En del av

Fia Anderberg: ”Min sjukdom har gjort mig rädd för att bli gravid igen”

20 aug, 2021 
AvHannah Bergroth
Fia Anderberg fotar sig i spegeln
Med över hundratusen följare på Instagram och en välbesökt blogg är kroppsinspiratören Sophia ”Fia” Anderberg ett välkänt ansikte. För Motherhood berättar hon om den oplanerade graviditeten, hur det är att leva med en kronisk sjukdom och vad hon gör för att överleva hösten.
Annons
Det här är kroppspositivism vi reder ut begreppetBrand logo
Det här är kroppspositivism vi reder ut begreppet

Då och då tar vi ett snack med en härlig morsa som bjussar på mammalivet och föräldraskapet precis som det är. Häng med in i vardagen hemma hos influencern och småbarnsmamman Fia Anderberg.

När du klickar dig in på Fia Anderbergs Instagram och blogg hos vår systersajt Baaam möts du av ett flöde av bilder där hon visar sin kropp – precis som den är.

En jobbig graviditet

Att bli mamma är stort, på bara några sekunder förändras ens liv och det blir aldrig som förut. För Fia Anderberg, som under flera års tid levt med en ångest, var det en positiv omställning. Tack vare barnen får ångesten inte lika mycket utrymme.

Fia är snart halvvägs i sin graviditet, men de senaste veckorna har inte varit glass och ballonger – tvärtom. Flera månader av gravidillamående som hängt sig kvar dygnet runt och en sjukdom som gör att hela kroppen värker, har varit tufft. Nu börjar hon se ljuset i tunneln och kan njuta av graviditeten och familjelivet. Här berättar hon om hur det kändes när hon plussade, hur det är att leva med lipödem – och vad hon undviker att dela med sig av på sina sociala kanaler.

Annons

Hej Fia och grattis till graviditeten. Hur mår du?

– Tusen tack! Just nu mår jag fint. Det äntligen lugnat ner sig efter tre månader av spya och illamående från morgon till kväll. Ljuvligt att få börja känna sig lite mer som sig själv igen!

Hur kändes det när du plussade?

– Eftersom det inte var planerat landade graviditeten som en chock. När jag kissade på stickan sa magkänslan att det skulle vara negativt, trots utebliven mens. Men upp kom ett solklart positivt streck! I dag är vi sååå glada för detta och enormt tacksamma över att det blev som det blev, men där och då följde några veckor i chock som jag inte hanterade så bra. Min sjukdom, lipödem, har gjort mig rädd för att bli gravid igen eftersom den oftast bryter ut och kan bli värre vid hormonella förändringar och min blev värre efter Ingrid.

Sophia "Fia" Anderberg
s

Influencern Fia Anderberg

Bor: Strax utanför Halmstad

Ålder: 32

Familj: Sambon Rasmus, dotter Ingrid 2 år, katten Elsa, hunden Märta och bebis i magen

Gör: Jobbar som kroppspositiv inspiratör och influencer

Följ: @fiaanderberg, fiaanderberg.baam.se och @villduprataomdet

Har BF: Våren 2022

Annons

Hur skiljer sig den här graviditeten från din första?

– Jag minns att jag var trött med Ingrid i början, men jag mådde inte alls så dåligt som jag gjort den här gången. Har kräkts 10 ggr om dagen och knappt fått behålla någon mat alls.

Vad är ditt bästa tips till den som lider av gravidillamående just nu?

– Var inte rädd för att be om hjälp. Jag fick utskrivet medicin som lugnade allt vilket hjälpte mig något enormt. Ja, usch för att må så dåligt.

Har du några cravings?

– Inte just nu! Precis i början av graviditeten hade jag oliver, köpte hem flera burkar för att dagen efter inte alls vara sugen på det.

Men du… Förstår Ingrid att hon ska bli storasyster?

– Både ja och nej, skulle jag säga. Vi pratar väldigt mycket om det och hon pratar mycket om "bissen", pekar på bebisens kläder och så. Hon vill väldigt gärna prata med den också, dock inte genom magen utan via telefon, haha.

Dottern Ingrid pussar magen
I vår blir Ingrid storasyster.

Haha, vad gulligt. Vad är det roligaste med att vara mamma?

– Just nu måste det vara alla nya ord som dagligen kommer ur Ingrids lilla mun. Det händer så mycket hos henne just nu vilket är så enormt roligt!

Annons

Något som är jobbigt?

– Med utveckling och nya ord kommer ju såklart humöret och hon brås på sin mamma, hehe.

Hur har mammarollen förändrat dig?

