En del av

Svenska kändisar som gett sitt barn ett namn med finsk känsla

16 jun, 2022 
Redaktionen Motherhood
Jenny Strömstedt, Nour el Refai och Carina Berg
Finska är ett unikt språk, men det hindrar oss självklart inte för att hitta inspiration till vad våra barn ska heta. Dessa kändismammor har gett sina barn namn som är vanliga i Finland.
Annons

Ett namn med extra fin betydelse, få stavelser eller kanske ett som blir samma baklänges och framlänges? Vad har du valt eller vad önskar du att ge för tilltalsnamn till din lilla skatt?

Att ge sitt barn ett unikt namn kan ha många fördelar. Dels är det smart eftersom det kanske inte kryllar av barn med samma namn på förskolan (pedagogerna får automatiskt koll på vilka grejer som tillhör ditt barn), och så är det ju extra kul när föräldrar och andra vuxna vet vilket barn som tillhör dig. Men kom ihåg, vilka namn man gillar handlar oftast om personlig smak och det finns inget rätt eller fel.

Se också: 10 speciella namn som Skatteverket godkänt eller nekat

Speciella namn som Skatteverket godkänt eller nekatBrand logo
Speciella namn som Skatteverket godkänt eller nekat

Hur tänkte du när du ville ge dina barn ett namn? Att hämta namninspiration från andra länder har länge varit populärt. Franska namn som Loui, Gaston och Joline börjar synas allt mer här hos oss i Sverige. Även finska namn börjar bli mer vanligt. Här är kändisarna som gett sina barn ett namn med finsk touch.

Annons

Svenska kändismammor som gett sitt barn ett namn med finsk touch

Med dubbla konsonanter, långa vokaler och bokstäver som inte uttalas som det skrivs. Finska är ett unikt språk, det kan vi nog alla vara överens om. Men det hindrar oss självklart inte för att inspireras. Dessa kändisar har gett sina barn namn som är vanliga i Finland.

Jenny Strömstedt

Journalisten och programledaren Jenny Strömstedt har tre döttrar, Vanna och tvillingarna Kitty och Mika. Mika är unisex namn och i Sverige är det många kvinnor som får det. Men om man blickar internationellt är det främst män som får det som tilltalsnamn, även i Finland. Mika kan uttalas på olika sätt, men om du vill ha ett finskt uttal ska du använda ett kort i, inte ”Miika” som det ofta uttalas.

Mika Östergren, Jenny Strömstedt och Maja Strömstedt
Jenny Strömstedt med dottern Mika (till vänster) och bonusdottern Maja Strömstedt (till höger).

Johanna Swanberg

Journalisterna och entreprenörerna Johanna Swanberg och Fredrik Wikingsson har två tonårsdöttrar, Joni och Pella. Joni är från början ett hebreiskt namn, men i Finland används det som ett finskt mansnamn.

Annons

Elsa Hosk

Ofta väljer man ett namn som finns i släkten, vilket också svenska supermodellen Elsa Hosk valt att göra. Trots att familjen bor i USA fick dottern, som nu hunnit fylla 1 år, ett riktigt finskt tilltalsnamn - så coolt! Dottern heter Tuulikki som betyder ”liten vind” och det sägs att namnet finns i Elsas släkt.

Supermodellen Elsa Hosk med dottern Tuulikki.

Mia Skäringer

Poddaren, skådespelaren och sångerskan Mia Skäringer har tre barn, Alfred, Heli och Leelo. I Finland är Heli ett vanligt tjejnamn, men betyder inget särskilt. I Estland vars språk påminner mycket om finska, betyder ordet heli ”tingeling”.

Nour El Refai

Komikerparet Nour El Refai och Henrik Schyffert blev föräldrar för snart tre år sedan. Deras son fick namnet Sami, som är ett arabiskt namn som betyder ”den upphöjde”. I Finland är det även ett vanligt pojknamn, som den finska versionen av Samuel, kan man säga.

Mamma Nour får puss av sonen Sami.

Bea Uusma

Henrik Schyffert verkar omedvetet (eller medvetet?) välja finska namn till sina barn. Tillsammans med författaren Bea Uusma har han två söner, Ove och Janne. Oftast används Janne som smeknamn till Jan, men i Finland är det ett vanligt tilltalsnamn.

Annons

Ellinor Bjurström

På Ellinor Bjurströms Instagram-konto är det vanligt att vi får se sonen Aaron. Aron är ett vanligt pojknamn i Sverige, men genom att hon valt att stava det med två a i början blir det automatiskt ett namn som används i Finland.

Ellinor Bjurström med familj
Ellinor Bjurström och Jimmie Olsson med sonen Aaron för några år sedan.

Carina Berg

Programledaren Carina Berg har tre barn. Holger tillsammans med Kristian Luuk och så Otto och Juno som hon har med Erik Berg. Otto är ett namn som börjar trenda, men visste du att palindromnamnet har sedan länge varit ett vanligt namn i Finland? Dock uttalar man o:na som å, alltså ”åttå”.

Foto: TT/Instagram

Annons