom sveket och sorgen fanns det en till sak som Fia tycker har varit svårt.

– Att vara offentlig och klara av det jobb som jag har. Det var en svår tid innan jag kände mig redo att dela med mig av vad som hade hänt, det var näst intill omöjligt att vara ett ansiktet utåt för sig själv då, säger hon.

Annons

Vad fick du för respons?

– Åh, det är svårt att ta in! Den har varit magisk på så många vis! Många har delat med sig av liknande erfarenheter, andra har visat sitt stöd och sin kärlek. Vissa har varit arga medan andra varit så chockade. Men allt har landat i en sån fin gemenskap.

Har mycket att vara tacksam för

Fia berättar att det var terapin som var hjälpte henne att komma på fötter. Regelbundet träffade hon en psykolog där för att få prata om traumat och samtidigt få vägledning och råd.

– Jag har även skaffat mig en coach och gick ett fyra månaders långt healing-program. Jag har skrivit en hel del om detta i bloggen så är man nyfiken och vill veta mer får man gärna gå in där och läsa, säger hon och fortsätter:

– Jag skaffade mig en personlig tränare inom yoga och föll pladask för yin yoga. Det är något lugnt och meditativt över det som har fått mig att känna mig som hemma. Jag har mediterat och gjort dagboksanteckningar. Jag har dessutom skrivit tacksamhetsdagbok varje dag – för jag har så enormt mycket i livet att vara tacksam för.

Yogan har varit ett sätt att komma tillbaka efter, det som många kan se som världens största svek.

När en människa hamnar i en kris, chock eller i sorg sägs det att det första året är jobbigast. När vi pratar om hur Fia ser på året som varit säger hon att det självklart är svårt ta in allting hon varit med om. Allt som hänt, att hon lyckades stå upp, vara mamma, sälja ett hus för att köpa ett nytt, driva ett företag och få ihop vardagen – ja, det är otroligt att hon orkat trots att hon befunnits sig i djup sorg.

Annons

– Jag har alla mina närmsta att tacka! Jag ler när jag säger det högt, för det är ett bevis på hur starka vi är men också hur viktigt är att stå stark i sig själv.

Vad vill du säga till den som är med om en liknande händelse?

– Troligtvis det sista man vill höra, men DU KOMMER FIXA DET HÄR! Och det bästa är att något bättre väntar! Ge dig själv den finaste gåvan och lägg fokus på dig själv och din egen läkning, det är både för din skull men nästan ännu mer för dina barns skull, avslutar hon.

Foto: Privat

Se hur du hjälper ditt barn om du brusat uppBrand logo
Se hur du hjälper ditt barn om du brusat upp
Annons