En del av

Familjen flyttade från Stockholm – för ett enklare vardagsliv i Skåne

04 feb, 2022 
Lovisa Svedlund
Lisa om flytten med familjen
Hur vågar man flytta över hela Sverige som småbarnfamilj – för att hitta vardagslivet man verkligen vill leva? Familjen Hagsten tog – under brinnande pandemi – modet till sig och lämnade Stockholmsförorten för ett enklare liv i Skåne.
– Vi hittar på mer saker utomhus nu, som att göra utflykter till havet och naturreservatet med mängder av klätterträd, säger Lisa Hagsten.
Annons

Är det värt att flytta 60 mil med en hel familj bara för att få lite mer svängrum – och natur runt knuten? Det tog några år att sätta planen i verket. Men plötsligt står Lisa och Anders Hagsten med sönerna Hjalmar och Alfred på andra sidan. De packade ner ett helt familjeliv i norrförorten till Stockholm och flyttade till en liten ort i västra Skåne – där de inte kände någon.

Se också: Motherhood möter John och Johan

Motherhood möter: Papporna Johan och JohnBrand logo
Motherhood möter: Papporna Johan och John

– Vi var bara en vanlig familj som ville fortsätta vardagslivet ungefär som innan, skulle jag säga. Med liknande jobb och med människor i vår närhet, men med den vardagen på en annan plats. I en lugnare, mer naturnära miljö där vi var övertygade om att vi skulle trivas ännu bättre, säger mamma Lisa Hagsten till Motherhood.

Annons

Huset de flyttat till ligger i Hofterup i Kävlinge kommun. Och två av målbilderna med flytten är uppfyllda: i trädgården står en studsmatta och familjens nya katt Basse har hunnit fylla ett år.

Lisa Hagsten.
Lisa har skrivit och publicerat en dagbok om flytten.
Alfred och Hjalmar Hagsten
Sönerna Hjalmar, 8, och Alfred, 6 tar farväl av sitt gamla hem.

Flyttade med familjen till Skåne

Men om vi backar lite – hur startade egentligen idén att flytta?

– Framför allt var det en längtan efter ett lugnare liv närmare naturen som fick oss att börja fundera på en flytt. Tempot i Stockholm är högt, och det blev så tydligt på en av våra sommarsemestrar när vi promenerade i ett lugnt villaområde nära havet och bara kände att: “Såhär skulle vi ju alltid kunna ha det, vi måste inte bo bland lyftkranar, tunnelbanor och trängsel”, säger Lisa och fortsätter:

Annons

– Vi längtade också efter att bo i en villa med en riktig trädgård till, något vi insåg att vi aldrig skulle ha råd med om vi ville bo kvar i närheten av Stockholm.

Familjen Hagsten

Familjen: Lisa, 41, Anders 41, Hjalmar 8, Alfred 6, katten Basse 1

Bor: Hofterup, en by i västra Skåne, efter flytten från Barkarby norr om Stockholm

Jobb: Lisa är kommunikatör och aktuell med boken Hitta hem - dagbok från en familjs omvälvande flytt-(och pandemi)år, Anders är programmerare

Hobbys och intressen i familjen: Cykling, läsning, dataspel, musik, fotboll

Följ: @lisahagsten

När tankefröet hade såtts startade en process, berättar hon. Det tog några år och frågorna om vad det skulle betyda att flytta behövde manglas ordentligt för henne och Anders innan idén kunde förverkligas.

– Jag velade länge fram och tillbaka och funderade mycket på om vi skulle skaffa en sommarstuga någonstans på landet istället för att flytta hela vårt vardagsliv. Men vi ville ju vistas i en skönare och lugnare miljö så mycket som möjligt, inte bara på långhelger och semestrar.

Cykeltur hemma i hofterup
En cykeltur i Hofterup.
Alfred och Hjalmar vi havet
Lyckan är stor för familjen i att kunna vara vid havet året om.

Att valet föll på just Skåne berodde på att familjen redan hade en del släkt och vänner i krokarna, så det föll sig helt enkelt naturligt att börja leta där.

Annons

– Vi ville ha pendlingsavstånd till åtminstone en lite större stad med jobbmöjligheter, en skola i närheten, och möjligheten att bo i ett område med grannar men utan att det kändes som man bor för tätt inpå varandra. Närhet till hav och skog stod också på vår lista.

Kom in i gemenskapen trots pandemi

En dag stod de alltså där och hade beställt den största lastbilen som fanns hos flyttfirman. Själva flyttfärden gick bra, tycker Lisa. Det enda hon skulle ha gjort annorlunda vore att ligga steget före med packningen.

– Det blev lite väl stressigt mot slutet med flyttpackandet eftersom vi prioriterade umgänge med vänner sista veckan på vårt gamla ställe.

Alfred på flyttdagen
Flyttdagens morgon. Alfred kikar ut på flyttlastbilen.

Haha, fattar! Hur funkade det att byta jobb och skolor?

– Det funkade bra faktiskt. Jag bytte jobb, men Anders behöll sitt jobb i Stockholm och har kunnat fortsätta jobba på distans ända sedan vi flyttade. Barnen bytte skolor.

Annons

– Jag önskar att jag inte hade oroat mig så mycket för barnens skull, om de skulle hitta nya vänner på nya stället, för det löste sig så snabbt och bra!