– Jag har blivit lugnare. Jag har levt med ångest från att jag var liten och den får inte lika mycket utrymme nu. Visst, den dyker upp ibland och knackar på, men då är det bara att omfamna den, acceptera den, för vardagen måste ju fortsätta ändå. Jag har dessutom blivit så mycket mer tacksam. Har alltid varit väldigt sökande, till nya platser runt om i världen och kanske aldrig känt mig riktigt hemma. Nu är bästa platsen på jorden hemma, med min familj. Även om en kväll ute på stan med några vänner är roligt det också.

Vad vet du nu som du önskar att du visste när du fick ditt första barn?

– Jag önskar att jag fattade hur snabbt allt går. Det var enormt viktigt för mig i början att landa i rutiner då jag själv är en rutinmänniska. Men så fort vi landade i en rutin förändrades allt igen. Nästa gång ska jag verkligen försöka vara mer i nuet och försöka att inte stressa mig själv så mycket med det.

Annons

Finns det något som du är nervös inför nu när familjen ska växa?

– Just nu känner jag mig sansad, samlad och lugn. Men mycket känslor har ju funnits där. Hur ska man räcka till? Hur ska jag klara av två barn? Många tankar kring sina egna känslor och prestation inför tvåbarnslivet.

Vi på Motherhood älskar ditt härliga Instagram-konto.

– Tusen tack, så roligt att ni gillar det.

Varför har du valt att bli kroppspositiv influencer?

– Under många år levde jag med ätstörningar och skev kroppssyn. När jag själv sökte hjälp för min ätstörningsproblematik och skeva självbild bestämde jag mig för att dela med mig av det. Det var då mitt konto blossade upp, när mina följare togs med på den resan. I dag är jag så glad för att jag valde att göra det.

På vilket sätt?

– Det har hjälpt mig så mycket och det är underbart att se att man kan hjälpa andra med att trivas med sig själv. Vi ska ju vara våra egna bästa vänner, ändå är vi själva dem vi slänger mest skit på och är mest elaka mot, vilket är sorgligt. Jag vill inspirera mina följare att acceptera och trivas med sig själva, inifrån och ut.

Annons

Och dina följare gillar det?

– Ja, mina följare är underbara. Så fina, peppande och stöttande. Jag älskar att prata med dem. NU på senare tid har jag kört något som jag kallar " Linjen är öppen" där de får skriva hur de mår. Om man är glad, ledsen, arg? Det är verkligen uppskattat.

Finns det något du inte delar med dig av?

– Vissa saker som jag känner väldigt starkt i magen att jag vill hålla för mig själv, som en del saker kring graviditeten. Som exempelvis pratar jag inte om BF då jag upplever det som en stress i att folk har förväntningar på när jag ska föda.

Du har öppet berättat om din diagnos lipödem, som du fick för snart ett år sedan. Varför det?

– För den som fått diagnosen finns det väldigt lite hjälp att få via vården, alla hjälpmedel som finns får den som är sjuk, i de flesta regioner, betala ur egen ficka. Det är delvis därför jag vill sprida kunskap om lipödem via mina kanaler, så att nedprioriterade kvinnosjukdomar ska börja tas på allvar. Ingen ska behöva känna sig så vilsen som jag gjorde när jag insåg att jag led av sjukdomen.

Annons

Hur mår du i dag jämfört med när du fick diagnosen?

– I dag mår jag relativt bra i min sjukdom skulle jag säga. Sen jag fick diagnosen för snart ett år sen har jag kunnat jobba mycket med min sjukdom för att minska smärta och svullnad. Såklart mådde jag bättre i min kropp innan jag fick Ingrid och innan sjukdomen bröt ut, men om jag gör mina rutiner med egenvård, använder kompressionstajts och får i mig rätt kost kan jag leva relativt smärtfritt.

Så småningom går vi mot höst. Har du något knep för att inte bli ”höstdeppig”?

– Nuförtiden gillar jag hösten. Jag tycker att den är mysig, är dock inte förtjust i vinter och påverkas mycket av mörkret. Jag försöker mysa till den tiden helt enkelt med sköna kläder, ljus, vänner på middag. Och meditation – det är enormt viktig för mig.

Vad har ni för höstplaner?

– Åh, mest att vara gravid och att renovera hemma. Njuta av att må bra igen och av min familj och tiden med dem. Det blir också en del spännande saker som händer inom jobbet, det ser jag fram emot.

Fem snabba med Fia

Stickade höstoutfits eller tunna sommarplagg? Tunna sommarplagg får det nog bli, även om jag älskar båda.
Smoothie eller kaffe och macka till frukost? Vilken svår fråga! Jag väljer smoothie, men tackar inte nej till ett gott bröd och kaffe. Muta barn eller tjata på barn? Jag tjatar mest, men när det inte funkar kan det absolut dyka upp en muta.
Se på serie eller slöscrolla på Instagram? Se på serier, gärna de jag redan sett. Det är avkoppling för mig.
Ensam en hel helg eller en ledig helg med familjen? Helt klart en ledig helg med familjen.

Foto: Privat

Annons