Även resten av vardagslivet gick snabbt att starta igång, berättar Lisa. Trots pandemin var grannar, kollegor och andra föräldrar välkomnande mot nykomlingarna i kvarteret.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Ett tips om man vill göra en sådan här flytt är att flytta på sommaren, säger Lisa. Då är folk ute i sina trädgårdar och i lekparker, och det är lättare att börja prata med varandra.

Pandemin gjorde det svårare att resa milen tillbaka och träffa familj och vänner i Stockholm.

– Det svåraste var känslan av att vara ännu mer avskärmad från de nära och kära som vi har flyttat långt ifrån. Man har ju avråtts från att göra längre resor och uppmanats att bara träffa dem i sin absoluta närhet. Många av mina vänner med föräldrar inom nära geografiskt avstånd har kunnat träffa föräldrarna kortare stunder utomhus under hela pandemin, men för mig har ju inte det funkat, säger Lisa.

Annons

Barnens liv mer fritt

För Lisa, Anders, Hjalmar och Alfred var det som sagt ingen drastisk livsstilsförändring som lockade med en flytt. De ville leva ungefär samma liv som innan, men med lite mer svängrum och natur nära huset.

– Den största skillnaden tycker jag är att livet känns tryggare här. Det är inte lika mycket trafik, barnen behöver inte korsa en enda bilväg när de cyklar till skolan. Det finns bara en skola på orten och det är gångavstånd till nästan alla barnens klasskompisar.

Vad härligt! Hur märker du att ert nya liv påverkar barnen?

– Barnen har blivit friare här. Vi vågar låta dem cykla iväg själva ibland och de har större ytor att röra sig fritt på. Vi hittar på mer saker utomhus nu, som att göra utflykter till havet och naturreservatet med mängder av klätterträd. Sen finns det ju inte lika många valmöjligheter när det gäller till exempel fritidsaktiviteter, så om barnen vill börja med någon sport måste vi föräldrar vara beredda att skjutsa till andra orter, säger Lisa och fortsätter:

Annons

– Barnen har fått många nya vänner här, men saknar ju såklart sina gamla vänner också. Och de saknar snön på vintern, Skånevintrarna är väldigt snöfattiga!

Anders
Anders har upptäckt att han gillar trädgårdsarbete.
Katten Basse
Katten Basse är en uppskattad ny familjemedlem.

Lisa trodde att familjen skulle sakna närheten till Stockholm som stad, men så har det inte blivit. Hon kan däremot sakna att ha sina egna föräldrar och systrar på kortare avstånd, säger hon.

Hela tiden har hon och Anders varit måna om att inte trycka undan känslor av saknad eller sorg om de uppstått.

– Låt sorgen få ta plats, är mitt tips om man vill göra en sådan här grej. Oavsett hur långt man flyttar är det jobbigt att bryta upp och lämna den vardag man känner till. Vi försökte inte muntra upp barnen så fort de var ledsna över att lämna vänner och skola i vårt gamla område utan vi lyssnade och bekräftade deras känslor.

Annons

Vilken fin strategi. Men du, har du något tips till andra som går i liknande flyttankar? Hur tycker du man ska tänka för att våga ta steget?

– Det är svårt när man hela tiden är mitt i sin vardag, och när det är ett stort beslut som påverkar hela ens familj. Att Anders och jag kände likadant – vi ville verkligen båda två detta och pratade mycket om det med varandra – gjorde att modet växte fram. Och till slut kände vi bara att “det är nu eller aldrig”. Vi ville inte se tillbaka på våra liv när vi är gamla och tänka att vi ville så gärna flytta till Skåne, men det blev aldrig av.

Vill ni också flytta långt med familjen? Här är Lisas tips!

  • Låt beslutet ta tid, det måste kännas rätt och vara genomtänkt. Men fastna inte i tanken på att detta vill vi göra “någon gång i framtiden”, om flytten ska bli av måste action ske.

  • Gör listor över för- och nackdelar med att flytta till ett nytt ställe och prata igenom dem tillsammans. Överväger fördelarna? Kan vi leva med nackdelarna?

  • Gå på visningar i många olika områden, känn in platserna och läs på om vilka möjligheter som finns i respektive kommun.

  • Prata om flytten i vardagen och sätt upp målbilder för den nya tillvaron. Våra barn längtade så efter den nya studsmattan vi lovat dem, efter att få egna rum och en kattunge.

  • Involvera barnen i det praktiska så att de känner sig delaktiga. Låt dem hjälpa till att packa i eller upp någon låda (även om det innebär merjobb för egen del sedan!)

  • Försök tajma flytten med skolan. Det är ofta lättare att börja i en ny klass lagom till en ny termin än mitt i en termin.

  • Flytta på sommaren. Folk är utomhus mer då, både i trädgårdar och på lekplatser, och det blir lättare att träffa nya vänner.

  • Se till att hålla ihop som ett team, hela familjen. Att flytta ÄR jobbigt och man blir irriterad på varandra under resans gång. Men bli sams igen och fira gemensamma framgångar!

Lisa är aktuell med boken Hitta hem - dagbok från en familjs omvälvande flytt-(och pandemi)år som getts ut på Visto förlag.

Foto: Privat

Annons